Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nden Açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nden Açıklamalar
İbrahim Kalın: Son dakika hamlesi ile PYD'yi Cenevre görüşmelerine katmaya çalışmak müzakerelere aykırıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın açıklaması yaparak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı....

İbrahim Kalın: Son dakika hamlesi ile PYD'yi Cenevre görüşmelerine katmaya çalışmak müzakerelere aykırı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın açıklaması yaparak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kalın, "Cenevre 25'inde toplanacaktı. Fakat temsil meselesi hangi gruplar katılacak gibi nedenlerle Cuma gününe alındı. PYD konusu hiç gündeme gelmemişken, geldiği halde devre dışı bırakılmışken şimdi tekrar son dakika hamlesi ile tekrar PYD'yi Cenevre görüşmelerine katmaya çalışmak şu ana kadar yürütülen çalışmalara ve müzakerelere aykırı bir durum" dedi.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Cenevre görüşmeleri ve PYD'nin katılmasına ilişkin bir soruya Kalın şu yanıtı verdi: "Cenevre 25'inde toplanacaktı. Fakat temsil meselesi hangi gruplar katılacak gibi nedenlerle Cuma gününe alındı. Dışişleri Bakanımızın yoğun bir diplomasi trafiği oldu. Orada müzakerelere katılacak grupların kimler olacağı aslında çok önceden belirlenmişti. Belirlenme sürecinde PYD konusu hiç gündeme gelmemişken, geldiği halde devre dışı bırakılmışken şimdi tekrar son dakika hamlesi ile tekrar PYD'yi Cenevre görüşmelerine katmaya çalışmak şu ana kadar yürütülen çalışmalara ve müzakerelere aykırı bir durum.SURİYE KÜRTLERİNİ TEMSİLEN BULUNMA İDDİASI ELBETTE KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL

Orada fiili durum yaratan diğer grupların üzerine baskı kuran şu ana kadar Suriye muhalefetinin yanında yer almayan rejim ile şaibeli ilişkilerine devam eden PKK terör örgütü ile kirli ilişkilerine devam eden bir grubun orada Suriye Kürtlerini temsilen bulunma iddiası elbette kabul edilebilir bir şey değil. Bu sadece Türkiye'nin değil diğer ülkelerin de kabul ettiği bir nokta olduğu için dün itibariyle nihai karar verildi. Müzakerelere Cuma günü dediğim gruplar çerçevesinde başlanacak. Orada da biz en üst düzeyde temsil edileceğiz."

"KOŞTURAN, TERLEYEN CUMHURBAŞKANI TANIMINA LAYIK PERFORMANS 2016'DA OLACAK"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanımızın 2016 programı da yoğun bir tempo ile devam edecektir. Kendisinin koşturan, terleyen cumhurbaşkanı tanımına layık performans 2015 yılında gösterildi, 2016'da bundan çok farklı olmayacak" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINI MOTİVE ETMEK İÇİN KONUŞMALAR YAPMAKTA"

Kalın, "Yeni anayasa milletin gündemidir. Sayın Cumhurbaşkanımız da yeni anayasa çalışmalarını motive etmek için çeşitli vesilelerle konuşmalar yapmakta programlar katılmakta. Bu çerçevede programlar devam edecek" diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ BİR KİŞİNİN KİŞİSEL İKBALİ İLE İLGİLİ BİR KONU ASLA DEĞİL"

Kalın, "Başkanlık sistemi tartışmasının halkın devlet ile ilişkisini belirleyecek bir model tartışması olmasıdır. Bu bir kişinin kişisel ikbali ile ilgili bir konu asla değil. Kuvvetler ayrılığı prensibinin en net bir şekilde ortaya konacağı bir siyasi yapının inşa edilmesidir" açıklamasında bulundu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİ SEVİNDİRECEK AÇIKLAMALARDAN UZAK DURULMALI"

Türkiye'nin terörle mücadelesine değinen Kalın, "Terörle mücadelede müttefiklerimizin yanımızda olduklarını ifade etmeleri son derece önemlidir. Terör örgütlerini sevindirecek açıklamalardan uzak durulması da aynı şekilde önem arz etmekte" dedi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI ALDIĞIMIZ TEDBİRLER TÜRKİYE OLARAK MEŞRU VE ETKİLİDİR"

Kalın, "Terör örgütlerine karşı aldığımız tedbirler Türkiye olarak meşru ve etkilidir. Kamuoyu desteğine de sahiptir. Bundan rahatsız olanlar son günlerde terör örgütünün propagandasını arkasına alarak ülkemize, cumhurbaşkanımıza yönelik haksız temelsiz ithamlarda bulunmaktalar" dedi.

'ÇATIŞMALAR DURSUN, OPERASYONLAR DURDURULSUN, ŞU YAPILSIN BU YAPILSIN' TÜRÜ ÇAĞRILAR

Kalın, "Zaman zaman bize yapılan 'çatışmalar dursun, operasyonlar durdurulsun, şu yapılsın bu yapılsın' türü çağrıların doğru adresi 'terör örgütüne silah bırakma' çağrısıdır. Bizim onlara da çağrımız, bize, kamu düzenini kurmak için yaptığımız faaliyetlerle ilgili çağrı yapmak yerine, terör örgütüne ve onların bağlı olduğu gruplara silah bırakmaları yönünde çağrı yapmalarıdır" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTÜ İLE YAPILAN MÜCADELE HİÇBİR ZAMAN KÜRTLERLE YAPILAN BİR MÜCADELE DEĞİLDİR"

