Çanakçı Deresi'nin üzerine beşinci HES hazırlığı

Çanakçı Deresi'nin üzerine beşinci HES hazırlığı
Giresun'un Çanakçı ilçesinde Çanakçı Deresi üzerine beşinci Hidro-Elektrik Santrali (HES) hazırlığı yapılıyor.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Giresun’un Çanakçı İlçesinde bulunan Çanakçı Deresi'nin 7 kilometrelik alanına beşinci HES yapılması planlanıyor. Çanakçı Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına HES'lerin oluşturabileceği zararları anlatan bir rapor gönderdi.

Daha önce yapılan 4 tane HES ile 35-40 kilometre uzunluğundaki Çanakçı Deresi’nin 7 bin 520 metrelik bölümünün yok edildiğinin belirtilen raporda,  "Yapılmaya çalışılan HES, Çanakçı merkez ile Karabörk Köyü arasında ki 7 km’lik kısmı kapsamaktadır. Bu kısımda dere, yarım ay gibi 7 km’lik bir güzergâh izlemekte ve içinde 40’dan fazla büyük göl ve sayısız küçük göllerden oluşmaktadır. Bazı göllerin derinliği 8-10 metreyi bulmakta, derin kanyonlar oluşturmaktadır. HES, ‘Karabörk Köyü’ çıkışında derenin suyunu 5-6 km’lik tünele sokmayı planlamakta ve Çanakçı merkez girişinde tünelden gelen bu suyu regülatöre vermeyi amaçlamaktadır, dendi.

Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi üzerine beşinci Hidro-Elektrik Santrali (HES) yapılması hazırlığına tepki gösterdi. Başkan Kasım,  HES’in engellenmesi için kamuoyundan destek istedi.

Kasım, halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

"Çanakçı'da HES'ler 12 yıl öncesine dayanıyor. Halk, yapılan HES'lerden sonra HES'lerin bir faydasının olmadığını gördü. Bir HES'in daha yapılmasını istemiyor. Halk genel anlamda eskisine göre daha tepkili. Bakanlığa bir rapor gönderdik. Eğer rapora rağmen ÇED olumlu raporu verilirse İdare Mahkemesi'ne başvuracağız. Ancak, ne olursa olsun HES'e engel olmak için kamuoyu baskısı oluşturmak zorundayız. Mücadele etmeye devam etmek zorundayız.Bu dünya hepimizin dünyası. Hepimizi ilgilendiriyor, dere A partisi B partisinin değil, hepimizin deresi. Bugün Giresun'da yarın Ordu'da, Samsun'da... Mücadele edeceksek hep birlikte etmeliyiz. Sermaye hiç durmuyor ve durmayacak buradaki HES'i engellesek bile başka yerlere verilen tahribatlar için yine birlikte mücadele edeceğiz. Halk kitle olarak örgütlenir, karşı çıkarsa, HES engellenir. "

Rapordan bazı veriler şöyle:

“Beşinci HES, bir ölüm fermanıdır”

Dere üzerinde mevcut 4 tane Hes bulunmakta ve bu 4 Hes’in toplam tünel/ cebriboru uzunluğu 7520 m. ‘dir. Yani Çanakçı Deresi zaten 4 kez bypass ameliyatı geçirmiş ve atardamarın 7520 m. ‘lik bölümü yok edilmiştir.

Ne dereye özgü kırmızı benekli alabalık, ne bıyıklı balık, ne yassı hasan balığı kalmış, ne de vadi için olmazsa olmaz olan buharlaşma kalmıştır. Habitat tamamen bozulmuş, içinden kan dolaşmayan damar gibi kurumuş, kavruklaşmıştır.

Yapılmak istenen son Hes ile derenin tamamen yok edilmesi gerçekleşecektir. Şöyle ki; yapılmaya çalışılan Hes, Çanakçı merkez ile Karabörk Köyü arasında ki 7 km’lik kısmı kapsamaktadır.

Bu kısımda dere yarım ay gibi 7 km’lik bir güzergâh izlemekte ve içinde 40’dan fazla büyük göl ve sayısız küçük göllerden oluşmaktadır.

Bazı göllerin derinliği 8-10 metreyi bulmakta, derin kanyonlar oluşturmaktadır. Hes ‘Karabörk Köyü’ çıkışında derenin suyunu 5-6 km’lik tünele sokmayı planlamakta ve Çanakçı merkez girişinde tünelden gelen bu suyu Regülatöre vermeyi amaçlamaktadır. Yani derenin 7 km’lik bölümü bypass edilecektir. 

Mevcut 4 tane Hes’in ürettiği toplam elektriğin 2019’da 36.180.000 kW saat ve toplam 6400 nüfusa sahip Çanakçı ilçesinin yıllık elektrik tüketiminin 5.000.000 kW saat. Sadece Çanakçı iletişim hatlarında, hat kayıpları ile kaçak kullanım miktarının yıllık 390.000 kW saat.

Etiketler :