CHP'li Akın: İktidar, elektrikte üretim maliyetlerini kontrol edemiyor

CHP'li Akın: İktidar, elektrikte üretim maliyetlerini kontrol edemiyor
CHP'li Akın, elektrik üretim maliyetlerindeki artışı sınırlandırmak amacıyla piyasa takas fiyatına getirilen tavan fiyat uygulamasının üç ay içerisinde yüzde 50 oranında arttığını belirtti. Akın, “İktidar, kendi yanlış politikasının faturasını vatandaşa elektrik tarifesinde zam olarak yansıtmamalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 1 Nisan 2022’de başlayan elektrik tavan fiyat uygulamasının üç ay içinde üçüncü kez değiştirildiğini anımsattı. Elektrik üretim maliyetlerindeki artışın ulusal tarifede zam baskısını artıracağını belirten Akın, AKP iktidarının ulusal tarifede 1 Ocak’ta yüzde 127’ye varan fahiş zammın ardından KDV indirimi gibi 'göstermelik adımlar' attığını söyledi.

'Türkiye'de çok derin bir enerji yoksulluğu yaşanıyor'

1 Haziran’da yüzde 15 oranında zam yapılan konut tarifesinin 6 ay içinde toplamda yüzde 151 oranında zamlandığını söyleyen Akın, "Temel bir hak olan elektrik kullanımı Türkiye’de fahiş fiyatı nedeniyle ulaşılabilir olmaktan çıkarken iktidar gizlemeye çalışsa da Türkiye’de çok derin bir enerji yoksulluğu yaşanmaktadır" dedi.

'İktidarın politikaları elektrik üretim maliyetlerini yükseltiyor'

İktidarın yanlış politikaları nedeniyle Türk lirasındaki değer kaybının elektrik üretim maliyetlerini yükselttiğini belirten Akın, "Özellikle ithal kömür ve doğal gaz gibi dışa bağımlı girdilerle üretim yapan elektrik santrallerinin maliyetleri bu kapsamda sürekli artmaktadır. Haziran ayı sonu itibarıyla ithal kömür ve doğal gazla üretim yapan santrallerin payı yüzde 40’a dayanırken bu durum yaz döneminde üretim maliyetlerinin daha da artacağını göstermektedir" diye konuştu.

'Tavan fiyat uygulaması 2 bin 500 liradan 3 bin 750 liraya çıkarıldı'

Akın, iktidarın elektrik üretimindeki maliyet artışını frenleyebilmek amacıyla gün öncesi piyasasına sunulan tekliflerin arz ve talebe göre eşleşmesiyle belirlenen piyasa takas fiyatına müdahale ettiğini ve 1 Nisan 2022 itibarıyla tavan fiyat uygulaması başlattığını söyledi. Akın, "Fiyat artışını sınırlamak amacıyla getirilen tavan fiyat uygulaması, üç ay gibi kısa bir süre içerisinde 2 bin 500 liradan 3 bin 750 liraya çıkarılarak yüzde 50 oranında arttı. İktidar, sınırlandırılmak istenilmesine karşın elektrikte üretim maliyetlerini kontrol edemiyor. Üretim maliyetlerindeki artışın nedeni ise Türk lirasındaki değer kaybıdır. Dolayısıyla iktidar, kendi yanlış politikasının faturasını vatandaşa elektrik tarifesinde zam olarak yansıtmamalıdır" ifadelerini kullandı.

'Ulusal tarifede zam baskısını daha da artıracak'

Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasa takas fiyatı tavan fiyatı, 1 Nisan 2022’de bir megavat/saat başına ithal girdili santrallerde 2 bin 500 lira, yenilenebilir ve yerli santrallerde ise bin 200 lira olarak belirlenmişti. Tavan fiyat, 19 Mayıs 2022 tarihinde 2 bin 750 liraya çıkarılırken 1 Haziran 2022 itibarıyla de 3 bin 200 liraya yükseldi. 1 Haziran’da PFT fiyatının yüzde 16,6 oranında artırılmasının ardından ulusal tarifede de aynı tarihte yüzde 15 oranında zam yapılmıştı. 1 Temmuz itibarıyla tavan fiyatının yüzde 17,2 oranında artması, ulusal tarifede zam baskısını daha da artıracaktır."

Kaynak:ANKA

Etiketler :