Büyükçekmece Adliyesi çalışanları diken üstünde: ‘Her gün depremde nasıl kaçarız diye düşünüyoruz’

Büyükçekmece Adliyesi çalışanları diken üstünde: ‘Her gün depremde nasıl kaçarız diye düşünüyoruz’
Kahramanmaraş depremlerinin ardından depremde yıkılma tehlikesi olduğu tespit edilen Büyükçekmece Adliyesi’nin çalışanları her gün korkarak işe gidip geliyor. 3 yıl önce boşaltılması gereken bina hala kullanılıyor. Büyükçekmece Belediyesi’nin bu kadar sürede tahliye edilmediği için kentsel dönüşüm sürecini başlattığı öğrenildi.

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminin ardından Büyükçekmece Adliyesi çalışanları diken üstünde çalışıyor. Olası bir depremde yıkılacağı belirten adliye binasının yıllar önce boşaltılması istenmesine karşın hala boşaltılmadı.

Halktv.com.tr’ye konuşan adliye çalışanları “Yaklaşık 300 kişi çalışıyoruz. Boş arsalar var. Konteyner konsa. Onda bile çalışmaya razıyız. Herkes çok korkuyor. Bir gün gitmemezlik yapsanız, soruşturma açılır. Her gün deprem olursa nasıl kaçarız ya da nereye sığınırız diye konuşuyoruz” dedi. Görüştüğümüz Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri ise tüm uyarılar üzerine binanın boşaltılmadığına dikkat çekerek “geçen süre zarfında can ve mal emniyeti açısından tahliye sağlanmadığından belediye başkanlığınca 6306 sayılı kanun kapsamında iş ve işlemler başlatıldı” ifadelerini kullandı.

‘Kiralık bina arıyoruz’

Büyükçekmece Belediyesi 13 Mart 2020 tarihinde Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladığı yazıda yapılan deprem performans analizi sonucu Büyükçekmece Adliyesi’nin Ana Hizmet Binasının olası bir depremde yıkım riski taşıdığına ve kullanılmasının riskli olduğuna dikkat çekti. Söz konusu binanın mülkiyeti ilçe belediyesine ait.

İlçe belediyesi 21 Ekim 2020 tarihinde başsavcılığa ve Büyükçekmece Kaymakamlığı’na yeni bir yazı yazarak söz konusu binanın acil boşaltılmasını istedi. Savcılıktan ilçe belediyesine 5 Kasım 2020 tarihinde yollanan yazıda adliyenin hizmet vermesine uygun nitelikte kamu binası bulunmadığı ve kiralık bina araştırılması için çalışmalar başlatıldığı ifade edildi. Yazıda ayrıca uygun ve elverişli bir bina bulunur bulunmaz en kısa sürede binanın tahliye edileceği anlatıldı.

‘Okullar tahliye edildi, bizi de acilen tahliye edin’

Bu yazının üzerinden aylar, yıllar geçti ancak bina boşaltılmadı. Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerinin ardından adliyede çalışanlar her gün korkarak işe gidip geliyor. Adliye çalışanlarından bazıları CİMER’e bazıları İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlığa yollanan bir yazıda Kahramanmaraş depremlerinin ardından 93 okulun tahliyesine karar verildiği anımsatılarak “Belediye tarafından da acilen tahliye edilmesi gerektiği yazı ile bildirilen Büyükçekmece Adliyesi savcılık binası hakkında valilik tarafından herhangi bir iş ve işlem yapılacak mıdır? Bu hususu bilgilerinize orada daha önce çalışmış ve depremi hissetmiş bir çalışan olarak vatandaşlık görevim gereği HSK’ya bildirmeme rağmen herhangi bir gelişme sağlanmamış olması karşısında umuyorum ki Malatya- Kahramanmaraş – Adıyaman depreminden sonra gelişme kat edilmesi amacıyla arz ediyorum” denildi.

‘3 yıl önceki depremde izdiham oldu’

Halktv.com.tr’ye konuşan adliye çalışanları ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kiralık yer arıyorlar. Bulunan yerle anlaşamıyorlar. Geçen yıl bir yerle anlaştığı söylenmişti fakat sonra anlaşmanın bozulduğunu söylediler. Bizimki savcılık binası. Yaklaşık 300 kişi çalışıyoruz. Herkes tedirgin, herkes her gün söylüyor. Vatandaşlar gelen giden bir de öyle kalabalık var. Buna rağmen yer bulunamadığı söyleniyor. 2020’den beri bu böyle. Hiçbir şey yok. Zorunlu. Mecburen girip çalışmak zorunda kalıyoruz.

Çalışıyoruz. Düdükle gelenler var. Boş arsalar var. Konteyner konsa. Onda bile çalışmaya razıyız. Herkes çok korkuyor. Bir gün gitmemezlik yapsanız, soruşturma açılır. Çok dar merdiven var. Kaçacağım desen kaçamazsın, izdiham oluyor. 3 sene önce gündüz bir deprem oldu. Onda binadan çıkmak için dışarıya koştuk. İzdiham oldu. 7. Kattan, 8. Kattan inemezsin. Kendi kendimize tatbikat yapıyoruz. Kaç saniyede dışarıya çıkabiliriz diye konuşuyoruz. Kaçamazsak nereye sığınırız diye kendi kendimize konuşuyoruz.”

‘İşlemler başlatıldı’

İlçe belediyesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre söz konusu hizmet binasıyla ilgili 'geçen süre zarfında can ve mal emniyeti açısından tahliye sağlanmadığından belediye başkanlığınca 6306 sayılı kanun kapsamında iş ve işlemler' başlatıldı. Yani kentsel dönüşüm süreci başladı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :