Belediye ormanı kiralayıp parsel parsel sattı

Belediye ormanı kiralayıp parsel parsel sattı
Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, bugün, "Orman talanına AKP’den yasal kılıf: Filmlere konu olacak orman yolsuzluğu" isimli bir yazı kaleme alarak AKP’li Bolu Gerede Belediyesi'nin özel orman alanı olarak kiraladığı ormanı sessiz sedasız parselleyip sattığını anlattı.

Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, bugün, "Orman talanına AKP’den yasal kılıf: Filmlere konu olacak orman yolsuzluğu" isimli bir yazı kaleme aldı.

Yazısına, "Bu hikâye, AKP’nin ormanları nasıl katlettiğinin hikâyesi..." ifadesiyle başlayan Mollaveisoğlu, Bolu Gerede'de mesire ve piknik alanı olarak Orman Bakanlığı’ndan kiralanan alanda milyon dolarlık villaların temeli yedi yıl önce atıldığını belirtti.

Mollaveisoğlu, AKP’li Gerede Belediyesi'nin özel orman alanı olarak kiraladığı ormanı sessiz sedasız parselleyip 'yandaşlara' sattığını kaleme alarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kısa sürede piknik alanında villalar yükseldi. İhbar üzerine Orman Genel Müdürlüğü müfettişleri olayı inceleyip rapor yazdı. Raporda, kamu yararı için ücretsiz olarak kiralanan orman alanının amacı dışında kullanıldığı, orman bütünlüğünün bozulduğu belirtilerek belediyeye verilen iznin derhal iptal edilmesi isteniyor.

Orman Genel Müdürlüğü, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’ne ardı sıra verilen çok sayıda raporu ileterek işlem yapması emrini veriyor. Ancak emirler sumen altı ediliyor. Skandal, villa sahiplerinden birinin “tapu isteği” üzerine ortaya çıkıyor. Pişkinliğin boyutu bununla sınırlı değil. Gerede Belediyesi ve villa sakinleri, Orman Genel Müdürlüğü’nden, kiralanan alanın artık orman değil yerleşim yeri haline geldiğini ve bu alanı orman dışına çıkarmasını istiyor"

Mollaveisoğlu ayrıca, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman alanını 2B olarak tarif edilen, 'orman vasfını kaybetmiş arazi' sıfatına getirmek için 'operasyonlar' yaptığını aktardığı yazısının devamında şunları anlattı:

"OGM Teftiş Kurulu başmüfettişlerinin suç duyurusu ve yargı sürecinin başlatılması emirlerine rağmen başta Orman Genel Müdürlüğü, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Gerede Orman İşletme Müdürlüğü ve kurumun sözleşmeli avukatı İsmail Çetin, bir zincir halinde görevlerini kötüye kullanıyorlar. Avukat İsmail Çetin’in, hem kurumun avukatı hem de AKP Gerede ilçe başkanı olduğunun altını çizelim. Yani, Gerede Belediyesi kamu yararı için kiraladığı ormanı parselleyip satıyor, yandaşlar üzerine villalar dikiyor, bölge müdürlüğü de bu inanılmaz eşkıyalığı durdurmak yerine orman alanını 'vasfını yitirmiş' alanlar arasına sokarak yolsuzluğu örtbas etmek istiyor. Ancak, orman bölge müdürlüğündeki namuslu kadastrocu emekçilerin direnci nedeniyle 2B vasfı alana verilemiyor...

Villa sahipleri 'tapu' için belediyeye baskı yaparken AKP iktidarı kendi belediyesinin 'imdadına' bir yasal düzenleme ile yetişiyor. Orman talanına zemin hazırlayan 15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tartışmalı 7394 sayılı kanunda değişiklik yapılıyor. 'Hazine’ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanunu hakkında değişiklik yaplması hakkında kanun ile bazı kanunlarda ve KHK’lerde değişiklik yapılmasına dair' kanun değişikliğine, ek madde ile yağmacıları kurtaran düzenleme gizleniyor.

Madde özetle üzerinde yerleşim yeri bulunan orman alanlarının yerleşene satılacağını söylüyor. Tecavüzcüsü ile evlenmeye zorlanan kadınlar gibi! Bir iktidar vatanına, yasalara uygun yaşayan namuslu yurttaşlarına daha ne kadar kötülük yapabilir?! "

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.