Çavuşoğlu'ndan anlaşma tepkisi: Yok hükmündedir, sahada ve masada göstereceğiz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ve Mısır arasındaki kıta sahanlığı anlaşmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de haklarını sonuna kadar koruyacaklarını ifade etti.
Anlaşmanın Türkiye'nin ve Libya'nın haklarını ve kıta sahanlığını ihlal ettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Bizim için yok hükmünde bir anlaşmadır. Kendimizin ve KKTC'nin haklarını sonuna kadar korumak için adımlar attık" dedi. Bakan Çavuşoğlu, "Kimse bizim haklarımızı gasp edemez. Buna müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz" dedi.
Dışişleri açıklama yayınladı
Dışişleri Bakanlığı kendi sitesinde, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasına tepki göstermişti. Açıklamanın Türkiye için yok hükmünde olduğu belirtilirken bu anlayışın sahada ve masada ortaya konacağı belirtildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
"Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır.
Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.
2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2’den vazgeçen Mısır, Yunanistan’la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır.
Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gaspedilmeye çalışılmaktadır.
Türkiye’nin, sözkonusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri’nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur."
Münhasır ekonomik bölge anlaşması nedir?
Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanılması anlamına geliyor. Genel olarak MEB, bir ülkenin karasularının ölçülmeye başladığı esas hatlardan itibaren denize/okyanusa doğru 200 deniz mili (370 km.) kadar uzanmaktadır.