Çayırhan’da tepkilere rağmen özelleştirme inadı sürüyor! Maden işçilerine güvence verilmedi

Çayırhan’da tepkilere rağmen özelleştirme inadı sürüyor! Maden işçilerine güvence verilmedi
Teklif verme süresi geçtiğimiz gün dolan Çayırhan Termik Santralı ihalesine ilişkin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bir duyuru yaptı. Söz konusu duyuruya göre, ihaleyi alan firma, yüzde 20’si peşin 72 ay vadeli ödeme yapabilecek.

Çayırhan Termik Santralı’nın özelleştirme ihalesinde son teklifler geçtiğimiz gün verildi. Yeraltında eylemlerini devam ettiren işçiler, süreci takip ederken madenin girişinde eylem yapan maden işçileri, “Satışı iptal et. Enerji, maden vatandır, vatan satılmaz. Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

Gelen tepkiler karşısında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) geçtiğimiz gün ihaleye ilişkin yeni bir duyuru yayımladı. Yapılan duyuruda, santral ve maden sahalarında daimi işçi statüsünde kamu personeli bulunmadığı, santral işletmesinde 770 personel çalıştığı, bunların 750’sinin hizmet alımı yapılan firma çalışanları olduğu ifade edildi. Kömür madeninin ise rödovans sözleşmesi kapsamında Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) tarafından işletildiğini ileten ÖİB, KİAŞ’ın da çoğunluk payları özel sektöre ait bir şirket olduğunu, kömür madenindeki 1224 çalışanının KİAŞ’a bağlı çalıştığını kaydetti.

Buna karşın KİAŞ’ın sitesinde ise Kömür İşletmeleri AŞ’nin 1957’de Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun bir iştiraki olarak kurulduğu ifade ediliyor. Bu duyuru dikkate alınırsa, ÖİB, “çoğunluk payları özel sektöre ait bir şirket” tarafından işletilen madeni özelleştirmeye çalışıyor. Bunun da çelişki yarattığına dikkat çekiliyor.

ayirhan3.webp

İŞÇİYE GARANTİ VERİLMEDİ!

Sendikaların önerileri dikkate alınarak ihalede bazı düzenlemeler yapıldığını belirten ÖİB, santral ve maden sahasında 5 yıl süreyle asgari 2 bin 50 çalışan koşulu sağlanacağını, çalışanın işten ayrılması durumunda bile lojmanda bir yıl süreyle oturma hakkı verileceğini, ihaleye konu sahaların daraltılarak üretim faaliyetlerini aksatmayacak alanların ihale kapsamı dışına çıkarıldığını ifade etti.

oyoy.png

72 AY VADELİ ÖDEME!

Santral ve maden sahasında 5 yıl süreyle en az 2 bin 50 çalışan koşulu sağlanacağı kaydedilirken bunlardan ne kadarının mevcut çalışanlar olacağına ilişkin bir garanti verilmedi. Söz konusu duyuruya göre, vadeli ödeme yapmak isteyen yatırımcılar ihale bedelinin yüzde 20’sini peşin yatırmak kaydıyla 72 ay vadeli ödeme yapabilecek.

Vadeye bırakılan tutar için ise vade farkı tahsil edilecek. İhalede muhammen bedel açıklanmazken nihai pazarlık ve açık artırma görüşmeleri sonucunda yatırımcılardan gelen tekliflerin idare tarafından belirlenen değerin altında olması durumunda ihalenin iptal edileceği iletildi. Fakat, “idare tarafından belirlenen değerin” ne olacağı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. İhalede devletin bir elektrik alım garantisi bulunmadığı, alıcının, tamamen piyasa koşullarında elektrik üretimi ve satışı yapacağı bildirildi.

Kaynak:Cumhuriyet