Çavuşoğlu, Suriye'de TSK konvoyuna yapılan saldırı hakkında açıklama yaptı

Çavuşoğlu, Suriye'de TSK konvoyuna yapılan saldırı hakkında açıklama yaptı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında Suriye'de yaşananlara dair değerlendirmede bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, El Salvador Dışişleri Bakanı Alexandra Hillile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu açıklamasında İdlib'de TSK konvoyuna yapılan saldırı hakkında dadeğerlendirmelerde bulundu.

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar;

El Salvador Ankara’da büyük elçilik açmak istiyor. Bizde açılacak büyükelçilik olarak her türlü desteği vereceğiz. Biz de El Salvador'da büyükelçilik açacağız.

İDLİB'DEKİ SALDIRI

Özellikle rejim ve muhalefet arasında devam eden ASTANA müzakereleri ve zorla alıkonulan insanların değişimine benzer adımların atılması Suriye'nin geleceği için önemli bir çözüm. Rusya ve İran'ın özellikle" oradan taciz ateşi geliyor" iddiası doğru değil. İdlib ile ilgili adımları konuşurken bu saldırıların ancak felakete yol açabileceğini anlatıyoruz, anlatmaya çalışıyoruz. Burası siyasi çözüm açısından da önemlidir. 

Türkiye, Rusya ve İran üçlü toplantısı da Eylül ayı içinde gerçekleştirilecek.

9. gözlem noktasını koruyacak konvoyumuza dün bir ateş açıldı ve 3 sivil öldü biliyorsunuz. Ardından Rus muhattaplarımızla da temasa geçtik. Gerek olursa Sayın Lavrov ile ben de görüşürüm. Burada ateşkesi sağlamamız lazım. 9. gözlem noktasını başka bir yere taşıma gibi bir niyetimiz yok, görevini sürdürecek. 

İdlib, Suriye'nin geleceği bakımından önemlidir. Bir an önce siyasi sürece ve diğer konulara odaklanmamız lazım ve buna yönelik çabalarımızı da artıracağız. Rejimin ateşle oynamaması gerek. Kendi askerimizin ve gözlem noktalarımızın güvenliği için her şeyi yaparız. Sürecin oraya gelmemesi gerek, bunu için çalışıyoruz.

GÜVENLİ BÖLGE MUTABAKATI

ABD’nin ikinci Münbiç sürecini işletmesine müsaade etmeyeceğiz.