Çin'den dünyada bir ilk! Bu bir sürdürebilir uzay istasyonu...

Çin'den dünyada bir ilk! Bu bir sürdürebilir uzay istasyonu...
Çin, dünyanın ilk kendini idame ettirebilen uzay istasyonunu fırlatmaya hazırlanıyor.

Pekin Havacılık ve Uzay Üniversitesi öğrencileri bir ilke imza attı. Kendi kendine yetebilen bir ekosistem projesinde bir araya gelen öğrenciler, insanlığın ihtiyacı olan her şeyi karşılayabilecek düzeyde olan Lunar Palace-1 adlı uzay istasyonunda 200 gün geçirecekler. Uzay istasyonunda bitki çöplerinden idrara kadar, her şeyin geri dönüşümü mümkün.

Çin devlet başkanı Xi Jinping, Çin’in uzay keşfinde başrol oynamasını istediğini belirtirken, Ay’ın görünmeyen yüzüne ilk sondayı 2018’de yollayacaklarını ve 2036 yılında ise Ay’a ilk astronotlarını çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Lunar Palace 365 deneyi, astronotların uzayda şimdikinden daha fazla zaman geçirebileceklerine olanak sağlaması bekleniyor.

Doktora öğrencilerinden Liu Guanghui, projenin çok farklı bir hayat deneyimi olacağını belirtti. Ayrıca üniversitenin profesörlerinden ve projenin mimarlarından Liu Hong, bu projede insanlığın hayatta kalmak için ihtiyacı olan her şeyin hesaplandığını, ayrıca istasyon için tasarlanan ve bitkilerden elde edilecek olan oksijenin sadece istasyondaki insanlara değil, hayvanlar ve organizmalar için de yeterli olacağını belirtti. Liu Hong, böyle bir yapıda uzun süre geçirecek bilim insanlarının sadece biraz depresif hissedeceklerini ve bir takım fiziksel sorunlarla karşılaşabileceklerini sözlerine ekledi.

60 günlük deneyi tamamlayan öğrencilerden Liu Hui, deneyden sonraki günlerde biraz bitkin hissettiğini söyledi. Deney hayvanlar üzerinde denendi, fakat 200 günlük deneyin parçası olacak grupta ise sonuçlar bir hayli merak konusu.

Etiketler :