Çavuşoğlu'ndan, Yunanistan'ın işgal ettiği adalarla ilgili soruya yine açık cevap gelmedi!
Bir süredir bir çok kesim tarafından dile getirilen Yunanistan'ın işgal ettiği adalarımızla ilgili, nihayet Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAvuşoğlu'ndan bir soru önergesine yanıt geldi. Belki de gelmedi demek daha doğru olacaktı... Mevlüt Çavuşoğlu, ''meselenin hukuki olduğunu'' söyledi, adaların sonradan işgal edilmesi ve askeri birliklerin yerleştirilmesine ilişkinse bir açıklama yapmadı!'
CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan adalar konusunu TBMM gündemine taşıdı. Kara, TBMM Başkanlığı'na verdiği önerge ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Yunanistan'ın işgali altındaki Muğla'ya bağlı Keçi Adası'nın turistlere açıldığı doğru mudur? Türk Karasularındaki bir adanın Yunan Hükümeti tarafından turistlerin ziyaretine açılmış olması hangi antlaşmaya dayanmaktadır? Hükümetinizin bu işgal ve turizm politikası karşısında attığı atmayı düşündüğü adımlar nelerdir? Yunan Hükümeti'ne herhangi bir nota verilmiş midir?" sorularını yöneltti. Kara ayrıca, Koçbaba ve Ardıççık Adalarına Yunanistan tarağından güneş ve rüzgar enerji santrali kurulduğu iddialarının da doğru olup olmadığını sordu.
"TESPİT EDİLMİŞ BİR SINIR YOK"
CHP'li Niyazi Nefi Kara'nın soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunduğunu vurgulayarak, "Ege'de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması da bu sorunlar arasında yer almaktadır" dedi.
Ege Adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu antlaşmaların adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiave ettiğini ifade etti.
"Bu itibarla sorun, Lozan ve Paris Antlaşmaların ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir" diyen Çavuşoğlu, Ege meselelerinin Yunanistan ile mevcut diyalog kanalları çerçevesinde tüm yönleriyle ele alındığını söyledi.
Çavuşoğlu, diyalog yoluyla çözümü arzu ettiklerini belirterek ''Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen ve bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen bu politika herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ülkemiz bu mesele dahil, tüm Ege sorunlarına ve bunların çözümüne ilişkin görüşleri, Bakanlığımızın 1996 yılından bu yana yaptığı muhtelif açıklamalarla kamuoyumuzda paylaşmış bu çerçevede Yunanistan'ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinden yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimizi ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur. Bu açıklamalara ilaveten, konuya ilişkin görüşlerimiz her düzeyde Yunan makamlarına aktarılmakta ve ayrıca tutumuzu yazılı olarak kayda geçiren Notalar da Bakanlığımca iletilmektedir.'' dedi.