CHP'li Durmaz'dan Tarım Bakanlığına: Alınan önlemler nelerdir, yeterli stokumuz var mı?

CHP'li Durmaz'dan Tarım Bakanlığına: Alınan önlemler nelerdir, yeterli stokumuz var mı?
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, salgın nedeniyle üretimin yavaşlaması ve muhtemel gıda krizine karşı yeterli stokun olup olmadığını ve alınan önlemlerin neler olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığına sordu.

CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle ortaya çıkacak üretim krizini ve tükenme riski olan gıda stoklarını ve bu anlamda planlanan önlemleri yazılı bir önergeyle Tarım ve Orman Bakanlığına sordu.

Önergesinde dünya genelinde yaklaşık 124 milyon insanın kronik açlıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Durmaz, “salgın hastalıklardan sonra gıda krizinin ortaya çıkması kaçınılmazdır” dedi.

"Artan bir gıda kriziyle karşı karşıyayız"

Durmaz önergesinde, BM Gıda Örgütü’nün  “En savunmasız insanları korumak ve salgının gıda sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek ve küresel gıda tedarik zincirlerini canlı tutmak için hızlı önlemler alınmadıkça, giderek artan bir gıda kriziyle karşı karşıyayız.” uyarısına dikkat çekti.

Durmaz’ın Tarım Bakanlığına sorduğu sorular şöyle:

  1. Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve diğer bankalara olan borçları ve faizsiz ödemelerinin 1 yıl süreyle ertelenmesi hususunda bir planlamanız var mıdır?
  2. Bu süreçte salgın sonrası üretimi arttırmak için çiftçilere verilecek üretim teşvikleri çalışmanız var mıdır varsa nelerdir?
  3. BM Gıda örgütünün artan gıda kriziyle ilgili uyarılarına karşın aldığınız önlemler nelerdir?
  4. Salgının ne kadar süreceği belirsizken, ülkemizin gıda stokları ve üretim kapasitesi yeterli midir?
  5. Olası bir gıda krizinde ne kadar süre yetecek stokumuz bulunmaktadır?
  6. İthalatın durmasıyla birlikte ülkemizde hangi tarımsal ürünlerde yetersizlik görülecektir? Bu anlamda bir önlem alınmış mıdır?
  7. Gıda tedarik zincirinin, üreticiden başlayarak, tarımsal girdi temini, işleme, paketleme, nakliye gibi süreçleri kapsadığını düşündüğümüzde  “Virüs yayıldıkça ve vakalar arttıkça, virüsün yayılmasını engellemek için alınan kararlar sonucu küresel gıda sisteminin önümüzdeki haftalar ve aylarda zorlayacak çok farklı aşamalar var” uyarısına karşılık alınan önlemler nelerdir?
  8. 2019’a yılında ithal edilen gıda ürünleri hangileridir? Miktarları ne kadardır? Dolar bazlı ülkemize maliyeti nedir?
  9. 'Yerli ve milli’ üretimi sağlamak için gıda egemenliği politikası oluşturarak, toplum sağlığı gözetilerek bölgesel bazlı acil üretim planları yapmayı düşünüyor musunuz?
  10. Tarımsal üretimin devamlılığı açısından, temel ürünlerde arz ve tedarik planlaması yapılması için İl Pandemi Kurulları’na bağlı çalışacak İl Tarım Kurulları oluşturmayı düşünüyor musunuz?
  11. Yerel yönetimlerin desteği, ziraat odalarının ve kooperatiflerin üretici birliklerinin koordinasyonu ile çiftçiden tüketiciye doğrudan satış organizasyonları planlayarak üreticiye lojistik destek sunma konusunda planınız nedir?
  12. Çitçinin üretimini desteklemek için, Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarında indirim yapmayı düşünüyor musunuz?

Etiketler :