Ceren Özdemir cinayetinin duruşması başladı

Ceren Özdemir cinayetinin duruşması başladı
Ordu'da katledilen Ceren Özdemir'in katilinin duruşması Ordu Adliyesi'nde başladı. Katil Özgür Arduç duruşmaya SEGBİS ile katılırken, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Ordu'da Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Ceren Özdemir’i (20), evinin bulunduğu binanın girişinde bıçaklayarak öldüren, yakalandıktan sonra tutuklanan Özgür Arduç'un 'canavarca hisle adam öldürmek' suçundan yargılanmasına bugün başlanıyor.

Van yüksek güvenlikli cezaevinde tutuklu bulunan Arduç, Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da başlayacak duruşmaya, Ceren’in ailesiyle karşılaştırılmaması ve güvenlik gerekçeleriyle SEGBİS üzerinden katılacak.

Duruşmada Ceren Özdemir’in ailesini, Ordu Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz ve vekaletnameye dayalı yetki belgesiyle onlarca avukat temsil edecek. Arduç için ise Ordu Barosu’ndan zorunlu müdafilik kapsamında bir CMK avukatı da görevlendirildi. Baro Başkanı Poyraz, Poyraz, "Onlarca baro başkanı ve kadın hakları komisyonu üyeleri de duruşmaya katılacaklarını açıkladı. Bunun dışında da Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri duruşmaya gelecek. Çok yoğun bir katılım olmasını bekliyoruz" dedi.

Özgür Arduç hakkında, Ceren Özdemir'i öldürmek ve iki polis memuruna yönelik öldürmeye teşebbüs suçlarından 2 ayrı iddianameyle 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

Türk Ceza Kanunu'nun 62'nci maddesi uyarınca ceza indirimi uygulanmaması talep edilen iddianameler, mahkemeye sunulmuş ve kabul edilmişti. Ceren Özdemir’i öldürdükten sonra tutuklanan ve jet hızıyla iddianamesi hazırlanan Özgür Arduç'un yargılaması bugün başlayacak.

Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, katil Özgür Arduç'un 'canavarca hisle adam öldürmek' suçundan yargılanacağı davanın ilk duruşması saat 10.00'da görülmeye başlanacak.

Arduç, güvenlik gerekçesiyle ve Ceren'in ailesiyle karşılaştırılmamak için duruşmaya getirilmeyecek, SEGBİS ile Van'daki tutuklu bulunduğu yüksek güvenlikli cezaevinden görüntülü olarak bağlanacak.

Duruşma öncesi DHA’ya bilgi veren Ordu Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz, ilk duruşmada karar verilmesini beklemediğini, Arduç’un Ceren Özdemir’i takip ettiğini gösterir güvenlik kamera ve KGYS (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) kayıtları ile soruşturma kapsamında elde edilen tüm görüntülerle ilgili çalışmanın henüz mahkemeye ulaşmadığını belirtti.

Sanığın ve avukatının akli dengesiyle ilgili bir Adli Tıp Raporu talebi olup olmayacağının da duruşmada belli olacağını söyleyen Baro Başkanı Poyraz, Arduç’un ifade verip vermeyeceğinin de yargılamanın gidişatında önem taşıdığını ifade etti.

Duruşma başladı

Ceren Özdemir cinayeti davasının görüldüğü Ordu Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye girenler üzerleri ve çantaları arandı. Jandarma ekiplerinin dedektör köpeği ile yaptığı aramanın ardından katılımcılar, adliyeye alındı. Ordu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00 sıralarında yargılanmasına başlanan katil zanlısı Özgür Arduç ise duruşmaya tutuklu bulunduğu Van'daki cezaevinden, SEGBİS aracılığıyla katılıyor.

