CHP’li Emre Umre’den gelemeyen Türk vatandaşlarını sordu

CHP’li Emre Umre’den gelemeyen Türk vatandaşlarını sordu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Suudi Arabistan’da karantinada kalan Türk vatandaşlarını Meclis gündemine taşıdı.

İstanbul Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Yunus Emre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede şunları ifade etti...

Türkiye’de 11 Mart tarihinde ilk vakanın tespit edildiği coronavirüs pandemisi ile birlikte yurt dışından vatandaşlarımızın dönüşü hassasiyet kazanmıştır. Özellikle Suudi Arabistan’dan – Umreden dönen binlerce vatandaşımızın dönüşü, karantina altına alınmaları, izole edilmeleri vb. önlemleri gerektiren organizasyon ile gerçekleşmiştir. Bu anlamda ilk kez 15 Mart tarihinde yapılan açıklamada umreden dönen 10 bin 330 vatandaşımız Ankara ve Konya’daki yurtlarda karantinaya alınırken, 17 Mart tarihinde yapılan açıklamada da 315 vatandaşımız Kayseri’de karantinaya alınmıştır.  
Ancak, yine 17 Mart tarihinde yazılı ve görsel basından takip edildiği üzere, Türkiye’ye dönüşe geçen yaklaşık 400 kişilik bir grupta yer alan 2 vatandaşımızda coronavirüs tespit edilmesi nedeniyle vatandaşlarımızın dönüşleri iptal edilerek, Suudi Arabistan’da kaldıkları otellere geri gönderildikleri ve halen orada karantina altında bulundukları iddia edilmektedir.
Suudi Arabistan’da kalan bu vatandaşlarımızın son günlerde yaptıkları sosyal medya paylaşımları konunun ivedi çözümünü gerektiren bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Vatandaşlarımızın kendileriyle ilgilenilmediği, sahipsiz bırakıldıklarını ifade eden serzenişleri olayı dramatik bir hale getirmiştir. Hiçbir Türk vatandaşı “Nerede Türkiye Cumhuriyeti Devleti?”, “Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyiz?” şeklindeki yakarışlara terk edilemez. Bu anlamda soruna çözüm bulmak, sorumlu olduğunuz makamın gereğidir.

Sorular:

1) Son 2 ay içerisinde umreden toplamda kaç vatandaşımız yurda dönmüştür? Bunların kaçı karantinaya alınmıştır? Karantina süreçleri nasıl sonuçlanmıştır?
2) Koronavirüs konusu ile ilgili olarak Suudi Arabistan’da kaç Türk vatandaşı bulunmaktadır? Bu vatandaşlarımızın Türkiye’ye dönememe sebebi nedir?
3) Bu kafilede yer alan vatandaşlarımızda koronavirüs tespit edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise kaç vatandaşımızda virüs tespit edilmiştir?
4) Koronavirüs tespit edilen vatandaşlarımızın tedavileri nerede devam etmektedir? Bu vatandaşlarımızın son durumları nedir?
5) Bu vatandaşlarımız hangi tarihte umreye gitmişlerdir? Daha önce umreden dönen kafilelerle beraber gelmemelerinin sebebi nedir?
6) Suudi Arabistan’da karantinada bulunan vatandaşlarımızın karantina süreçleri ne zaman başlamıştır ve ne zaman bitecektir?
7) Karantinada tutulan bu vatandaşlarımızın sağlık durumları, ilaç, temizlik ve gıda malzemesi ihtiyaçları nasıl giderilmektedir? Türk temsilcilikleri bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için neler yapmaktadır?
8) Bu vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri getirilmeleri için yapılan çalışmalar nelerdir? Ne zaman Türkiye’ye gelmeleri planlanmaktadır?
9) Bu vatandaşlarımızın kaldıkları bu süre zarfında Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalar nelerdir?

Etiketler :