Çavuşoğlu: ABD'nin yaptırım kararı alması durumunda İncirlik ve Kürecik gündeme gelebilir

Çavuşoğlu: ABD'nin yaptırım kararı alması durumunda İncirlik ve Kürecik gündeme gelebilir
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlarını değerlendirdi.

Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye aleyhine yaptırım uygulaması durumunda İncirlik ve Kürecik'teki üslerin gündeme gelebileceğini söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin çıkarıldığı F-35 programı hakkında da "Alternatifi Rus pazarı olabilir" dedi.

Çavuşoğlu, A Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye olası yaptırımlarıyla ilgili olarak, "ABD Kongresinde olumsuz havanın devam ettiğini görüyoruz, elbette her düzeyde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. F-35 ile S-400'ün arasında bir bağlantı yok, ikisini bir araya getirmeleri siyaseten de hukuken de doğru değil, Türkiye'yi baskı altına almak istediklerini görüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, ABD Kongre üyelerinin 'dayatmayla bir yere varamayacağını' söyledi. 

ABD'nin olası bir yaptırım kararı alması durumunda İncirlik ve Kürecik'in gündeme geleceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye aleyhine bir karar konusunda Trump yönetiminin yetkisi nedir, bunlara bakmak lazım, en kötü senaryoyu konuşursak, tüm alternatifler değerlendirilir" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Her gün batının tehdit veya ittifak anlayışı değişebilir, iki ülkenin arası bozuldu diye biz de politikamızı ona göre ayarlayacak değiliz."

"F-35'lerin alternatifi Rus pazarı da olabilir"

"Trump'ın ABD'nin Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini görüyoruz. Patriot ile ilgili teklifimiz ortada, ABD'nin bir iki teklifi oldu, müzakereler yürüyor. 

"Şu anda ABD'nin YPG ile ilişkileri devam ediyor, şu an petrol kuyularının yanında duruyorlar ve petrole sahip çıktıklarını söylüyorlar. Rusya'nın YPG'ye ilişkin ortak bir operasyona gireceğini tahmin etmiyorum." 

"Mısır'da şu an yönetimle problemimiz var, halkıyla bir sorunumuz yok, (görüşme) yarın çıkarlar örtüşürse niye olmasın"

"Biz Yunanistan ile diplomasi yoluyla gerginliği azaltmak için yıllarca çalıştık ama bir yere varamadık, Londra'da görüşmenin devam etmesi için olumlu mesajlar verildi, var olan anlaşmazlıkları diplomasi ile çözmek kalıcı bir çözümdü. Yunanistan bizimle anlaşmaya varsa biz bu anlaşmaya hazırız. Askerlerimiz arasında güven arttırıcı toplantılar yapılıyor. Biz gerginlikten yana değiliz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızdan yanayız. Her iki tarafından hakkını koruyacak bir yaklaşım olursa çözüm olur"

Etiketler :