Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Tedbirler şu tarihte kalkacak deme imkanı yok

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Tedbirler şu tarihte kalkacak deme imkanı yok
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, korona virüsü salgınına yönelik alınan tedbirler hakkında konuştu.

Kalın, “Tedbirleri sıkı bir şekilde uygulamaya devam edersek, salgının seyri daha kontrol edilebilir bir noktaya gelecek. Lütfen panik de yapmayalım, rehavete de kapılmayalım. Böyle bir salgın devam ederken hiç kimsenin matematiksel bir kesinliğe dayalı olarak şu tarihte bitecek ve tedbirler kalkacak deme imkanı yok” dedi.

Kalın, özel bir TV kanalında katıldığı canlı yayında Türkiye’nin korona virüsü mücadelesiyle ilgili sorulara cevap verdi.

Kalın, normalleşme sürecine ne zaman geçileceğine yönelik bir soru üzerine, “Böyle bir salgın devam ederken hiç kimsenin matematiksel bir kesinliğe dayalı olarak şu tarihte bitecek ve tedbirler kalkacak deme imkanı yok. Biz de aldığımız tedbirleri uygularken bunların sonuçlarına bakıyoruz. Uyguladığımız tedbirlerin süresini ilgili kurum ve kuruluşların sağladığı bilgiler ışığında değerlendiriyoruz. Bu tedbirler ne kadar titizlikle uygulanırsa bu musibeti o kadar kısa sürede atlatacağız. Normalleşme tedrici olarak o zaman başlama imkanına kavuşacak. Cumhurbaşkanımız bir takvim telaffuz etti, kesin bir takvim değil ama ‘Eğer bu tedbirler bu şekilde uygulanırsa Ramazan Bayramı ile beraber bir normalleşme sürecini görebiliriz’ dedi. Bu bizi asla rehavete sevk etmemeli baştan beri hatırlarsanız, ‘panik ve rehavet yok’ dedik. Dikkatli olmak zorundayız. Bu süreci el birliği ile yönetmek zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kısıtlamaların verisel anlamda yansımalarını görmeye başladık mı?” sorusu üzerine Kalın, tedbirler uygulandıkça bunların neticelerinin, vaka sayısında, can kayıplarında, tedavi olan insanlarda görüldüğünü, toplumun da bunu bir bütün olarak gördüğünü ve bu tedbirleri sahiplendiğini söyledi.

Tedbirler uygulandıkça, bunun rakamlara yansıdığını belirten Kalın, “Bu şunu gösteriyor tedbirleri sıkı bir şekilde uygulamaya devam edersek, salgının seyri daha kontrol edilebilir bir noktaya gelecek. Lütfen panik de yapmayalım, rehavete de kapılmayalım. Hala tam manasıyla davranış modelini ve mimarisini çözemediğimiz bir virüsle karşı karşıyayız. Daha aşı üretemedik, şu anda ümmin plazma tedavisi yapılıyor, bunlar çok önemli gelişmeler ama tam manasıyla bütün insanlığın bu virüse karşı bağışıklık kazanabileceği bir noktaya gelmedik” dedi.

'Küresel düzen adalet üretmiyor'

İbrahim Kalın, “Küreselleşme politikaları açısından baktığımızda virüs sonrası nasıl bir dünya bizi bekliyor. Dünya virüs sonrasına yeterince hazır mı?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

“Öncelikle şu tespiti yapmakta fayda var; Bugünkü küresel düzenin bağışıklık sisteminin, zannedildiğinden çok daha korunaksız, hastalıklara karşı açık olduğunu net bir şekilde gördük. Küresel düzen uzun bir süredir düzen ya da ahenk ya da adalet üretmiyor. Uzun bir süredir eşitsizlik, adaletsizlik üretiyor. Öteden beri söylenen bir şey var küresel liberal düzen diye. Ben de hep şunu söylüyorum, bu düzen ne küresel ne liberal ne de bir düzen aslında. Küresel değil çünkü zengini zengin yapmaya, zengin ile fakir arasındaki mesafeyi açmaya devam ediyor. Liberal hiç değil, serbest piyasa ekonomisi belki bir söylem olarak var ama gerçek şu ki kapitalizmin üretim ve tüketim mentalitesinin temelinde bu vardır.”  

AA

Etiketler :