CHP'den işçi hakları için iki ayrı Kanun Teklifi
Çalışanların haklarının korunması amacıyla İş Kanunu ile İcra ve iflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifini TBMM Başkanlığına sunan Gürer, ilk teklifinde başta kıdem olmak üzere, iş sözleşmesinden kaynaklanan ve hangi kanuna tabi olursa olsun zaman aşımının 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasını talep etti.
Diğer teklifinde ise binlerce işyerinin konkordato ilan ettiğine dikkat çeken Gürer, bu işyerlerinde çalışan işçilerin alacaklarının ‘öncelikli alacak’ kapsamında değerlendirilmesi için iktidara çağrıda bulundu.
İşçi alacakları her koşulda 'öncelikli alacak' kapsamına alınmalı
Türkiye’de şiddetini artırarak devam eden ekonomik krizin sonucu olarak binlerce işyerinin konkordato ilan ettiğinin altını çizen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu işyerlerinde çalışan binlerce işçinin alacaklarının ‘öncelikli alacak’ kapsamında değerlendirilmesi için TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi verdi. İcra ve İflas Yasası’nda değişiklik yapılmasını öngören teklif, hiçbir koşulda işçi alacaklarının önüne başka bir alacaklının geçmemesini amaçlıyor.
İşçi alacakları davaları işçi lehine olmalıdır
Diğer teklifinde ise zaman aşımı sürelerinin kısa olmasının işçi alacaklarını alınamaz hale getirdiğini vurgulayan Gürer, “Bazı işverenlerin davaları uzatmak yoluna gittikleri de görülmektedir. Böyle düzenlemeler, işçilerin lehine olmalıdır, işçi alacak davalarının uzun sürdüğü bir gerçektir. Bu durum işçiler için hak kaybı yaratabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Hangi kanuna tabi olursa olsun, zaman aşımı 10 yıl olsun
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta kıdem olmak üzere iş sözleşmesinden kaynaklanan ve hangi kanuna tabi olursa olsun zaman aşımının 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasının davaları uzatmak yoluna giden işverenin kötü niyetini engelleyeceğini ifade etti.
Bir kere de işçilerin lehine bir adım atın
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen kanun teklifinde gerekçe olarak şu ifadeler yer aldı, “Yıllık izin ücreti, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat, kötü niyet tazminatı, iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatların zaman aşım sürelerini beş yıl ile sınırlayan kanunun değiştirilerek, zaman aşımı süresinin on yıla çıkarılması işçilerin lehine atılmış yerinde bir adım olacaktır.”
İş yeri kapanan işçi mağdur
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kapanan, iflas eden, konkordato ilan eden ya da farklı nedenlerle iş yerini kapatmak zorunda kalan işverenin borç önceliğinin banka alacaklarına verilmesinin işçiler için büyük mağduriyet yarattığını belirtti. Kıdem ve diğer alacaklarından mahrum kalan işçilerin büyük bir çıkmaza düştüklerini ifade eden Gürer, “Alacakta öncelik çalışanlara tanınmalıdır. İşçi alacaklarında zaman aşımı işçi lehine değiştirilmelidir. İşçi alacağı savsaklanmamalı ve emekçilerin hakkı zamanında teslim edilmelidir” ifadelerini kullandı..