Kadın platformu temsilcileri: Takipçisi olacağız

Duruşma öncesi sabah saatlerinde Ordu Adliyesi önünde toplanan Kadın Savunma Ağı, Ordu ve Giresun Kadın Platformu üyesi çok sayıda kadın ellerinde dövizler taşıyarak, yaşanan olaya tepki gösterip, kadına yönelik cinayetleri kınadı. Ceren Özdemir'in fotoğrafı ve 'Ölmek değil yaşamak istiyoruz' yazlı pankartı açan kadınlar, ortak açıklamada bulundu. Kadın platformu temsilcileri, kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekerek, Ceren cinayetindeki duruşmaların yakın takipçisi olacaklarını söyledi.

Öte yandan, bıçaklanarak öldürülen Ceren Özdemir'in babası Yılmaz Özdemir'in de duruşmaya katılıp, ardından da açıklama yapacağı belirtildi.

Katilin ilk ifadesi

"Ben halkın saldırısına uğramıştım.1987 yılının Nisan ayında dedem beni çocuk yuvasına bıraktı. Yurttan 18 yaşında kaçtım. Başıma bir şey geldi O yüzden kaçtım. 2 defa tecavüze uğradım. Kendime yediremedim suç işledim. Cezaevinden kaçınca Eminönü'ne gittim. Ağaçlık alanda yatarken adamlar geldi. Orada da tecavüze uğradım. Tecavüze uğrayınca içimdeki iyi şeyleri öldürdü insanoğlu. Bütün kötülükleri edeceğim insanlara dedim. Köpek, kedi hiç acımadan tren önlerine attım. O kadar çok şey yaptım ki anlatasam… İnsanlardan nefret ettim, yapmadığım pislik kalmadı"

Mahkeme Başkanı'nın Ceren'i neden hedef seçtiği sorusuna ise Arduç şu yanıtı vardi:

"Ceren'den önce başkanlarını takip ettim kalabalığa karıştılar öldüremedim. Ceren ansızın önüme çıktı. Takip ettim, Metin diye birini sorarken ansızın bıçakladım. Kaçtım. Ordu savcısı ifademi aldı. Akli dengen yerinde dedi. Benim akli dengem yerinde değil. Ben bir camiiye gittim. 6 yaşında çocuk gördüm olaydan önce. Ben kedime laf geçiremiyorum. Kendimi bıçaklarım diye cebime koymuyorum. 6 yaşındaki çocuğu öldürecektim, çok yorulmuştum azat ettim.

"2 dakika iyi oluyorum, 10 dakika kötü oluyorum. Ceren'i gözüme kestirmedim, karşıma kim çıkarsa öldüreceğim dedim. Önceki ifadelerimi kabul etmiyorum. Sinir halinde verdim. Allah'tan peygamberden korkmuyorum dedim. Bu ifademi kabul edin. Ceren'i 2 defa bıçaklayıp kaçtım. Beni fark etti o yüzden kendisine Metin diye birini sormaya çalıştım. Takip etmiştim onu ama tesadüfen önüme çıktı. Polisler üstümü aramadan beni araca attı. Polisi de öldürecektim sapladım bıçağı. Kendime engel olamıyorum. Van'da yüksek güvenlikli cezaevindeyim, intihar ettim. Ben tedavi görmek istiyorum. Hiç iyi değilim. Sürekli intiharı düşünüyorum. Pişman oldum, vicdan azabı çekiyorum ama elimde değil. Beni sövseniz, dövseniz ne olacak? Tecavüze uğradığım için kötülük yapıyorum. Kimse Özgür neden kötü diye sormuyor."

Akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti

SEGBİS ile ifade veren katil Arduç, "Ben halkın saldınsına uğramıştım.1987 yılının Nisan ayında dedem beni çocuk yuvasına bıraktı. Yurttan 18 yaşında kaçtım. Başıma bir şey geldi O yüzden kaçtım. 2 defa tecavüze uğradım. Kendime yediremedim suç işledim. Cezaevinden kaçınca Eminönü'ne gittim. Ağaçlık allanda yatarken admlar geldi. Orada da tecavüze uğradım. Tecavüze uğrayınca içimdeki iyi şeyleri öldürdü insanoğlu. Bütün kötülükleri edeceğim insanlara dedim. Köpek, kedi hiç acımadan tren önlerine attım. O kadar çok şey yaptım ki anlatasam… İnsanlardan nefret ettim, yapmadığım pislik kalmadı" dedi

