CHP'li Baydar'dan MEB-Ensar Vakfı protokolüne ilişkin soru önergesi
CHP Aydın Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Metin Lütfi Baydar Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce adı çocuklara yönelik cinsel istismar davasına konu olan Ensar Vakfı ile protokol imzalamasına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.
CHP Aydın Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Metin Lütfi Baydar Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce adı çocuklara yönelik cinsel istismar davasına konu olan Ensar Vakfı ile protokol imzalamasına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.
CHP’li Baydar Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemi ile verdiği önergesinde:
“Ensar Vakfı’nın daha önceleri çocuklara yönelik cinsel istismar davalarına konu olduğunu hepimiz çok iyi bilmemize rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı, Ensar Vakfı ile 5 yıl geçerli olmak üzere çeşitli eğitim, seminer ve sosyal etkinlikler düzenlenmesine dair protokol imzaladı. Protokol gereği Ensar Vakfı sanatsal, sportif, sosyal, kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişimi desteklemeye yönelik eğitim, seminer, proje, gezi, kitap okuma, yarışma, kamp, yaz okulu gibi etkinlikler düzenleyebilecek.
Yapılan anlaşmaya, MEB yükümlükleri arasında “Protokol kapsamında yapılacak faaliyetlerle ilgili vakıfla ortaklaşa belirlenen kulüplerin ortaöğretim kurumlarında kurulmasına imkân tanır” maddesi konuldu.
Ayrıca MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Ensar Vakfı ile imzaladığı protokole göre açılacak kurslarda vakıf personeli olan eğiticilere, öğreticilere ihtiyaç duyulduğunda kendi bünyesinde bulunan öğretmenlere, uzmanlara veya usta öğreticilere görev verilmesini sağlayarak ve ücretlerini ödeyecek” açıklamalarına yer vererek şu soruları yöneltti:
1- Adı çocuklara yönelik cinsel istismar davasında geçen bir vakıf ile böylesine önemli bir protokolün imzalanmasının nedeni nedir?
2- Protokolün, çocuklara yönelik cinsel istismarla anılan bir vakıfla imzalanmasının bir önemi yok mudur? MEB’in bu kadar kendisini zorlamasının gerekçeleri nelerdir?
3- Çocukların gelişimini desteklemeye yönelik her türlü çalışmaların MEB’in kendi personeli ile yapılması mümkün değil midir? Değilse gerekçeleri nelerdir?
4- Protokol kapsamında yer alan Ensar Vakfı ile ortaklaşa belirlenecek kulüpler konusunda neden eğitim ile ilgili uzman kişi ve sivil toplum kuruluşlarının düşüncesi alınmamaktadır? Bu konuda bilirkişi sadece Ensar Vakfı mıdır?
5- Protokol gereği Ensar Vakfı yapacağı çalışmalar esnasında tekrar cinsel istismar olayı meydana gelirse sorumluları kim ya da kimler olacaktır?
6- Vakfın çalışmaları esnasında olası bir cinsel taciz yaşanırsa “iki kereden bir şey olmaz” açıklamasına mı sığınılacaktır?