Çavuşoğlu: Cumhurbaşkanımız, Putin ile de görüşecek

Çavuşoğlu: Cumhurbaşkanımız, Putin ile de görüşecek
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya müzakerelerine yönelik son duruma dair açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, ateşkes için Türkiye'nin çabalarını devam ettireceğini ifade ederek "Vatandaşlarımızı tahliye edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu ile Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez, görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna'nın Mariupol kentinden sivillerin tahliyesine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "En az ateşkes ve kalıcı barış kadar insani konular için de çaba sarf ettik. Özellikle insani koridorların açılması konusunda. En çok zorlandığımız Mariupol'du. O yüzden dünkü sessizliği memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Türk Kızılayın sahada olması konusunda Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna taraflarıyla temaslarda bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

"Özellikle ICRC'yi Moskova'ya da gönderdik. Şimdi bu sessizlikten sonra vatandaşlarımızın çıkması da daha kolay oldu. Aslında bu süre marjında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay örgütünün otobüsleriyle bazı vatandaşlarımız çıktı. Hatta bu konvoylara kendi araçlarıyla katılan vatandaşlarımız da çıktı. Başlangıçta 150 civarındaydı. Bugün itibarıyla yaklaşık 30 civarında vatandaşımız var. Bugün ICRC vatandaşlarımızın sayısını bizden istedi"

Vatandaşların otobüslerle Mariupol'den çıkarılacağını belirten Çavuşoğlu, yaralıların da buradan çıkarılarak tedavi edilmesi için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Ukrayna'da toplamda şu anda 87 vatandaşımız var. Refakatçılarıyla beraber yaklaşık 190 civarında kişi var tahliye edeceğimiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Putin görüşecek

Ukrayna ve Rusya'nın İstanbul'daki görüşmelerde anlamlı ilerleme kaydettiğini belirten Çavuşoğlu, "Bunun devam etmesi, sonuçlanması gerekiyor. Liderler düzeyinde alınması gereken kararlar var, bakanlar düzeyinde paraflanması muhtemel bir anlaşma var. O nedenle temaslarımıza, ara vermeden her düzeyde devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, dün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesi yapacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü liderler düzeyinde karar verileceğine göre bir an önce bakanları ve sonra liderleri bir araya getirip artık kalıcı, barışa giden bir ateşkesin tesis edilmesi gerekiyor. İki tarafın anlaşmaya varması gerekiyor. Çabalarımızı sürdüreceğiz"

Türkiye-Kolombiya ilişkileri

Çavuşoğlu, ileriki süreçte bir Latin Amerika turu gerçekleştirmeyi planladığını ve bu tur kapsamında Kolombiya'yı ziyaret etmek istediğini ifade etti.

Kolombiya'nın Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde, Türkiye için çok önemli bir ortak olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "TİKA, Türk Hava Yolları ve Anadolu Ajansı gibi önemli kurumlarımızın bölgesel ofisleri de Bogota'da, Maarif Vakfımızın da Bogota'da temsilciliği var. Kolombiya bölgede en büyük ikinci ticaret ortağımız. Birincisi Brezilya, ikincisi Kolombiya. Geçen sene ikili ticaret hacmimiz ikiye katlandı yani yaklaşık 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıktı. Kolombiya aleyhine bir açık var ama bunu telafi edebiliriz. Bu ticaret hacmimizi 5 milyar dolara ulaştırma potansiyelimiz var" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Kolombiya ve Türkiye'nin en çok mülteciye ev sahipliği yapan dünyada 2 ülke olduğunu, mevkidaşı Ramirez ile mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi konusunda uluslararası toplumla birlikte ne yapacaklarına dair bazı fikir alışverişinde bulunduklarını, bu konuda bazı girişimlerde bulunacaklarını ve bu sorumluluğun herkes tarafından paylaşılması gerektiğini söyledi.

Tecrübe paylaşımı konusunda Kolombiya ile New York'ta mutabık kaldıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, Kolombiya'dan bir heyeti Türkiye'ye beklediklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, terör ve uyuşturucu ticareti başta olmak üzere sınır aşan suçlarla da mücadelede ortak hareket edeceklerini belirterek "Savunma sanayisi önemli bir iş birliği için alandır ve bu konuda şirketlerimizin Kolombiya'da temsilcilikleri de var hem kamu hem özel şirketlerimizin, bu potansiyelimizi de nasıl değerlendirebileceğimiz bugün kendi aramızda konuştuk. Türk firmaları Kolombiya'nın ihtiyaçlarını karşılamak için tekliflerde bulunuyorlar." diye konuştu.

Latin Amerika bölgesinden Türkiye Bursları'ndan en çok Kolombiyalı öğrencilerin faydalandığını aktaran Çavuşoğlu, bunun Türkiye'ye olan ilginin, güvenin yansıması olduğunu ve bu bursları artırabileceklerini Kolombiyalı mevkidaşına ilettiğini aktardı.

Çavuşoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Kolombiya'nın kalkınmasına ve ilişkilerin daha da güçlenmesine önemli katkı sağladığını, bugüne kadar TİKA'nın Kolombiya'da 157 projeyi hayata geçirdiğini anlattı.

Mevkidaşının kadının güçlendirilmesine çok önem verdiğini ve bu konuda çalışmalar yaptığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, TİKA ile görüşmeden sonra temasa geçeceğini, bu yönde teşvik edeceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Kolombiya'nın barış sürecine önemli katkı veren bir ülke olduğunu vurgulayarak "Personel katkısı, maddi katkımızı verdik ve Kolombiya hükümeti bu konuda kararlı bir tutum gösterdi, bunu takdir ettiğimizi bir kere daha burada söylemek isterim" ifadesini kullandı.

Çeşitli bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Latin Amerika bölgesindeki konuları değerlendirdikleri, Venezuela'daki durumu görüş alışverişi şeklinde değerlendirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaşın etkilerinin sadece bölgeyle sınırlı olmadığını vurgulayarak "Kolombiya ekonomisini de etkiliyor, dünyada enerji arz güvenliğini de etkiliyor. Dolayısıyla bir an önce bu savaşın sona ermesi için çabalarımızı sürdürdüğümüzü sayın bakana bugün anlattım" dedi.

Enerji konularını ve gıda güvenliğini mevkidaşıyla ele aldıklarını belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Tarım Komisyonumuzun da ortak komisyonumuzun da tekrar toplanması konusunda mutabıkız, yine Kovid-19 sonrası dünyadaki gelişmeleri ele alma imkanımız oldu. Diplomasi akademilerimiz arasındaki iş birliğine önem veriyoruz. Afganistan'daki durum hakkında özellikle kadınların ve kızların eğitimiyle ilgili konularda da kendilerine bilgi verdim.

Çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması müzakerelerine başlamak istiyoruz, biz taslağı Kolombiya tarafına ilettik. Ayrıca daha önce imzaladığımız yatırımların teşviki ve korunması anlaşması da bizim tarafımızdan onaylandı, Kolombiya tarafından da onaylanmasını bekliyoruz ve önümüzdeki süreçte bu yönde birlikte çalışmaya devam edeceğiz"

Ramirez'den tebrik

Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez, Rusya-Ukrayna arasında diyaloğun sağlanabilmesi ve savaşın sona ermesi için oynadığı rolden dolayı Türkiye'yi tebrik etti.

Türkiye'nin ekonomik üretiminin Kolombiya'daki üretimin neredeyse 3 katı olduğunu belirten Ramirez, Türkiye'nin imalat, tarım, turizm ve hizmet sektöründe geliştiğini ve Kolombiya'nın Türkiye'nin bu alandaki tecrübesinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Ramirez, Kolombiya'nın Güney ve Kuzey Amerika arasında bir köprü konumunda olduğunu, bunun bölgedeki tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmayı sağladığını vurguladı.

Koronavirüs salgınında verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Ramirez, "Bugün özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Sayın Bakan Çavuşoğlu'nu Kovid-19 salgınını bu kadar hızlı şekilde yönettikleri için özellikle aşı ve diğer tıbbi ekipman üretimi şeklinde cevap verdikleri ve Kolombiya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeyle iş birliği yaptıkları için tebrik etmek isterim" ifadesini kullandı.

'Ukrayna'daki bu kriz, yeni bir göç de yaratacak'

Ramirez, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Genel Kurulu’nda alınan kararlar konusunda Türkiye ile görüş birliği içinde olduklarının altını çizdi.

Yalnızca Rusya'yı cezalandırmanın, ayıplamanın ya da kınamanın yeterli olmadığını kaydeden Ramirez, şöyle devam etti:

"Bugün bir çözüm bulunması için çalışmak gerekiyor ki, bu kanlı savaşın, Ukrayna ve Rusya'dan daha fazla can kaybının önüne geçilebilsin. Bu savaşın bir an önce bitmesi ve diyaloğun sağlanabilmesi için oynadığı rolden ötürü Türkiye'nin bu anlamdaki liderliğini de tebrik etmek gerekiyor"

Ramirez, Türkiye ve Kolombiya'nın komşu ülkelerden göç alma konusunda ortak zorluğu paylaştığına dikkati çekerek "Şu anda Kolombiya’da yaklaşık 2,5 milyon mülteci var Venezuela’dan, Türkiye’de de yaklaşık 5 milyon mülteci var. Biliyoruz ki, Ukrayna'daki bu kriz, yeni bir göç de yaratacak. Yani uluslararası toplumu çok daha etkili bir eyleme çağırmak gerekiyor ki, bu mültecilere kucak açılabilsin ve hayatlarını normalleştirebilsinler. Sanırım Türkiye ve Kolombiya olarak uluslararası toplumu eyleme geçmeye çağırmak için yüksek ahlaki kapasiteye sahibiz" diye konuştu.

