Bordo bereliler nefes kesti. Görüntüler peş peşe paylaşıldı
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en seçkin birliği olan ve doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olarak teşkil edilen Özel Kuvvetler Komutanlığı, "Durum ve şartlar ne olursa olsun teslim ve esarete düşmek düşünülemez, şahadet esastır." düsturuyla yüksek riskli ve gizli operasyonları yürütüyor. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde görev yapan profesyonel askerlerin gönüllülük esasına göre başvurduğu Özel Kuvvetler Komutanlığı zorlu bir eğitim süreci gerçekleştiriyor.
Bu zorlu eğitimde başarısız olanlar birliğine geri dönerken zorlu eğitim kapsamında bu önemli birlikte yer almak isteyen askerlerin fiziki ve psikolojik dayanıklılıkları da test ediliyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan askerler daha sonra belirlenen uzmanlık alanlarına göre yeni eğitimlerden geçiyor.
EĞİTİMİN YANINDA TECRÜBE ESAS
Timde bulunan bütün personel silah kullanımı, yakın dövüş, paraşüt, dalgıçlık gibi bir çok operasyonel faaliyet konusunda uzman seviyesinde özel donanım ve birikime sahip olurken bordo bereliler her iklim ve arazi şartlarında özel görevlerin önemli bir unsuru olma özelliğini taşıyor. Bordo berelilerin meslek hayatları boyunca kurs ve eğitimleri sürerken tecrübe esaslı bir sistem icra ediliyor.
TİMLERDEKİ SIHHİYE UZMANLARI ÖZEL EĞİTİM ALIYOR
Özel Kuvvetler timine muharebe faaliyetinin dışında ekstra olarak sağlık konusunda destek sağlayan 2 sıhhiye uzmanı "paramedik" seviyesinde sağlık eğitimi alıyor. Bu sıhhıye uzmanları Özel Kuvvetler Komutanlığı’na gönüllü olarak başvuran astsubay ve uzman erbaşlardan niteliklerine göre seçiliyor. Daha sonra ise sıhhiye uzmanlığı eğitimlerinden geçenler arasından başarılı olan personel, Özel Kuvvetler timlerinde görev almaya hak kazanıyor.
Timlere katılan sıhhiye uzmanları belirli periyotlarla güncelleme ve tazeleme eğitimlerine meslek hayatları boyunca devam ediyor. Operasyon sahasında timden herhangi bir personelin yaralanması halinde ilk müdahaleyi olay yerinde yapan sıhhi uzmanlar, personelin sağlık kuruluşuna sevkini sağlıyor ve sonrasında operasyon sahasına geri dönüyor.
Özel Kuvvet timlerinde görev yapan her personel, görevi sırasında yanında taşıdığı bireysel bir ilk yardım kitine sahip oluyor ve personel taşıdığı bu malzemelerin nasıl ve hangi amaç doğrultusunda kullanılacağı konusunda da eğitim alıyor.
Söz konusu ilk yardım kitinin içerisinde kanama, hava yolu ve solunum problemleri ile küçük çaplı yaralanmalara yönelik sıhhiye malzemeleri bulunuyor. Özel Kuvvetler timinde görev alan sıhhiye uzmanlarının çantasında ise verilen görevin niteliğine göre personel tarafından ihtiyaç duyulacak kanama kontrol malzemeleri, hava yolu açıklığını ve devamlılığını sağlamada kullanılan hava yolu ekipmanları, solunum, dolaşım, hipotermi, kafa travması, göz yaralanmaları, kırıklar ve yaşanabilecek diğer travma ve rahatsızlıklara yönelik malzemeler yer alıyor.
SIHHİYE SİMÜLASYON MERKEZİ'NDE GERÇEKÇİ EĞİTİM
Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev alan her personel, her alanda sürekli olarak eğitimlerine devam ediyor. Bu kapsamda kurulan Sıhhiye Simülasyon Eğitim Merkezi'nde ise tim personelinin muharebe alanında yaralıya müdahale eğitimlerini en gerçekçi şartlar altında gerçekleştirmeleri maksadıyla hizmet veriliyor.
Merkez içerisinde gerçek insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler de bulunuyor. Bu kapsamda sıhhiye uzmanlarının, muharebe sahasında karşılaştıkları ani yaralanmalara yönelik müdahalelerinin hızlı ve doğru yapılması amaçlanıyor.
MUHAREBE ALANINDA SIHHİ MÜDAHALE EĞİTİMLERİ VERİLİYOR
Sıhhiye uzmanlığı alanında eğitim veren bordo bereli personel, gerçekleştirdiği açıklamada, "Özel Kuvvetler Komutanlığı Sıhhiye Simülasyon Eğitim Merkezi, tim personelinin muharebe alanında yaralıya müdahale eğitimlerini en gerçekçi şartlar altında gerçekleştirmek maksadıyla kurulmuştur. Merkezimizde Özel Kuvvetler tim personeline, tim sıhhiye uzmanlarına, muharip ve operasyonel sıhhiye personeline ve müşterek eğitimler kapsamında yabancı ülke personeline muharebe alanlarında yaralıya sıhhi müdahale eğitimleri verilmektedir." ifadelerini kaydetti.
Burada verilen eğitimlerde, muharebe sırasında oluşan yaralanmalarda zayiatları en aza indirmek ve personele verilen görevin başarıyla yerine getirilmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken personel, "Timlerimizde görev alan sıhhiye uzmanlarının birincil görevi muharip personel olarak timle birlikte görev almaktır. Aynı zamanda tim personeli veya müşterek görev kuvvetlerinde bulunan personelin hastalanması veya yaralanması durumunda gerekli tıbbi ve ilk müdahaleyi sağlamaktır." ifadelerini kaydetti.
TAZELEME EĞİTİMLERİ MESLEK SÜRESİ BOYUNCA DEVAM EDİYOR
Bordo bereli personel, muharip ve sağlık konularında eğitimlerini tamamlayarak timlerde görev almaya başlayan sıhhiye uzmanlarının tazeleme eğitimi altında merkeze belirli periyotlarda tekrar gelerek eğitimlere tabii tutulmaya devam edildiğini ifade etti.
Muharebe alanında yaralıya sıhhi müdahale uygulamalarının sahada yaşanan taktik durum, zaman, kısıtlı malzeme ve tahliye imkanlarındaki zorluklar nedeniyle sivil sağlık öğretileriyle farklılıklar taşıdığına dikkati çeken bordo bereli personel, "Sivil bir ortamda yaralının olay bölgesinden hareket ettirilmeden yaralıya müdahaleye başlanması birinci öncelik olarak kabul edilmesine karşın, askeri öğretilerde bölgede riskin süreklilik arz etmesinden dolayı ikinci bir yaralanmanın önüne geçilmesi için yaralı personelin müdahale yapılmadan emniyetli bir alana çekilerek müdahalesine burada başlanması gerekmektedir." açıklamasında bulundu.