Binlerce yıllık! Altın sikke dolu çömlek bulundu
Michigan Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen Notion Arkeoloji Projesi, 2022'de Kültür Bakanlığı izniyle başladı ve daha önce antik dönemlere ait çömlek parçaları gibi eserler bulundu.
Michigan Üniversitesi'nin 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamaya göre, Ahameniş İmparatorluğu döneminden kalma altın dolu çömlek, Temmuz 2023'te İzmir'in Menderes ilçesindeki Notion'da çıkarıldı. Altın sikkeler, yaklaşık 2 bin 400 yıllık bir geçmişe sahip.
Çömlek, antik bir evin köşesinde bulundu ve sikkelerin MÖ 5. yüzyıl sonlarına ait olduğu düşünülüyor. Bu sikkeler, dareikos adı verilen ve Persler tarafından basılan nadir paralardan.
Independent Türkçe'nin haberine göre; Arkeologlar, sikkelerin Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardis Antik Kenti'nde basıldığını tahmin ediyor.
TEK BİR SİKKE AYLIK MAAŞTI
Dareikoslar, genellikle paralı askerlere ödeme yapmak için kullanılıyordu ve bu gömünün de böyle bir amaç taşıdığı düşünülüyor. Tek bir dareikos, bir askerin bir aylık maaşına eşdeğerdi.
"BÜYÜK BİR FELAKETİ İŞARET EDİYOR..."
Notion Arkeoloji Projesi Direktörü Dr. Christopher Ratté, altın dolu çömleğin yerinden alınmamasının büyük bir felaketi işaret ettiğini belirtiyor. Oxford Üniversitesi'nden arkeolog Andrew Meadows, Anadolu'da bu türden başka bir define bulunmadığını ve bu bulgunun çok büyük önem taşıdığını ifade ediyor.
Notion, MÖ 6. yüzyılda Ahameniş İmparatorluğu'nun yönetimindeydi ve zamanla Atina ile Sparta arasında geçen Peloponez Savaşı'nın etkisi altındaydı. Dr. Ratté, bu olayların veya Atina'nın Pers yanlılarına saldırısının gömüyle ilgili olabileceğini söylüyor.
EFES MÜZESİ'NDE KORUMA ALTINDA
Arkeologlar çalışmalarına devam ederken, bulunan altın sikkeler İzmir'deki Efes Müzesi'nde sergileniyor.
Kaynak:Independent Türkçe