'Türk şirketlerinin özellikle üretim sanayisindeki rekabet gücünü biliyoruz'

Kolombiyalı ve Türk hükümet, iş çevreleri arasında bir ilişki geliştirilebilmesi ve şirketlerin istihdam yaratabilmesi için yatırımların teşvik edilmesi gerektiğine işaret eden Ramirez, "Türk şirketlerinin özellikle üretim sanayisindeki rekabet gücünü biliyoruz. Kolombiya ve Türkiye olarak biz de tamamlayıcı bir şekilde davranabiliriz veya rakip olabiliriz. Fakat önemli olan burada kalıcı bir diyaloğu geliştirmek, ülkelerimizdeki iş insanları ve çevreleri arasında ki onlar yatırım fırsatlarını görebilsinler" ifadesini kullandı.

Ramirez, gıda güvenliği, özellikle endüstriyel ve işlenmiş ürünlerin imalatı konusunda Kolombiya'nın yatırım anlamında Türkiye'ye büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayarak "Gıda üretimi anlamında aslında büyük bir çeşitliliğe sahibiz. Bu anlamda Türkiye’den de ülkemize yatırım yapıldığını görmek istiyoruz" dedi.

Türkiye'de askeri sanayi, metal, mekanik ve otomotiv sanayi gibi alanlarda çok fazla gelişmiş alanın bulunduğunu belirten Ramirez, çift taraflı anlaşmalar yapmanın ve Türkiye Kolombiya arasındaki bu üretimi artırmanın önemli olduğunu vurguladı.

Ramirez, Kolombiyalı bir kahve markasının yarın İstanbul'da şubelerinin açılacağını da duyurdu.

Bakan Çavuşoğlu ile Kolombiya ve Türkiye ortak bir iş konseyi oluşturmak gerektiği konusunda da konuştuklarını aktardı.

'Turizm alanı, Türkiye’nin bütün dünyaya bir şeyler öğretebileceği sektör'

Ramirez, Türkiye ile çevresel sürdürülebilirlik alanında da birlikte çalışma konusunda kararlı olduklarına değinerek "Ülkelerimiz 2030 yılını hedef alarak karbon emisyonlarını azaltmak konusunda kararlı" dedi.

Türkiye ile Kolombiya'nın eğitim alanındaki iş birliğinin çok olumlu olduğunu vurgulayan Ramirez, "Türkiye'ye gelen Kolombiyalı öğrenciler, Türk şirketleriyle iş geliştirmek için çok hevesli şekilde Kolombiya'ya döndü. Özellikle de turizm alanında. Turizm alanı, Türkiye’nin bütün dünyaya bir şeyler öğretebileceği bir sektör" değerlendirmesini yaptı.

Ramirez, Bakan Çavuşoğlu ile iki ülkenin akademik iş birliği konusunda da görüştüklerini belirterek bilimsel ve teknolojik alanlardaki iş birliğini güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

Kolombiya'nın yolsuzlukla mücadele alanında çok yoğun çalışan bir ülke olduğunu kaydeden Ramirez, Türkiye’de de bu konuda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Ramirez, Çavuşoğlu'nun 27 Nisan'da Kolombiya'ya yapacağı ziyaret konusunda oldukça heyecanlı olduklarını belirtti.

'Ticari dengenin sağlamasını gözetmeye çalışıyoruz'

Ramirez, Türkiye ve Kolombiya'nın ticaret hacminin artırılması için atılabilecek adımlara ilişkin bir soruya, "Ticaret hacminin artırılması, yasal çerçevenin özel sektördeki girişimcilerin kararlarını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesiyle mümkün olabilecek" yanıtını verdi.

Kolombiya'nın çeşitli altyapı yatırımlarının artacağını ve özellikle son 4 yılda 35 milyon dolar yatırım yaptığını belirten Ramirez, Türkiye'den şirketleri de madencilik, demir çelik sanayi, konut inşaatı, tarım gibi alanlarda yatırım yapmaları için ülkesine davet etti.

Ramirez, "Önemli olan şu; iki hükümet olarak bütün bunları teşvik edecek gerekli koşulları yaratmak konusunda bir görüş birliğine ve iş birliğine sahibiz. Özellikle de özel sektör ve hükümetlerimiz arasında" dedi.

Türkiye ve Kolombiya'nın karşılıklı ticaret oranının olması gerekenden düşük olduğunu belirten Ramirez, "İki ülke olarak ticari dengenin sağlamasını gözetmeye çalışıyoruz. Karşılıklı fırsatların bilinmesi çok önemli. Bu olduktan sonra hizmetlerin sunulmasını geliştirebileceğimizi, teknoloji ve lojistik anlamında ve diğer imalat sektörlerinde gelişmeler olabileceğini düşünüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz böylece artabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinde bankaların yatırımları ve ihracatı teşvik ettiğini belirten Ramirez, iki ülke arasında iş konseyinin oluşturulmasının da ticari ilişkilerin teşviki açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Ramirez, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kolombiya'ya ziyaretinde yanında iş insanlarını da getirmesini umduklarını söyledi.