Bu fotoğraftaki uzaylı değil arıcı değil

Atmosferin üst katmanlarında sıcaklık, rüzgâr, nem ve basınç gibi verileri ölçen meteoroloji balonları, hava tahminlerinin doğruluğunu artırıyor. Bu veriler, sivil ve askerî havacılıkta uçuş rotalarının güvenle planlanmasına ve olası hava olaylarına karşı önlem alınmasına katkı sağlıyor.
Dünyada 800, Türkiye’de ise 9 noktadan günde iki kez, Greenwich saatine göre 02.30 ve 14.30’da atmosfere bırakılan balonlar, her irtifadan veri toplayarak anlık olarak tahmin merkezlerine iletiyor.
Meteoroloji 9. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Ümit Gülbağ, balonların hidrojen veya helyum gazıyla doldurulduğunu, balonun altındaki sensörlerin sıcaklık, rüzgâr hızı ve yönü, nem gibi verileri topladığını belirtti. Dakikada 360 metre yükselen balonlar, yaklaşık 30–35 kilometreye ulaştıktan sonra patlayarak yere düşüyor.
Gülbağ, 3 yıldır yerli ve millî cihazlarla ölçüm yaptıklarını vurguladı. Toplanan veriler kontrol edilerek doğruluğu teyit ediliyor ve sayısal hava tahmin modellerine aktarılıyor. Bu sayede detaylı meteorolojik haritalar hazırlanıyor.
Uçakların rotası, irtifadaki rüzgâr verilerine göre belirleniyor. Pilotlar bu verilere göre uçuş öncesi yakıt planlaması yapabiliyor. Gülbağ, elde edilen meteorolojik verilerin iklim değişikliği gibi küresel araştırmalarda da kullanıldığını ve tüm ülkelerle paylaşıldığını ifade etti.
“Meteorolojide sınır olmaz” diyen Gülbağ, bu gözlemlerin tüm dünyada hava tahminlerinin temelini oluşturduğunu vurguladı.