CHP: Okullar açılınca tedbirler nasıl uygulanacak?
halktv.com.tr Haber Merkezi
Milli Eğitim Bakanlığının 31 Ağustos’ta açılması planlanan okullarda alınacak tedbirleri açıkladığını ancak mevcut bütçeyle açıklanan tedbirlerin nasıl uygulanacağını belirtmediğini vurgulayan Kaya, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şu ana kadar ‘Ben bu bütçeyle tüm bu tedbirleri nasıl alacağım?’ demedi. Saray hükümetinin başından da bu konuda bir açıklama gelmedi” diye konuştu.
TBMM’ye Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle okullarda kaç metrekare sınıf olduğu, kaç dersliğe ihtiyaç olduğu, ek bütçe talep edilip edilmediği, öğretmen ataması yapılıp yapılmayacağını sorduklarını söyleyen Kaya, soru önergesine henüz yanıt verilmediğini belirtti.
Türkiye'nin öğrenci istatistikleri
Türkiye’de örgün eğitim alan okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplamda 18 milyon 108 bin 860 öğrenci bulunduğunu ifade eden Kaya, öğrencilerin durumuyla ilgili şu istatistikleri paylaştı:
- 15 milyon 88 bin 592'si resmi
- 1 milyon 440 bin 577'si özel
- 1 milyon 579 bin 691 açık öğretim kurumlarında okuyor
- 1 milyon 564 bin 813'ü okul öncesi eğitimde
- 5 milyon 267 bin 378'i ilkokulda
- 5 milyon 627 bin 75'i ortaokulda
- 5 milyon 649 bin 594'ü ortaöğretimde bulunuyor.
- 3 milyon 250 bin 334'ü genel liselerde,
- 1 milyon 793 bin 391'i mesleki ve teknik liselerde,
- 605 bin 869'u da imam hatip liselerinde eğitim alıyor.
Öğretmenlerle ilgili de veriler paylaşan Kaya, toplamda 1 milyon 77 bin 307 öğretmen olduğunu belirterek 907 bin 567 öğretmenin resmi okullarda, 169 bin 740 öğretmenin ise özel okullarda bulunduğunu ifade etti.
54 bin 36 resmi okulda 15 milyon öğrenci resmi okullarda okurken, 12 bin 809 özel okulda 1,4 milyon öğrenci okuyor.
Her dersliğe 26 öğrenci düşüyor
Kaya, Sağlık Bakanlığının açıkladığı tedbirlerin öğretmen ve derslik kapasitesine bakıldığında mümkün olmadığını belirterek “Türkiye genelinde ortalama bir hesap yaptığımızda her dersliğe ortalama 26 öğrenci düşüyor” dedi.
Eğitim düzeylerinde de bu oran değişiklik gösteriyor. İlkokullarda derslik başına 21,9 öğrenci düşerken, ortaokullarda 32,7, imam hatip ortaokullarında 26,3, genel ortaöğretimde 27,3, mesleki ve teknik ortaöğretimde 22,3 ve imam hatip liselerinde 14,4 öğrenci düşüyor.
Yıldırım Kaya, kütüphane ve laboratuvar gibi alanların dersliğe dönüştürüldüğü, prefabrik binalarda ders verildiği, 1500-2000 öğrencinin bulunduğu okullarda bu tedbirlerin nasıl uygulanacağını sordu.
Kaya, CHP’nin önerilerini de şöyle sıraladı:
- Resmi okullarımızın tamamına sadece pandemi kurallarının uygulanması ile görevlendirecek 54 bin36 öğretmen ataması yapılmalıdır. Öğretmenlerimize pandemi konulu kısa süreli hizmet içi eğitim verilerek hemen göreve başlatılmalıdır.
- Okullarda ikili eğitime geçilmesi durumunda ve yeni dersliklerle eğitime başlanması halinde, acil öğretmen ihtiyacının en az 250 bine çıkacağını öngörebiliyoruz. Bu ihtiyaca göre öğretmen atamasının hızla yapılması gerek.
- Öncelikli olarak; okulların temizliği ve hijyenik ortamın sağlanabilmesi için yardımcı personel ihtiyacı karşılanmalıdır.
- İşte bu nedenledir ki acil olarak, Milli Eğitim Bakanlığı saray hükümetinin kuşa çevirdiği bütçesinin artırılması için TBMM’ye talepte bulunmalıdır.
- Meslek liselerinin boş kalan sınıfları bu süreçte kullanılmalıdır. Özellikle de İmam Hatip Liseleri ve ortaokullarında boş kalan derslikler olduğunu biliyoruz. Bu okulların dersliklerinin kullanılması yoluna gidilmelidir.
- Uygun kamu binaları derslik olarak kullanılmalıdır.
- Uygun kamu binaları bulunamıyorsa kiralama yoluna da gidilebilinir.
- Bu süreçte 17 bin köy okulu eğitim ve öğretime açılarak, bu okullarda da eğitim yapılabilir.
- Bunlar yapılamayacaksa; öğrencilerin okullarından ve arkadaşlarından uzaklaştırmamak için okul bahçelerine prefabrik derslikler kurulması da alternatif çözümlerden biri olarak değerlendirilmelidir.