Bilim Kurulu endişeli: Artış sürerse tedbirler döner
Türkiye'de koronavirüs vakaları yeniden artış göstermeye başladı. 1 Haziran'da başlayan normalleşme sonrası hızla artan vaka sayıları 'ikinci dalga' endişelerini beraberinde getirdi. Bilim insanlarından da art arda uyarılar gelmeye başladı.
Vakalardaki artış ne durumda?
En son 29 Mayıs'ta 1141 vaka ile binin üzerinde görülmesinin ardından, 2 Haziran'da günlük vaka sayısı 786'ya kadar düşmüştü. 10 Haziran'dan itibaren yeniden yükselişe geçen vaka sayıları ise 12 Haziran'da 1195 ve 13 Haziran'da 1459'a çıktı.
Bunun üzerine hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan hem de bilim insanlarından art arda uyarılar gelmeye başladı.
Bilim insanlarından ve Sağlık Bakanı'ndan uyarılar
Bakan Koca, bugün yaptığı açıklamada dünün vaka tablosunun salgının ciddiyetini ortaya koyduğunu belirtti. Yurttaşlara, tedbirli olma konusunda uyarılarda bulundu.
Öte yandan, vakalardaki artışı Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e değerlendiren Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise artışın devam etmesi durumunda yeni tedbirlerin geleceğini ifade etti.
Özlü şu ifadeleri kullandı:
Günlük vaka sayıları, bir salgının tek başına iyi ya da kötü gittiğini göstermez. Diğer kriterlere de bakmak lazım. Şu anda test sayıları salgının ilk dönemi gibi değil. Test sayısında ciddi oranda artış var ama vakalar binli sayılarda devam ediyor. Pozitiflik oranı da artan test sayısına göre azaldı. Yani salgın şu anda halen inişte. Biz buna ‘vaka havuzu’ diyoruz. Şimdi dikkat ederseniz iyileşen hasta sayıları artıyor ve havuz giderek boşalıyor. Hastaneye yatanların oranı bir ara yüzde 23’tü, şimdi ise 2.31’e düştü. Ne zaman korkarız? Günlük vaka sayısı sürekli artıyor, pozitif oranı giderek yükseliyorsa, hastanede yatış arttıysa, ağır hasta sayısı yükselişteyse o zaman salgında tekrar başlangıca dönüyoruz anlamına gelir. Bu dinamik bir süreç, ‘salgın geçti gitti’ diye bir şey yok. Eğer artış korkulan şekilde olursa, aynı olmasa da farklı tedbirler alınacaktır.