Bu İnşaatlar İçin Her Şey Sil Baştan! Tasarım, Malzeme, Güvenlik Standartları Komple Değişti. Yakın Tarihte Yürürlüğe Giriyor

Bu İnşaatlar İçin Her Şey Sil Baştan! Tasarım, Malzeme, Güvenlik Standartları Komple Değişti. Yakın Tarihte Yürürlüğe Giriyor
Yeni yönetmelik, ahşap binalar için tasarım, malzeme ve güvenlik standartlarını düzenleyerek uygulamaya sokuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, ahşap binaların tasarım, hesaplama ve yapım esaslarını düzenliyor.

Yönetmelik, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının ve yapı sistemlerinin kullanım amacına uygun şekilde tasarlanması ve yapılması için gerekli yöntemleri, kuralları ve koşulları belirliyor.

Yönetmelik, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarından oluşan veya farklı yapı sistemleriyle birlikte kullanılan bina türlerini kapsıyor ve 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

KALİTELİ MALZEME KULLANIMI ZORUNLU

Tasarlanan binalarda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında belirlenen kurallara uygun malzeme kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Yönetmelikte yer almayan konularda Türk standartları veya Avrupa standartları esas alınacak. Uluslararası geçerliliği olan standartlar da kullanılabilecek.

DEPREM BÖLGELERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Deprem bölgelerinde yapılacak ahşap taşıyıcı bulunduran karma binaların tasarımında, belirlenen kurallara ek olarak Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne uyulması gerekecek.

ÖZEL MALZEME VE YANGIN KORUMA ŞARTLARI

Yönetmelikte belirtilen kalite, özellik ve sertifikalı malzemelerin kullanılması şartı aranacak. Yangına karşı tasarım esaslarına ek olarak, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uyulacak.

TESİSAT VE YALITIM TEDBİRLERİ

Binalarda bacalar ve tesisat boruları dış duvarların üzerinde bulunmayacak, ancak tesisatın dış duvarlara yerleştirilmesi gerektiğinde yalıtım önlemleri alınacak.

Yeni yönetmelikle ahşap binaların güvenliği ve dayanıklılığı için önemli düzenlemeler getiriliyor.

Kaynak:AA