Boşanma davalarında 3 yıl kabusu bitiyor

Boşanma davalarında 3 yıl kabusu bitiyor
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve yargıya ilişkin düzenlemeleri kapsayan kanunla boşanma davalarında, hükümlülerin eğitiminde, bölge adliye mahkemelerine başsavcı vekili atamaları değişiyor.

Noterlik hizmetleri ve işlemleri ile boşanma davalarına yönelik düzenlemeleri de içeren kanunla, bölge adliye mahkemelerine başsavcı vekili atanmasının usulü değiştirilecek.

BOŞANMANIN REDDEDİLMESİNDEN SONRA YENİDEN DAVA AÇMA SÜRESİ DÜŞÜYOR

Boşanma davasının reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek.

bosanma2.webp

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak 1 yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilecek.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİNE BAŞSAVCI VEKİLİ ATANMASININ USULÜ DEĞİŞTİRİLECEK

Kamuoyunda "istinaf" olarak bilinen bölge adliye mahkemelerine cumhuriyet başsavcı vekili atanmasında da değişiklik yapılacak. İstinaf mahkemelerinde kıdemli cumhuriyet savcısının, cumhuriyet başsavcı vekili olarak görev yapmasına ilişkin düzenleme kaldırılacak. Bölge adliye mahkemelerinde cumhuriyet başsavcı vekili, Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenecek. Ayrıca iş durumunun gerekli kıldığı yerlerde birden fazla cumhuriyet başsavcı vekili görevlendirilebilecek.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yapılan değişikliğe göre, suçun niteliğinin değişmesi durumunda müdafinin yanı sıra ek savunma hakkına ilişkin bildirimler sanığa da yapılabilecek.

CMK'deki diğer bir düzenlemeyle de devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)