"Burun" vakası: RTÜK, Abdülhamit'e 'despot' denildiği için TELE 1'e inceleme başlattı

"Burun" vakası: RTÜK, Abdülhamit'e 'despot' denildiği için TELE 1'e inceleme başlattı
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Merdan Yanardağ'ın canlı yayında Osmanlı padişahı Abdülhamit hakkında sarf ettiği cümleler nedeniyle TELE 1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medyada yaptığı paylaşımla TELE 1 hakkında alınan inceleme kararını duyurdu.

Merdan Yanardağ'ın Osmanlı padişahı Abdülhamit hakkında söylediği sözler incelemenin gerekçesi olarak gösterildi.

Yanardağ ne demişti?

Yanardağ programda, "1895 İttihat ve Terakki'nin programında kadın ve erkek eşitliği vardır. 1908'de Abdülhamit despotizminin, emperyalizmin uşağı aşağılık bir diktatör olan Mithat Paşa'yı boğduran, Osmanlı-Türk aydınlanmasını modernleşmesini savunan bütün aydınlara zulmeden; Namık Kemallere, Tevfik Fikretlere, Mizancı Muratlara, harp okulu öğrencilerine, tıbbiyelilere..." sözlerini sarf etmişti.

Abdülhamit'in yasakladığı kelimeler

Osmanlı padişahı 2. Abdülhamit zamanında pek çok kelimenin kullanılması yasaklanmıştı. Yasaklı kelimeler arasında en dikkat çekici olanı ise 'burun' kelimesiydi. İnsanlar, 2. Abdülhamit kavisli bir burna sahip olduğu için dalga geçerlerdi. Hatta zaman zaman adını geçirmemek için 'burun' vurgusu bile yapılırdı. Bu nedenle 2. Abdülhamit 'burun' kelimesinin kullanımı yasakladı.

Osmanlı basınında Abdülhamit'le ilgili çıkan karikatürlerden bazıları şöyleydi:

davul.jpeg111-0.jpeg

Etiketler :