Bitcoin'in "kirli" sırrı!

Bitcoin'in "kirli" sırrı!
Bitcoin'in siber alanda varlığını sürdürebilmesi için en çok kirliliğe neden olan yakıtların kullanılması gerekiyor. Ayrıca elektrik olarak da büyük enerji kullanımı gerektiriyor.

Bitcoin'in kirli bir sırrı var.

Yatırımcıların yalnızca siber alanda bulunan bir varlığa akın etmesiyle birlikte, şifreleme piyasaları bu yıl pazardaki kazanımları artırdı. Ancak her bilgisayarın özel bilgisayar ağları tarafından zahmetli şekilde oluşturulması, en çok kirliliğe neden olan yakıtlar da dahil olmak üzere, büyük enerji kullanımını gerektiriyor.

Digiconomist Bitcoin Enerji Tüketimi Endeksine göre, küresel kripto para sektörünün enerji kullanımı 159 ülkenin bireysel tüketiminin üzerine çıktı.

İNGİLTERE'DEN BITCOIN UYARISI

İngiltere'de finans sektörünü düzenleyen ve denetleyen Finansal Hizmetler İdaresi'nin (FSA) Genel Müdürü Andrew Bailey, Bitcoin'e yatırım yapanlara 'tüm paralarını kaybetmeye hazır olma' uyarısı yaptı.

Bu yılın başında değeri bin dolarken şu aralar 16 bin dolardan işlem gören sanal para birimi Bitcoin, son zamanlarda tüm dünyanın en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor.

2017 yılında yüzde 1.500 değer kazanan Bitcoin bazıları tarafından 'dijital altın' olarak adlandırılıyor.

Bazı yatırımcı, ekonomist ve devlet insanları, Bitcoin ve arkasında yatan 'blockchain' (blok zinciri) teknolojisini savunurken bazıları ise bunu sert bir dille eleştiriyor.

BBC'nin Newsnight programına konuşan Bailey de, ne merkez bankalarının ne de hükümetlein bu 'para biriminin' arkasında olduğunu, bundan dolayı Bitcoin'e yatırımın güvenli olmadığını belirtti.

TÜRKİYE BITCOIN İŞLEMLERİNDE DÜNYA ALTINCISI

LocalBitcoin verilerine göre son bir yılda gelişmekte olan ülkelerin Bitcoin işlemleri, gelişmiş ülkelerden çok daha fazla gerçekleşti.

Bitcoin işlemlerindeki artışın en fazla gerçekleştiği ilk beş ülke: Çin, Nijerya, Kolombiya, Venezuela, Peru. Türkiye ise altıncı sırada yer alıyor.