Bor madeni karbürü Ethem Sancak'a satıldı

Halk TV'de Cüneyt Akman’ın sunduğu Zamanın Ruhu programında gazeteci Murat Ağırel, çarpıcı bir özel haberi aktardı. Ağırel, Türkiye’nin en önemli madenlerinden biri olan bor maden karbürünün Ethem Sancak’a satıldığını duyurdu.

Pazar günü Halk TV'de yayınlanan Cüneyt Akman’ın sunduğu Zamanın Ruhu programında gazeteci Murat Ağırel, çarpıcı bir özel haberi aktardı. Ağırel, Türkiye’nin en önemli madenlerinden biri olan bor maden karbürünün Ethem Sancak’a satıldığını açıkladı.

"Bir şirket kurulmuş burayı işletmek için"

Konuya dair çarpıcı açıklamalar yapan ve detaylar veren Ağırel şunları aktardı:

“Bor bizim ülkemizin nimetlerinden bir tanesi ve dünyadaki en büyük rezerve bizim ülkemizde bulunuyor. En son borun işletilmesiyle için çok da güzel çok da sevindiğim doğru yatırımın yapıldığını düşündüğüm bir gelişme yaşandı. 'Türkiye’nin geleceğini kurtaracak bir yatırım yapılıyor' demiştim fakat öyle olmadı. Bor madeninin işletmesi ETİ Maden Müdürlüğü’ne aittir. Bir şirket kurulmuş burayı işletmek için. İşletmenin yine ETİ Maden tarafından işletileceğini düşünmüştüm ama düşündüğüm gibi olmadı” dedi.

Kurulan şirket hakkında bilgilerini paylaşan Ağırel, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Fabrikayı ve işletmesini yönetmek için TR Bor Teknolojileri adında bir şirket kurulmuş. Peki bu şirketin ortaklarına baktığımızda zaman yüzde 33’ü ETİ Madene ait. Firmanın diğer ortağı S-Tech yüzde 5 bu zaten kamu kurumudur. Türk Havacılık Hava Sanayi yüzde 25 bir paya sahip  ve iştirakın içerisin de Bor A.Ş.  adında bir firma var bu şirkette yüzde 37’sıne sahip. ETİ Maden’den daha fazla paya sahip ve iştirakın sitesinde paydaş olarak da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Savunma Sanayi Bakanlığı, BOREM ve bir de bu kurulan şirket gözüküyor."

Şirketin yönetimine ve ortaklara baktığımız zaman çarpıcı detaylar sunan Ağırel, “TR Bor Teknolojinin yönetimine baktığınızda bu yılın 21 Aralık tarihine kadar Serkan Keleş isimli bir kişi yönetici olarak seçilmiş gözüküyor. Diğer yönetim kurulu üyelerine baktığımız zaman Osman Dur var. Osman Dur kim? BMC'nin (Britanya Motor Kuruluşu) genel müdürü. Bu genel müdürü bizim şirketimizin genel müdürlüğüne atamışlar” dedi.

"Ankara’da kuruluyor ama kısa sürede yönetim başka adrese taşınıyor"

Murat Ağırel, şirketin kuruluş tarihinden sonra taşındığı bir adrese dikkat çekti. Şirketin kurulduğu yer ve yönetilmek için taşındığı adresteki ayrıntıyı gözler önüne sererek, önemli sonuçlar ortaya koydu. Ağırel, “ TR Bor Teknolojileri Ankara’da kuruluyor ve Ankara’dan sonra ortaklık yapıları değişiyor bununla beraber adres değişikliğine de gidiliyor. Peki nereye geçiyor bu şirket? BMC'nin adresine. Şimdiye baktığımızda  BMC'nin genel müdürü bu şirketin yönetim kurulunda. Sözde bu bir kamu şirketi. TR Bor Teknoloji'nin en büyük ortağı olan ve yüzde 37 hisseye sahip Bor Savunma Teknolojileri'nin adlı firma kamu kurumu değil. İçlerinde tek kamu kurumu olmayan firma bu firma. Peki sahibi kim?  2018’de sadece 50 bin TL sermaye ile kurulmuş olan Talip Öztürk. Bu kişi ile birlikte BMC'nin sahibi Ethem Sancak.

"Ethem Sancak zamanında Cumhurbaşkanına seslenmişti"

Ethem Sancak’ın Sanayi Zirvesi’ndeki konuşmasını hatırlatan Ağırel, "Ethem Sancak zamanında Sanayi Zirvesi’nde bir konuşma yapmıştı. Sayın Cumhurbaşkanına seslenerek bu işi yapmak istediklerini ama güçlerinin yetmediğini vurgulamış Cumhurbaşkanı devreye girerse Katarlılarla bu işi yapabileceğini söylemişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı devreye girerek ortaklık sağlamıştı. Ortaklık sağladığı isim ise Talip Öztürk. Tank Palet Fabrikası'nda bana ortak verin diyen kişi Talip Öztürk, borun ortağı Talip Öztürk. Hatta şu an ETİ Maden’den daha fazla hisseye sahip olan kişide. Hatta şuan BMC ile birleştiler. Bu şirketin ortağı ise Katarlı” dedi.

İşin özeti olarak bor madenini de Katarlılara sattığımızı belirten Ağırel, cümlelerini şöyle bitirdi:

“Kısacası bor da Katar’a gitti. Trilyon değerindeki maden gücümüzü Katarlılara verdik. Kim bu insanlar neden biz bu insanları hala doyuramıyoruz? Bor bizim geleceğimiz bunu daha geliştirip işletmek varken biz alıp yine Ethem Sancak’a veriyoruz. Katarlılara teslim ediyoruz."

Bor Karbür nedir?

Bor Karbür, madenden çıkan borun katma değerini işleme yoluyla oluşturulan, yaklaşık 2 bin kata kadar artıran bir teknolojiye verilen addır. Bor Karbür, endüstriyel, savunma sanayi ve nükleer enerji santrallerinde kullanılabilmektedir.

Bor karbürden sertlik değeri yüksek, korozyon çeşitlerine karşı direnci olan, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam zırhlar üretilmektedir. Bor karbür ileri teknolojik seramik ham maddesidir ve diğer geleneksel zırh malzemeleri ile karşılaştırıldığında yüzde 70 civarında hafiflik gösterir. Savunma sanayisinde hafifliğin ön planda olduğu yelek ve helikopter zırhlarında da kullanımı görülmektedir.

Endüstriyel olarak çeliklere sertlik ve aşınmaya karşı direncini arttırması amacıyla, kaynak elektrotlarında aşınmaya karşı direnci arttırması amacıyla, aşındırıcılar ve zımparalarda katkı maddesi olarak kullanılırlar. Bor karbür, demir ve alaşımlı metallerin yüzeylerine difüzyon yardımı ile koruma amaçlı kaplanır. Ayrıca ağır işlerde kullanılmak için çok daha avantajlıdır ve diğer malzemelere göre çok sert yapıdadır.

Nükleer enerji santrallerinde bor karbür, yakıt yükleme çubuğu ve radyasyondan korunmak için kullanılırlar. Nükleer enerjinin önemi ile bor karbürün bu alanda kullanımı da artmaktadır. Nükleer santrallerin boru hatlarında bor alaşımları kullanılır.