Bunamaya karşı 7 önemli besin

Bunamaya karşı 7 önemli besin
Dünyada her üç saniyede bir kişiye demans (bunama) teşhisi konuluyor. Bunama teşhisi koyulan insan sayısının 50 milyona yaklaştığı ve 2050 yılında bu sayının 152 milyona çıkacağı öngörüldüğü belirtildi

Dünyada her üç saniyede bir kişiye demans (bunama) teşhisi konuluyor. Bunama teşhisi koyulan insan sayısının 50 milyona yaklaştığı ve 2050 yılında bu sayının 152 milyona çıkacağı öngörüldüğü belirtildi. Peki bunamayı engellemek için neler yemeliyiz? BBC dergide yer alan bu 7 önemli besin yalnızca bunamaya karşı değil, sağlıklı yaşamak için de tüketilmesi gerekiyor.

Son yıllarda kırmızı şaraptan kahveye, çikolatadan şampanyaya birçok yiyecek ve içecek 'bunamaya karşı mucize besin' nitelemesiyle haber başlıklarını işgal ederken The Food Programme'dan Sheila Dillon uzmanlarla konuşup bu konuda bilinenleri derledi.

Aslında hiçbir yiyecek veya içecek mucize etkisi göstermiyor. Önemli olan, sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol sebze ve meyve, zeytinyağı ve balık ağırlıklı Akdeniz diyeti uygulamak.

Bunun olumlu etkisi sadece bunama açısından değil genel sağlık için de önemli.

Fakat bunama açısından şu yedi noktaya dikkat çekmek yararlı olabilir:

1. Haftada en az bir kez balık yemek büyük yararlar sağlıyor.

2. Çilek ve yaban mersini gibi antioksidan bakımdan zengin meyvelerin bilişsel dejenerasyonu geciktirdiği kanıtlanmış durumda.

3. Günde 30 gram kadar kabuklu yemiş ile yulaf, mısır, kabuklu pirinç, çavdar ve akdarı gibi tam tahıl ürünlerinin protein ve mineral bakımından zengin olduğu kadar bunamaya karşı da yararlı olduğuna inanılıyor.

4. Ispanak ve diğer yeşil sebzelerin zihinsel gerilemeyi yavaşlattığı biliniyor.

5. Hafif bilişsel sorunları olan kişilere B vitaminleri verildiğinde önemli ilerlemeler kaydettikleri görüldü.

6. Kakaonun sinir hücrelerini koruyucu etkisi olduğuna inanılıyor. Çikolatayı seviyorsanız şeker oranı az, kakao oranı yüksek olanlarını tercih etmelisiniz.

7. Avokadonun içerdiği sağlıklı yağların beyin sağlığına iyi geldiği biliniyor.

Makalenin yer aldığı BBC Radio 4 The Curious Cases of Rutherford & Fry programının internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler :