CHP, AA ile değil YSK ile yarışacak!

CHP, AA ile değil YSK ile yarışacak!
Seçim ve sandık güvenliği için hazırlıklara başlayan CHP il il, yerellere endeksli ve adayların katkı sunacağı bir çalışma yapacak

Seçim ve sandık güvenliği için hazırlıklara başlayan CHP il il, yerellere endeksli ve adayların katkı sunacağı bir çalışma yapacak. CHP'nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 24 Haziran seçimleri için “Sonuçları AA ile eş zamanlı paylaşacağız senaryosunun gerçekçi olmadığını gördük. Bu hedefi revize ettik. Bunun yerine şunu önemsiyoruz. YSK’dan gelen verilerle CHP örgütlerinden, gönüllülerinden gelen verileri eşlemek. Yani YSK ile eş zamanlı bir operasyon yapabilmek ve kesin sonuçları söyleyebilmek” dedi.

Siyasi partilerin 31 Mart Yerel Seçimleri için aday belirleme süreci tamamlandı. Seçime 35 gün kala meydanların hareketlendiği süreçte bir önemli gündem maddesi de sandık güvenliği olacak. CHP 24 Haziran’dan farklı, yerel seçimin doğasına uygun bir çalışma yapacak. İl il, yerellere endeksli, adayların katkı sunacağı bir sandık güvenliği için operasyon planı yapıldı. 24 Haziran seçimleri için “Sonuçları AA ile eş zamanlı paylaşacağız” açıklamasını bugün bir hata olarak gören ve özeleştiri veren CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “Bunun çok gerçekçi bir senaryo olmadığını gördük. Bu hedefi revize ettik. Bunun yerine şunu önemsiyoruz. YSK’dan gelen verilerle CHP örgütlerinden, gönüllülerinden gelen verileri eşlemek. Yani YSK ile eş zamanlı bir operasyon yapabilmek ve kesin sonuçları söyleyebilmek” dedi.

Seçim ve sandık güvenliğiyle ilgili CHP’ye yapılan eleştirileri de değerlendiren Adıgüzel, eksiklikler olduğunu ama seçim güvenliğinin sadece seçim günü ile de sınırlı olmadığını söyledi. Yapılan itirazların reddedilmesi, devletin imkanlarıyla kampanya yürütülmesi, seçmen taşıma, güvenlik görevlilerinin hareketi gibi birçok konuya dikkat çeken Adıgüzel, “CHP’nin, HDP’nin, İYİ Parti’nin sistemi çalışmadı hikayesi çok kolay. Bunlar düzelir ama asıl büyük mesele YSK üzerinden şekillenen süreçte. Devlet imkanlarının eşitsiz kullanımında. Asıl meşru olmayan durum buralarda olgunlaşıyor” dedi. Adıgüzel’in seçim ve sandık güvenliği ile ilgili Gazete Duvar’ın sorularına yanıtları şöyle oldu:

-31 Mart yerel seçimlerinde sandık güvenliği için çalışmalar başladı mı?

CHP, 24 Haziran sürecini kendi içinde değerlendirdi. O dönem ikili bir takip uygulanmıştı. Sadece CHP’nin görev verdiği arkadaşların kullandığı bir iç sistemimiz vardı. Bir de platform oluşturarak diğer partilerden de veri alalım demiştik. Bu dönem tek boyutlu bir çalışma yürütülecek.

-Nasıl tek boyutlu bir çalışma olacak?

Genel seçimlerde doğası gereği Türkiye’nin her tarafından gelen sonuçlarla kesin sonuca ulaşıyorsunuz. Ama yerel seçimler böyle değil. İstanbul ya da Adana’da o ile dair operasyonu doğru yaparsanız ilçe ilçe sonuca ulaşabilirsiniz. Bundan kaynaklı çalışmaları yerellere endeksledik ve adaylarımızın da sürece katkı sunmasını istedik.

Biz hafta sonu kampta 26 ilden gelen bilişim sorumlularını topladık. Bunlar devam edecek. Yerelleri de bu çerçevede ziyaret edeceğiz. Sistemimizin demosunu yaptık. Sorunsuz çalıştığını gördük.

BU KONUDA BİR ÖZELEŞTİRİ YAPIYORUZ

-24 Haziran’da sonuçları açıklama konusunda çok iddialıydınız. Ama istenen olmadı. Bu seçimde nasıl bir hedef koyuyorsunuz?

24 Haziran seçim sürecinde dönemin ve şartların da getirdiği bir konu vardı. Anadolu Ajansı (AA) manipülasyonunun nasıl önleneceği tartışıldı. “Millet Ajansı kuracağız” dendi ve üzerimize “Sonuçları AA ile eş zamanlı paylaşacağız” şeklinde çok büyük bir yük aldık. Bu konuda bir özeleştiri yapıyoruz. Çünkü bunun çok gerçekçi bir senaryo olmadığını gördük. Bu hedefi revize ettik. Bunun yerine şunu önemsiyoruz. YSK’dan gelen verilerle CHP örgütlerinden, gönüllülerinden gelen verileri eşlemek. Yani YSK ile eş zamanlı bir operasyon yapabilmek ve kesin sonuçları söyleyebilmek önemli.

-Bu durumda AA ile değil YSK ile mi yarışacaksınız?

AA’nın alt yapısını kimlerin kullandığını kamuoyu bizden çok daha iyi biliyor. Böyle bir operasyon yapabilmek için devletin gücünün sonuna kadar kullanılması gerekiyor. Güvenlik güçlerinin, diğer tüm imkanların seferber edilmesi gerekiyor. Yoksa bu hızla veri alma imkanı yok.

-Sandık güvenliği konusunda her seçim endişeler daha da artıyor. Bu kez o güveni sağlayabilecek misiniz?

Tüm vatandaşlarımıza diyorum ki umutsuzluğa kapılmayın. Evet, Türkiye’de YSK işini iyi yapmıyor. Seçmen listelerini doğru göndermiyor. YSK’dan önce İçişleri Bakanlığı MERNİS sisteminde yapılacaklar var. Türkiye’de çok iyi analizciler var. Bu analizciler ile devletin kolluk kuvvetleri birlikte çalıştırılarak çok hızlı tespitler yapılabilir ve seçmen listelerine kaynaklık eden veriler güncellenip tereddütler kaldırılabilir. Ama bunu yapmıyorlar biz de YSK’ya bırakmayacağız bu işi. Özellikle iddialı olduğumuz büyükşehirlerde çok ciddi bir potansiyelle hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sandık görevlilerimizi tamamladık. Onları sisteme yükledik, tek tek takip ediyoruz. Seçim günü için binlerce gönüllü var. Sivil inisiyatifler var. Ama en büyük görev vatandaşa düşüyor.

Etiketler :