Bütünşehir yasasına son hali verildi, eyalet sistemine son adım mı?

Bütünşehir yasasına son hali verildi, eyalet sistemine son adım mı?
Türkiye'de 30 Büyükşehir dışında kalan 51 il Bütünşehir oluyor. Böylece her ilin kendi meclisi ve kendi meclis başkanı bulunacak. Bu sistemin diğer anlamı, adı konmamış eyalet sistemi. 16 Nisan refrandumuyla beraber geçilen...

Türkiye'de 30 Büyükşehir dışında kalan 51 il Bütünşehir oluyor. Böylece her ilin kendi meclisi ve kendi meclis başkanı bulunacak. Bu sistemin diğer anlamı, adı konmamış eyalet sistemi. 16 Nisan refrandumuyla beraber geçilen Cumhurbaşkanlığı siteminin aslında Başkanlık sistemi olduğu gibi, Büyükşehir ile Bütünşehir yasası da aslında eyalet sisteminin bir adım öncesi. Son hali verilen yasaya göre Büyükşehir dışında kalan bütün iller Bütünşehir kapsamına alınacak. O ilin belediye başkanı ilin mülki sınırlarının tamamından sorumlu olacak. 51 ildeki tüm belde belediyeleri en yakın ilçe ile birleşecek ya da kapanacak.

ERDOĞAN UZUN ZAMANDIR İSTİYORDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun zamandır istediği eyalet sistemine Bütünşehir yasasıyla geçiliyor. Erdoğan'ın nüfus sınırı şartı olmadan 30 Büyükşehir dışında kalan 51 ilin "Bütünşehir" sayılmasına yönelik çalışma yapılması talimatını vermişti. İçişleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AKP Yerel Yönetimler Başkanlığının ortak yürüttüğü çalışmanın tamamlandığı ve Erdoğan’a ya yapılacak sunumdan sonra Meclis’e geleceği öğrenildi. Hazırlanan taslakta, yerel yönetimlerin "Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne uyumunu" içerecek bazı yeni adımlar da atılacağı öğrenildi.

BÜTÜNŞEHiR İLE BELDE BELEDİYELER KAPATILIYOR!

Yeni düzenleme ile sınırlardaki stratejik olan beldeler hariç, 51 ildeki tüm belde belediyeleri ya en yakın ilçe ile birleşecek, ya da kapatılacak. Daha önce yüzde 90’ı belde belediyesi olmak üzere bin 800 civarında belediyenin kapatılmıştı. Bütünşehir uygulamasına geçildikten sonra 51 ildeki binlerce köydeki yapılarda yaşanan ruhsat ve iskân problemi de çözülmüş olacak.