Coronavirüs salgını nedeniyle kapanan işletme sayısı belli oldu 

Coronavirüs salgını nedeniyle kapanan işletme sayısı belli oldu 
İçişleri Bakanlığı verilerine göre 211 bin 670 işletme coronavirüs salgını nedeniyle kapandı.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, "Türkiye Ekonomisi'nde Covid-19 Tahribatı" raporunda ekonomide tahribatın büyük olacağına dikkat çekti. 

Budak otomotiv, tekstil, mobilya gibi Türkiye'nin ihracatçı sektörleri gerek hammadde-ara mal sıkıntısı gerekse ihracat pazarlarındaki karantina uygulamaları nedeniyle üretemez hale geldiğini belirtti. 3 Nisan'dan sonra Türkiye'deki tüm otomotiv firmalarının üretimlerine ara vermiş olacaklarına hatırlatan Budak, otomotiv ana sanayinde 50.000, yan sanayiinde ise 200.000 olmak üzere yaklaşık 250.000 kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanlar ile birlikte 400.000 kişi olduğunun bilinmekte olduğunu kaydetti.

Yeniçağ'da yer alan habere göre; Tekstil sektöründeki istihdam sayısının 1.5 milyon civarında olduğunu da söyleyen Budak, şu anda tekstil firmalarının yüzde 80'inin işlerini durdurduğunu belirtti. Budak ayrıca önlemsizlik halinin devam etmesi durumunda tekstil sektöründe makinaların durabileceğini dile getirdi.

İşyerini kapatmak zorunda kalan esnaf olduğunu kaydeden CHP'li  Budak şunları söyledi:

"Günlük geliri ile hayatını devam ettiren esnafa hibe ödemeleri yapılması gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, 211 bin 670 işletme koronavirüs krizi nedeniyle kapandı. Kapanan işyerlerinin, vergi, Bağ-kur vs. ödemeleri kapalı kaldıkları dönem için kaldırılmalıdır. Stratejik şirketlerin kamulaştırılması düşünülmelidir. İstihdam kayıplarını ve üretimin devamlılığını sağlamanın en güvenilir yolu, zorda olan ve üretimde sıkıntı yaşayan şirketlerin kamulaştırılması ya da hisse alımı yoluyla bu şirketlere devletin ortak olmasıdır. Krizden etkilenecek olan turizm sektörüne acil müdahale edilmelidir. Geçen sene 35 milyar dolar gelir sağlayarak cari açığın kapatılmasında son derece kilit bir rol oynayan turizm sektörü, doğrudan 1.7 milyon, dolaylı olarak 2.5 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Otellerin peşi sıra kapandığı, havayolu şirketlerinin uçuşlarını büyük oranda durdurduğu bir ortamda turizm sektörüne özel bir acil eylem planı hazırlanmalıdır."  

Etiketler :