Akli yeterliliğinin yerinde olmadığını iddia eden Arduç ifadesine şöyle devam etti:

"Bana akli yeterliliği var diyorlar. Aklım yerinde olsa bunları yapar mıyım? Ceren’den önce başkasını öldürmeye niyetlendim kalabalığa girdim. Sonra Ceren’i gördüm takip ettim. Eve giderken bıçakladım. Dışarıda ben kendime laf geçiremiyorum. Bu benim elimde olan bir şey degil. Karşıma kim çıkarsa onu bıçaklayacaktım. Ceren çıktı. Ordu’daki ifademi kabul etmiyorum. Sinir halinde söyledim. Altı yaşında bir çocuğu öldürecektim karşıma Ceren çıktı. Takip ettim. ‘Yukarı çıkarsa öldüreceğim’ dedim. Bıçakladım kaçtım. Yakalanma anında polisi de öldürecektim. Kendime sahip olamıyorum. Tedavi olmak istiyorum. Durumum hiç iyi değil. Kendimi öldürmemek için bıçağı yanıma almıyorum." Ağlayarak sinirle ifade verdiğini ifade eden sanık, ısrarla tedavi olmak istediğini söyledi.

Savcı, sanığın ceza sorumluluğunun olup olmadığının tespit edilmes içn Adli Tıp Kurumu'na sevk edlmesin talep etti.

'Aile bir daha kimsenin canı yanmasın istiyor'

Poyraz, ailenin acısını yaşayamadığını, bu davanın sadece bir cinayet dosyası olarak görülmesini istemediğini, bu korkunç olayın bir daha yaşanmaması, başka kimsenin canının yanmaması için sistemdeki sorunların çözümüne katkı sağlamasını istediğini söyledi.

Duruşmada elbette sanığın eyleminin yargılanacağını belirten Poyraz, benzer cinayetlerin bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması konusunda bir mesaj verileceğini ifade etti. Baro Başkanı Poyraz davayı şahsi vekâletnameli vekil sıfatı dışında, Ordu Barosu'nu temsilen de takip ettiklerini, dava dosyasına Baro adına katılma dilekçesi sunduklarını belirtti.

Poyraz, "Ayrıca onlarca baro başkanı ve kadın hakları komisyonu üyeleri de duruşmaya katılacaklarını açıkladı. Bunun dışında da Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri duruşmaya gelecek. Çok yoğun bir katılım olmasını bekliyoruz" dedi.

Cinayetten 20 gün sonra yargılanacak

Katil zanlısı Arduç, cinayetten 20 gün sonra hakim karşısına çıkacak. 3 Aralık’ta işlenen cinayetle ilgili 10 gün sonra jet hızıyla iddianame hazırlandı, duruşma tarihi de yeni yıla bırakılmadı.

Katil Özgür Arduç'un 'canavarca hisle kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. Duruşmada katil zanlısı Arduç’a hakkındaki 13 sayfalık iddianamede hatırlatılarak, suçlamalar anlatılacak. Savunma yapıp yapmayacağı soruyacak. Katil zanlısı Arduç ve avukatının savunmalarından sonra, Ceren’in ailesi ve temsilcileri olan Baro Başkanı Poyraz’a söz verilecek. Dosyadaki deliller mahkeme heyeti tarafından açıklanacak.

Sanığın sorgusu tamamlandıktan ve tarafların diyecekleri ve talepleri alındıktan sonra, kovuşturmayla ilgili mahkeme heyeti eksik gördüğü hususların tamamlanıp tamamlandığını değerlendirecek. Bu aşamadan sonra yargılamada toplanması gereken deliller olduğu değerlendirilirse arar kararlarla duruşma ertelenecek. Aksi durumda savcıdan mütalaası istenecek, sanığa ve avukatına son sözü sorularak davada karar verilecek.

Etiketler :