CHP'den Garam Bebek Soruları

CHP'den Garam Bebek Soruları
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem Erdoğan’la AB yetkilileri arasındaki pazarlık hakkında Başbakan Davutoğlu’na yazılı soru önergesi verdi.CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Suriye’deki iç savaştan kaçıp yürüyerek...

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem Erdoğan’la AB yetkilileri arasındaki pazarlık hakkında Başbakan Davutoğlu’na yazılı soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Suriye’deki iç savaştan kaçıp yürüyerek Hatay'a, oradan da İstanbul'a gitmek üzere Adana otogarında otobüs bekleyen 33 yaşındaki Nesrin Berdoş'un 1 yaşındaki bebeği Garam’ın, besin yetersizliği ve soğuğa bağlı olarak yaşamını yitirmesinin ardından mültecilerin yaşam koşulları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la AB yetkilileri arasındaki pazarlık hakkında Başbakan Davutoğlu’na yazılı soru önergesi verdi.

Başbakanın mültecilere 20 milyar doların harcandığına dair sözlerinin yazıldığı önergede, Erdem “Garam bebek neden açlıktan soğuktan ölmektedir? Bu 20 milyar dolar, Garam bebeği açlıktan ölmekten neden kurtaramamaktadır?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülteci krizi ile ilgili AB yetkilileri Jean Claude Juncker ve Donald Tusk ile yaptığı görüşme tutanaklarına da değinilen önergede, basına sızdırılan bu tutanakların doğru olup olmadığı soruldu. Konuya ilişkin Erdem, “Hepimiz bu görüşmede insan hayatı üzerinden ne kadar kirli bir pazarlık yapıldığına tanık olduk. Erdoğan, eşya satan tüccarlar gibi ‘Para, para’ diyerek, ‘Otobüse doldurur mültecileri göndeririz’ diyerek ‘misafirimiz’ dedikleri mültecilere niye değer verdiğini de ortaya koymuş oldu. Diğer taraftan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, görüşmede ilerleme raporunun geç yayımlanmasının AKP'nin seçim başarısına etki etmediğini savunması, Genel Başkanımız Sn. Kılıçdaroğlu’nu bir kez daha haklı çıkarmıştır. Erdoğan, üzerine namus ve şeref sözü verdiği tarafsızlık ilkesini hiçe sayarak ‘diktatör bozuntusu’ olduğunu bir kere daha ispatlamıştır.” dedi.

Önergede şu sorular yer aldı:

1. Garam bebeğin ölüm nedeni nedir? Mülteci ölümlerinde emperyalist savaş politikaları üretenlerin sorumluluğu olduğunu düşünüyor musunuz?

2. Suriye’de çıkan savaş nedeniyle ülkemize göç ettikten sonra yaşamını yitiren mülteci sayısı kaçtır?

3. Suriyeli mülteciler nedeniyle toplamda ne kadarlık uluslararası yardım ve fon alınmıştır?

4. Garam bebek gibi çocuk ve kadın ölümlerinin artması, Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmek adına yapılan çalışmalardan sonuç alınamadığının göstergesi midir?

5. Suriyeli mültecilere harcandığını belirttiğiniz 20 milyar dolar, Garam bebeği açlıktan ölmekten neden kurtaramamaktadır? Bu paralar mültecilerle ilgili hangi çalışmalara harcanmıştır?

6. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülteci krizi ile ilgili AB yetkilileri Jean Claude Juncker ve Donald Tusk ile yaptığı görüşme tutanaklarında yer alan "Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarınnı açıp mültecileri otobüslere bindirip göndeririz. Eğer iki yıl için 3 milyar avro verecekseniz hiç konuşmayalım." beyanıyla pazarlık yaptığı iddiası doğru mudur?

7. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ilgili görüşmede ilerleme raporunun yayımlanmasının ertelenmesinin AKP'nin seçim başarısına etki etmediğini savunması, Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?

8. Mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına neler yapılacaktır? Mültecilerin yurtdışına yollanması gibi bir durum söz konusu mudur?