Birleşmiş Milletler’den flaş açıklama: Yeni anayasanın oluşumuna Kürtler de katılsın

Birleşmiş Milletler’den flaş açıklama: Yeni anayasanın oluşumuna Kürtler de katılsın
Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, Suriye’de yeni anayasanın oluşturulmasına Kürtlerin de katkı sağlaması gerektiğini belirtti.

Steffan de Mistura, Suriye’nin geleceğinde Kürtlerin de önemli rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Rus haber ajansı RIA’ya yaptığı açıklamada, Suriye’deki Kürtlerin gözardı edilmemesi ve yeni anayasanın oluşum sürecine Kürtlerin temsilcilerinin de katılmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Görüşmeler sürüyor

İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye’deki farklı muhalif gruplarla yapılan barış görüşmelerinin yedinci turunda ele alınan konular arasında yeni anayasa da bulunuyor. Yapılan teknik görüşmelerde yeni anayasa dışında geçiş hükümeti, demokratik seçimler, güvenlik ve terörizm konularında da uzlaşma sağlanması ve ülkedeki iç savaşın sona erdirilmesi planlanıyor.

Görüşmelerin ilk altı turu sonuçsuz kalırken, muhalif grupların Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı bırakmasını istediği, Suriye hükümetinin temsilcilerinin ise Esad’ın görevini bırakması konusunu tartışmaya kapatması nedeniyle müzakerelerde istenen ilerleme şu an için sağlanamıyor.

BM Özel Temsilcisi de Mistura’nın, Musul’un tekrar hükümete bağlı güçlerin eline geçmesi ve Suriye’de yürürlüğe giren ateşkes sayesinde Suriye sorununun çözümünün kolaylaşabileceğine vurgu yaptı.

Etiketler :