Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yerli aşı' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yerli aşı' açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı bağlantıda, "Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşıyı, kimsenin geride bırakılmaması için tüm insanlığın istifadesine sunacağız" açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'na canlı bağlantıyla katıldı.

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığını belirten Erdoğan, "Son bir yıldır koronavirüs nedeniyle bir imtihanla karşı karşıyayız. 3 milyon insanın hayatına mal olan salgın birçok çarpıklığı gün yüzüne çıkardı. Mali zenginliğin adalet ve refahı oluşturmaya kafi olmadığı acı bir şekilde görüldü" ifadesini kullandı. Erdoğan, Türkiye'deki aşı çalışmalarıyla ilgili de şunları söyledi:

"IMF ve Dünya Bankası'nda başlatılan çalışmalara katkı sağladık. Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, süreçler tamamlandıktan sonra, kimsenin geride bırakılmaması ilkesiyle tüm insanlığın hizmetine sunacağız." dedi.

'Yerli aşımızı insanlığın istifadesine sunacağız'

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti; "Koronavirüs salgını nedeniyle son bir yıldır küresel çapta bir imtihanla karşı karşıyayız. Şimdiye kadar 192 ülkede yaklaşık 3 milyon insanın hayatına mal olan bu salgın, dünya genelinde birçok çarpıklığı gün yüzüne çıkardı. Salt maddi zenginliğin sosyal adalet ve refahı temin etmeye kâfi gelmediği, salgın döneminde çok acı bir şekilde görüldü. Salgınla mücadelede, ilk günden beri uluslararası iş birliğinin önemine ve zaruretine dikkat çektik. Vatandaşlarımıza en ileri sağlık hizmetlerini sunarken, dost ve kardeş ülkeleri de asla kaderlerine terk etmedik.

157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa gönderdiğimiz tıbbi yardımlarla, bu zor dönemde dayanışmamızı açıkça ortaya koyduk. G20 üyesi olarak salgının küresel düzeyde borç krizine dönüşmemesi için en yoksul ülkelere yönelik ‘Borç Ödemelerinin Ertelenmesi Girişiminin’ başlatılmasını ve bilahare süresinin uzatılmasını destekledik. IMF ve Dünya Bankası gibi platformlarda bu amaçla başlatılan çalışmalara katkı sağladık. Virüse karşı en büyük güç olan aşı meselesinin çıkarlara ve kâr hırsına kurban edilmemesi gerektiğini her platformda açıkça ifade ettik.  Türkiye olarak hâlihazırda insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, süreçlerin tamamlanmasını müteakip, ‘kimsenin geride bırakılmaması’ ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız"

 

 

Etiketler :