CHP’li Kılıç: Temizlik, hijyen ve dezenfektan ürünlerindeki KDV yüzde 1’e indirilsin
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, devletin coronavirüsle mücadelesine destek olmak için kanun teklifi hazırladı.
Av. Sevda Erdan Kılıç, son günlerde tüketimi giderek artan temizlik ve hijyen ürünleri ile dezenfektanlardaki KDV oranının yüzde 1’e indirilmesine ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
25/10/1984 Tarihli ve 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili yazılı açıklama yapan Av. Kılıç, temizliğin; hem dünyada hem de Türkiye’de koronavirüs tehlikesinden sonra giderek önem kazandığını ve bu nedenle de herkesin temizliğine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
CHP’li Av. Kılıç, temizliğin; çevre temizliği, beden temizliği ve mekan temizliği olarak üç gruba ayrılabileceğini ifade ederek, “Sağlığa zarar verecek her ortamdan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınacak her hijyenik önlemlerin tümünü ‘temizlik’ olarak tanımlayabiliriz. Hijyenin temel ilgi alanı, sağlığın korunması ve sürdürülmesidir. Bir başka şekilde tanımlayacak olursak hijyen, kişinin kendi sağlığını koruması için devam ettirmesi gereken öz bakım uygulamalarının tamamıdır.” dedi.
“Birçok yere temas eden eller tüm bakterileri barındırmaktadır”
Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılmasının yeterli olmadığını kaydeden Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:
“Kişisel temizlikte en çok kullanılan malzemeler su ve sabundur. En başta gelen temizlik de el ve yüz temizliğidir. Gün içinde ellerimiz birçok yere temas etmektedir ve tüm bakterileri barındırmaktadır. Bundan kaçınmanın yolu ellerin olabildiğince bol sabun ve su ile yıkanmasıdır. Bu noktada kişisel temizlik önem kazanmaktadır. Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. Kişisel temizlik sağlıkla yakından ilgilidir. Çünkü, hastalık yapan birçok bakteri ve mikroorganizma temizliğine dikkat etmeyen kişilerin vücuduna kolayca yerleşmekte ve bu yolla birçok kişiye bulaşabilmektedir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde temizlik alışkanlığı edinmek gerekmektedir.
Eller vücutta en çok kirlenen ve mikroorganizmalarla en çok temas eden organlardır. Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır. Bu nedenle ellerin temizliğine çok fazla özen gösterilmeli ve eller mümkün olduğunca çok yıkanmalıdır. Örneğin; yemeklerden önce ve sonra, pis olduğu düşünülen nesnelere dokunduktan sonra, tuvaletten sonra, uykudan önce, uykudan uyanınca ve dışarıdan eve gelindiğinde bol sabun ve bol su ile yıkanmalı, iyice durulanmalı ve mutlaka kurulanmalıdır. Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, en iyi el yıkama işleminin; bol sabun ve bol su ile bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak diplerini temizleyecek biçimde olması gerektiğine işaret etti.
Ölümcül olabilen Koronavirüs tehlikesinin bütün dünyayı etkisi altına aldığı bu son günlerde temizlik, temizlik ve hijyen ürünleri ile dezenfektanların daha da önem kazandığını belirten Av. Kılıç, “Bu ürünlere bütün vatandaşlarımızın uygun fiyatla kolayca ulaşabilmesi gerekmektedir. Başta sabun olmak üzere çoğu temizlik malzemelerinde KDV oranının yüzde 18 olarak uygulandığını görmekteyiz. Koronavirüs tehlikesinden sonra ülkemizde birçok tedbirin alındığı bir dönemde, temizlik ve hijyen ürünlerindeki KDV oranlarının düşürülmesi, vatandaşların bu ürünlere uygun fiyattan daha kolay ulaşmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle de son günlerde tüketimi giderek artan temizlik ve hijyen ürünleri ile dezenfektanlardaki KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması, devletimize koronavirüsle mücadelesinde destek sağlayacak bir unsur olacaktır.”
“Devlet karaborsacılara fırsat vermesin”
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, son günlerde temizlik ürünleri ve kolonyaya olan talebin artmasıyla birlikte, bu ürünlerin bazı mağaza ve marketler ile internet satışlarındaki fiyatlarının arttığını kaydetti. Av. Kılıç, bu nedenle temizlik, hijyen ve dezenfektan ürünlerinin piyasa fiyatının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Bu fiyat artışını, bu ürünleri stoklayanların yaptığını ifade eden Av. Kılıç, devletin bu stokçular ve karaborsacılara fırsat vermemesi, bunun için de önlem alması gerektiğini bildirdi.