İşte Büyükada İskelesi işgal edilirken ihlal edilen o mahkeme kararı

İşte Büyükada İskelesi işgal edilirken ihlal edilen o mahkeme kararı
İBB'nin zabıta ve avukatları, TÜGVA'nın aylık 2500 TL'ye kiraladığı Tarihi Büyükada İskelesi'nin boşaltılması için mahkeme kararını uygulamak için adaya gitti. Zabıta ve avukatlar polis engeliyle karşılaştı. Polisin işgal ettiği iskeleden İBB'nin görevli personeli yaka paça atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu TÜGVA tarafından kullanılan Tarihi Büyükada iskelesinin üst katı mahkeme kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredildi. Bugün İBB'ye bağlı zabıta birlikleri binanın tahliyesi için Büyükada iskelesine gitti. Zabıta ekiplerini engelleyen TÜGVA çalışanları polis çağırdı. Polis, mahkeme kararına rağmen, tahliyeyi gerçekleştirmek isteyen zabıta ekiplerine engel oldu. Polis, zabıta ekiplerini merdivenlerden sürükleyerek iskele dışına çıkardı. Arbede sırasında CHP Adalar İlçe Başkanı Ercan Akpolat darp edildi. Akpolat, "Polisin halkın güvenliğini sağlayan bir polis olmadığını, tamamen TÜGVA'ya yönelik bir ayrıcılık yaparak savcılık talimatıyla yaka paça sürükleyerek merdivenlerden attılar aşağıya bizi" dedi.

Kaftancıoğlu: İstanbulluların malına çökmüşler

Polis müdahalesinin ardından il örgütüyle birlikte Büyükadaya'ya giden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Arsızlar ya, İstanbulluların malına çökmüşler. Tahliye süreci karşı davada durdurulmuş. İBB, 2021 Mayıs kararıyla tahliye işleminin durdurulmasının iptaline karar vermiş. Böylelikle bir hukuki engel kalmamış" dedi.

"Devletin valisi ve devletin polisi suçlulara karşı halkı koruduğunda biz sonuç alacağız" üzerine çökülmüş bir binanın tahliye edilmesini isteyen bir yargı kararı var. Bunu isteyen arkadaşlarımız TÜGVA'nın polisi tarafından darp edildi. Devletin polisi halkı korur. Telefonlara çıkmayan kamu görevlilerine; Büyükada İskelesi, halkındır. Halkın olana kadar burada nöbet tutacağız" dedi.

Tarihi Büyükada İskelesi'nin tahliye süreci nasıl başladı?

İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 28 Mayıs 2021 tarihli, 2021-158 numaralı kararı ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz Numaralı, 06.07.2021 tarihli kararları ile Büyükada İskelesinin kesin olarak tahliyesine karar verildi. Hukuki sürecin İBB lehine tamamlanmasının ardından tahliye işlemine başlandı.

Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

O tarihten itibaren hukuki süreç başladı. Büyükada İskelesinin Üst bölümüne ilişkin yaşananlar özetle şöyle:

Büyükada iskelesi, diğer bazı iskelelerle birlikte, 2005 yılında özelleştirme yüksek kurulunun ilgili kararına dayanılarak, Türkiye Denizcilik işletmesi ile İBB arasında yapılan protokol ile İBB’ye devredildi.

İBB, Büyükada iskelesi ve benzeri diğer iskelelerle, deniz vasıtalarını 2011 yılında yapılan ihale sonucu bir intifa hakkı sözleşmesi ile şehir Hatları A.Ş’ye devretti.

Şehir Hatları, iskelenin üst kısmını 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verdi.

İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. Kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB’ye teslim etti.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihbarname çekerek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, 6 Ocak 2021 tarihinde, Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

ekran-resmi-2021-10-06-17-01-29.png

'Hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcileri gelemedi'

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefete nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi.

Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu.

Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı.

Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi.

İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığına iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığına gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi.

ekran-resmi-2021-10-06-17-05-13.png

Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığına yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki engel kalmadı.