CHP'den 'Restorasyon Paketi' İle İkna Turları!

CHP'den 'Restorasyon Paketi' İle İkna Turları!
MHP’yle yapılan görüşmenin ardından HDP’yle dirsek teması kurulması bekleniyor.CHP koalisyon için ‘restorasyon paketiyle’ ikna turu yapacak. MHP’yle yapılan görüşmenin ardından HDP’yle dirsek teması kurulması bekleniyor.Cumhurbaşkanı...

MHP’yle yapılan görüşmenin ardından HDP’yle dirsek teması kurulması bekleniyor.

CHP koalisyon için ‘restorasyon paketiyle’ ikna turu yapacak. MHP’yle yapılan görüşmenin ardından HDP’yle dirsek teması kurulması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın koalisyon için kulislere başlaması Ankara’daki koalisyon diplomasisini hareketlendirdi. Üzerindeki hazırlıkları tamamlandıktan sonra bir “restorasyon paketiyle” MHP ve HDP ile temas kurmaya hazırlanan CHP, MHP ile temasa geçti. HDP ile de bu hafta başına kadar bir dirsek temasının kurulması bekleniyor.

Koalisyon tartışmalarında hedefini CHP-MHP-HDP ya da diğer iki partinin dışarıdan desteklediği CHP’nin azınlık hükümeti olmak üzere iki temel formül üzerine inşa eden CHP’de, derin bir strateji izleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süreçte hem CHP’ye hem de diğer partilere yönelik ince mesajlarıyla “siyasi mühendislik”yapmaya çalıştığını düşünen Genel Merkez, AKP ve Saray’ın elindeki kozları biraz daha açmasını bekliyor. CHP ayrıca seçim gecesi sert bir çıkış yapan ancak daha sonra yumuşayan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin AKP’den gelecek mesajlara karşı nasıl tutum takınacağını da bekliyor.

Var güçle çalışıyoruz

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrası yaptığı kısa bir iki açıklamanın dışında çok fazla konuşmamasının da yürütülen diplomasinin bir parçası olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, dünkü mesajlarını da sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden vermeyi tercih etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partisinin il başkanları toplantısındaki konuşmasının sona ermesinin hemen ardından iki mesaj paylaşan CHP lideri, “Herkes bilsin ki, verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için, değerlerimizi koruyarak, parti içinde ortak akılla değerlendirmeler yapacağız. Amacımız, ülkemizi bulunduğu sıkıntılı durumdan bir an evvel çıkarmaktır. Bu amaçla, var gücümüzle çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.Kılıçdaroğlu’nun mesajında paylaştığı “var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerinin altında, CHP’nin koalisyon süreci için yürüttüğü bir paket çalışması da yer alıyor.

‘Restorasyon’ turu

Edinilen bilgilere göre CHP, seçim sürecinde üzerinde ısrarla durduğu asgari ücretin 1500 TL’ye çıkartılması, emekliye iki ikramiye verilmesi gibi ekonomik vaatlerin yanı sıra, Türkiye’nin demokratikleşme ve normalleşme süreçlerine zemin oluşturacak bir dizi öneriyi içinde barındıran “restorasyon paketi”için çalışma yürütüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, sonuca ulaşamazsa, Kılıçdaroğlu’nun bu paketle tura çıkması bekleniyor.

Öte yandan partinin en yetkili organı olan CHP Parti Meclisi de pazartesi günü toplanarak seçim sonuçları ve koalisyon seçeneklerini değerlendirecek.

Fırat Kozok / Cumhuriyet