Kalın, "Terör örgütü ile yapılan mücadele hiçbir zaman Kürtlerle yapılan bir mücadele değildir. Bunun tersini iddia etmek, terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini, hatta onları eşitlemek anlamına gelir ki bunun hakikatlerle bir ilgisi olmadığı çok açık bir şekilde ortadadır. Terör örgütünün kendini Kürt vatandaşlarımızın hamisi, temsilcisi gibi gösterme gayreti olabilir, bu bir propagandadan ibarettir. Türkiye'nin gerçekleri ortadadır" ifadelerini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAH BIRAKMAK İÇİN ÖNÜNE GELEN PEK ÇOK FIRSATI TEPMİŞTİR"

Kalın, "Sürecin geleceği bundan sonra terör örgütünün silahlarını tamamen koşulsuz bir şekilde bırakmasına bağlıdır. Maalesef terör örgütü silah bırakmak için önüne gelen pek çok fırsatı tepmiştir. Zemin oluştuğu halde silahı bırakıp bu anlamsız savaşı bitirtmek yerine tek bildiği şey teröre saldırmayı tercih etmiştir" diye konuştu.

"DAİŞ TERÖRÜ VAHŞET PKK TERÖRÜ DİRENİŞTİR GÜZELLEMELERİNE PRİM VERMEYECEĞİZ"

Kalın, "DAİŞ terörü vahşettir. PKK terörü direniştir tarzı terör güzellemelerine hiçbir şekilde prim vermeyeceğiz. Terör terördür" dedi.

DAİŞ İLE MÜCADELE

Kalın, "Ocak 2016 itibariyle DAİŞ ile mücadele kapsamında 125 ülkede 36 bin 656 kişiye ülkeye giriş yasağı konmuş. 93 ülkeden 3 bin 65 yabancı sınır dışı edilmiştir. Yaklaşık 1800 kişi de göz altına alınmış. Adli süreç devam etmekte" dedi.

"ESED REJİMİNE SUNİ TENEFFÜS YAPMAYA ÇALIŞAN TEŞEBBÜSLER"

Kalın, "Son dönemde Suriye halkının yanındayız Esed rejimi meşruiyetini yitirmiştir artık gitmeli dendikten sonra Esed rejimine tekrar suni teneffüs yapmaya çalışan teşebbüslerle karşı karşıyayız" dedi.

"CENEVRE'DE SURİYE KÜRTLERİ TEMSİL EDİLMEKTEDİR"

Kalın, "Türkiye-Suriye sınırında biz hiçbir terör örgütünün, terörle iktisatlı grubun fiili bir durum yaratmasına müsaade etmeyiz. İster, YPG, PKK, PYD…olsun. Cenevre'de bu bağlamda Suriye görüşmelerinde Suriye Kürtleri de aynı diğer gruplar gibi temsil edilmektedir. Türkiye'nin Suriye Kürtleri ile bir sorunu yoktur" dedi.

"GEREKİRSE MEVZUATI BİR KENARA KOYUN" TARTIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gerekirse mevzuatı bir kenara koyun" ifadesiyle ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin Kalın, "Özellikle son aylarda Doğu ve Güneydoğu'da belli belediyelerin ne tür yasa dışı faaliyetler içinde olduğunu biz gördük. Bunu yasal çerçeveye, kılıfa uydurmaya çalışıyor olabilirler. Ama bu hendeklerin çukurların hangi makinalarla ne tür imkanlarla kazıldığı artık herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla burada Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrı doğrudan bununla ilgilidir yani devletin verdiği imkanları devlet aleyhine kullanmaya çalışanların önüne geçmek amacıyla yapılmış bir çağrıdır. Devlet elbette tedbir almak zorundadır. Yasa dışına çıkmak gibi bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

"CENEVRE'DE TÜRKİYE SURİYE SINIRI ETRAFLICA ELE ALINACAK"

Kalın, "Türkiye Suriye sınırında, Suriye'nin Kuzeyi diye ifade edilen bölgede fiilli durumlara müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Ulusal güvenliğimiz ve Suriye'nin geleceği için söz konusu değil. Oradaki etnik yapılarla oynamak, diğer gruplar üzerinde baskı kurmak ya da savaş suçu teşkil edecek eylemlerde bulunmak. Bunları kabul etmemiz elbette mümkün değil. DAİŞ ile mücadele bahanesiyle orada coğrafyayla, demografiyle oynamak ancak Suriye'nin geleceğini daha da karartır. Bu konuyla ilgili sahadaki süreçleri yakından takip ediyoruz. Müttefiklerle de Cenevre'de bu konu etraflı bir şekilde ele alınacak" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ İLE LEYLA ZANA'NIN GÖRÜŞMESİNİ ÖZEL KALEMLER ŞU ANDA TAKİP EDİYORLAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Leyla Zana ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soruya Kalın, "Özel kalemler şu anda takip ediyorlar. Zannediyorum hem Cumhurbaşkanımızın hem Leyla hanımın kendisi şu anda yurt dışındaymış. Programlarının uygun olduğu bir zamanda bu randevunun kabulün gerçekleşmesi için arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar" diye yanıt verdi.

"PYD'YE VERİLEN MÜHİMMATIN PKK'NIN ELİNE GEÇİP GEÇMEDİĞİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Kalın, "PYD'ye verilen mühimmat bizim bildiğimiz kadar silah değil mühimmat. PKK'nın eline geçip geçmediği konusunu çok yakından takip ediyoruz. Ulusal güvenliğimiz doğrudan ilgilendiren bir konu" dedi.