CHP Lideri, Dengir Mir Mehmet Fırat'ı Kabul Etti

CHP Lideri, Dengir Mir Mehmet Fırat'ı Kabul Etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'nin TBMM Başkan Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'ı kabul etti.Kılıçdaroğlu, Fırat’ı Genel Merkezdeki makamında kabul etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilere...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'nin TBMM Başkan Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'ı kabul etti.

Kılıçdaroğlu, Fırat’ı Genel Merkezdeki makamında kabul etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Fırat, “Parlamentonun bundan sonra bir kanunlar fabrikası olmaktan çıkarılıp gerçek anlamda bir parlamento gibi çalışmasını sağlamak, parlamentonun ve milletvekillerinin olması gereken itibarının sağlanması konusunda gerekli tedbirleri almanın yanında Türkiye’nin Anayasal, siyasi partiler ve seçim kanunu gibi önemli kanunların bir an önce bu dönemde değiştirilebilmesinin gerektiği konusunda aynı görüşte olduğumuzu tespit etmiş olmak çok önemliydi. Özelikle darbe yasalarının bir şekliyle tasfiye dilerek Türkiye’nin demokratik bir sürecin önünün açılması konusunda da bir mutabakat içindeydik” diye konuştu.

-“MHP’NİN TAVRINI ANLAYABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Bütün siyasi partilerin adaylarının Meclisi yönetmeye muktedir, birikime sahip isimler olduğunu ifade eden Fırat, “Ama arzu edilir ki geniş tabanlı, 4 siyasi partinin mutabakatıyla bir Meclis Başkanı seçilebilsin. Arzu edilen budur. Çünkü o Meclis Başkanı TBMM’de hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, tüm milletvekillerini temsil eden bir makamdır. Ama maalesef MHP’nin baştan beri takınmış olduğu tavrı anlayabilmek mümkün değil” dedi. Fırat şöyle devam etti:

“Aslında 7 Haziran seçimlerinde milletimiz tarafından verilen mesajın da tam anlaşılmadığı sonucu buradan çıkıyor. Ümit ederiz ki bu tutum zaman içerisinde nihayete erer diye düşünüyoruz. CHP yetkilerine de bizi kabullerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”

-60 VEKİL İDDİASINA YANIT VERDİ: ALIŞTIRIRSANIZ KONTROL EDEMEZSİNİZ

Fırat, bir gazetecinin “AK Parti’nin son turda sizi 60 milletvekilliyle destekleyip 4. tura taşıyacağı ve Deniz Baykal’ı bu sayede geride bırakacağı yönündeki iddialar var, ne dersiniz” sorusu üzerine, her seçimde bu türde iddiaların ortaya atılabildiğini belirtti. Fırat, “Bunların gerçekliği nedir, çok fazla bir zaman kalmadı, Çarşamba günü hep beraber görürüz ama ben böyle bir yönteme başvurulacağı kanısında değilim. Çünkü kendi grubunuzun milletvekillerine bir şekille başkasına oy vermeye alıştırırsanız sonunda fazla kontrol edememe imkanı da ortaya çıkan bir tehlikedir. Siyasetin cilvelerinden birisidir.”

-“İSTİKLAL MARŞI’NIN BÜTÜN KITALARINI BİLMİYORUM AMA 12 EYLÜL ZİNDANLARINDAKİLER EZBERLEMEK ZORUNDAYDI”-

Milletvekili yemin töreninde HDP’li vekillerin İstiklal Marşı’nı okumadıkları belirtilerek, “Siz Meclis Başkanı seçilirseniz İstiklal Marşı’nı okuyacak mısınız?” şeklindeki soruya da “Tabi, ben İstiklal Marşı’nın bütün kıtalarını bilmiyorum. Ezberimde değil ama 12 Eylül zindanlarından geçmiş olanlar yalnız o okuduğumuz kıtayı değil, tümünü ezberlemek zorundalardı. Yoksa sopa eşliğinde onu öğreniyorlardı. O bakımdan tabi ki İstiklal Marşı’nı sopayla öğretmenin, dayakla özdeşleştirmenin çok faydalı olmadığını bu şekilde de görmüş oluyoruz, bu onun bir tezahürü de olabilir” yanıtını verdi.

-“HERKESİN SESİ ÇOK GÜZEL DEĞİL ÖNEMLİ OLAN ONA KARŞI SAYGI DURUŞUNDA BULUNMAK”-

Hiçbir HDP’linin İstiklal Marşı’yla, bayrakla herhangi bir sorunu olmadığına inandığını vurgulayan Fırat, şöyle devam etti:

“İçerik olarak belki karşı çıktığımız noktalar olabilir. Bunu yalnız HDP’li milletvekilleri için, diğer siyasi partilerin de zaman zaman İstiklal Marşı’nın içeriğiyle ilgili söylemleri olmuştur, tasvip etmedikleri cümleler olmuştur. İstiklal Marşı’nı bugünkü şartlar içerisinde değil, o günkü şartlar içeresinde Akif ne anlamda yazmıştır ona bakmak lazım. Ama bu çok da önemsenecek bir şey değil. Herkesin sesi çok güzel değil, herkes müziğe de çok fazla aşina değil benim gibi. Dolayısıyla da mühim olan ona karşı saygı duruşunda bulunmaktır. Esas olan budur ama mutlaka İstiklal Marşı söylenecek diye bir şey yaparsanız o zaman 12 Eylül zindanlarını hatırlatırsınız.”

-“BU SORUMLULUĞU SIRTLANABİLECEK BİR SİYASİYİ DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUM”-

“AK Parti’nin yeni bir hükümet kurulmadan orduyu Suriye’ye sokma yönünde bir eylemi var, nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna da Fırat, şu andaki hükümetin geçici bir hükümet olduğunu belirterek, “Türkiye’yi savaşa sokma riskini alabilecek bir hükümet yok. Dolayısıyla çok ciddi bir konu olan savaş konusunu böyle geçici bir hükümet sırasında ele alınması doğru değil. Kaldı ki Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi gerekçelerinin de geçerli olduğu kanısında da değilim” dedi.

Türkiye’nin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesinin Türkiye’nin felaketi olacağını ifade eden Fırat, “Bunun sorumluluğunu sırtlanabilecek bir siyasiyi de ben şahsen düşünmek istemiyorum ama gazetelerden TSK çok daha aklıselimle bu konuyu irdeliyor. Suriye’ye girmiş olmak yalnız Suriye’deki gruplarla çatışmayı değil bunun yanında Rusya’nın, İsrail’in, İran’ın tutumlarını da çok iyi değerlendirmek gerektiği kanısındayım. Böyle bir savaşta kimlerle savaşacağınızı peşin olarak tayin edemezsiniz, böyle bir maceraya da Türkiye, yeni bir hükümetin kurulmadan karar vermesinin doğru olmaz” diye konuştu.

Görüşmede, HDP Milletvekilleri İdris Baluken ve Hüda Kaya ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Tekin Bingöl de yer aldı.