'BES’ten caydık, yine cayarız!'

'BES’ten caydık, yine cayarız!'
DİSK Genel-İş Sendikası, zorunlu olarak dâhil edildikleri Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkan emekçilerin üç yıl içinde bir kez daha sisteme dâhil edilecek olmalarına tepki gösterdi.

Sendikadan yapılan açıklamada, “Yönetmeliğe göre sistemden çıkmış olmasına rağmen isteyen kişiler talep etmeleri halinde sisteme girebilmektedirler. Buna rağmen işçileri zorunlu olarak tekrar sisteme dâhil etmek, işçilerin seçimlerini yok saymaktır. Caydık, yine cayarız!” dendi.

BES yönetmeliğinde 27 Aralık’ta değişiklik yapılmıştı. Buna göre, zorunlu BES’ten cayan işçiler 3 yıl içinde bir kez daha sisteme dâhil edilecek. Sisteme yeniden dâhil olan işçiler, iki ay içinde sistemden yeniden çıkabilecek.

EMEKÇİLER ‘ZORLA TASARRUFU’ KABUL ETMEDİ

Genel-İş Sendikası, yeniden BES’e dâhil edilmeleri durumunda yeniden cayma hakkını kullanacaklarını duyurdu.

Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Kamusal güvenceden uzaklaştıran bir sistem olan bireysel emeklilik sistemi işçiler tarafından kabul görmemiş ve sisteme katılan her 10 kişiden 6’sı sistemden çıkmıştır. Zorunlu BES devamlılığını sağlayamamış ve işçiler tarafından da kabul görmemiş bir sistemdir. Çünkü kamusal sosyal güvenlik sistemi en temel haklardandır. Kamusal emeklilik hakkı da bu hakların başında gelmektedir. Zorunlu BES, kamusal emeklilik hakkının kamusallıktan uzaklaştırılarak piyasaya açılmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Kamusal sosyal güvenlik sistemimize sahip çıkıyor ve kamusal emeklilik hakkımız için bireysel emeklilikten yeniden çıkıyoruz.”

Etiketler :