Bazı sosyal medya platformlarına sınırlama geliyor. Bakanlık açıkladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Çocuklarımızın güvenliği için bazı sosyal medya platformlarının kullanımına sınırlamaların getirilmesi, dijital mecraların sağlıklı ve bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması için yeni bir eylem planı oluşturmayı planlıyoruz" dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara'daki bir otelde düzenlenen 'Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı' ile 'Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı Rapor Sonuçlarının Kamuoyu ile Paylaşılması' programında açıklamalar yaptı.
Dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkileri, sağladığı fırsatlar ve karşılaşılan riskler masaya yatırıldı. Bakan Göktaş, Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile çalıştay bulgularını temel alarak, hep birlikte yeni çözüm önerileri geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
"ÇOCUKLARIN EN ÇOK KULLANDIĞI PLATFORM INSTAGRAM"
Türkiye'de ilk defa, hem 12-16 yaş arası çocukların hem de ebeveynlerinin yer aldığı bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Göktaş, çocukların, 'Dijital mecralarda ne kadar zaman geçiriyorsunuz' diye sorduklarını anlattı. Çocukların çoğunluğu 3 ila 5 saat arasında dijital araçlarla zaman geçirdiklerini ifade ettiklerini söyleyen Göktaş, gelişme çağında olan bir çocuk için bu saat aralığının azımsanmayacak bir süre olduğunu belirtti
'ÇOCUKLAR EN ÇOK INSTAGRAMI KULLANIYOR'
En çok kullanılan platformları sorduklarında, çalışma grubundan, genellikle Instagram cevabı aldıklarını belirtti. "Bu cevabı da YouTube ve TikTok takip ediyor" diye konuştu.
"ÇOCUKLAR DİJİTAL BAĞIMLILIĞIN FARKINDA"
Bakan Göktaş, çocuklara, dijital mecraların olumlu ve olumsuz yönlerinin de sorulduğunu belirterek çocuklardan, "'Bu oyunları oynadığım için reflekslerim gelişti', 'Yabancı dilim gelişti' cevaplarını aldıklarını kaydetti.
'Daha hızlı kararlar alabiliyorum, sorumluluk alabiliyorum, daha stratejik ve hızlı düşünebiliyorum' diyorlar. Bunun yanı sıra olumsuz yönlerin de farkında olduklarını görme fırsatımız oldu. En büyük sıkıntılarının ise zamanı yönetememek ve sorumluluklarını yerine getirememek olduğunu söylediler. Uzun süre ekran başında kaldıkları için görme ve duruş bozuklukları yaşadıklarını, obezite gibi sağlık sorunları yaşadıklarını dile getirdiler. Ayrıca zihinsel bulanıklık yaşadıklarının da farkındalar. Biliyorsunuz, bu yıl Oxford sözlüğü 'Brain rot'u yılın kelimesi olarak seçti. Türkçe karşılığı, 'Beyin çürümesi' olan bu kelime, aşırı ekran süresinin neden olduğu zihinsel bulanıklık, halsizlik, büyük seviyede dikkat dağınıklığı ve bilişsel gerilemeyi ifade ediyor. Ayrıca, oyun içi harcamalar maddi kayıplara da neden olabiliyor. Oyun bittikten sonra ise çocuklar sosyal ilişkilerinde zayıflama ve sosyal izolasyon yaşadıklarını da belirtiyorlar. Çünkü; çocuklar ailelerin endişeleri, yaşadıkları bölgenin yeterli fiziksel alanların bulunmaması gibi nedenlerle sokakta oyun oynayamadıklarını ifade ediyorlar. Dijital bağımlılığın ne olduğunu sorduğumuzda tarif edebildiklerini gördük. Kendilerinin de tarif ettikleri şekilde davranışlara sahip olduklarını da kabul ediyorlar" dedi.
"ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ"
Bugün dünyada, dijital medyada çocukların karşılaşabilecekleri risklerden korunması için ciddi tedbirler alındığını söyleyen Göktaş, Avustralya'da 16 yaş altı için dünyanın en kapsamlı sosyal medya yasağını getiren tasarının yasalaştığının altını çizdi. "Bugün artık ciddi bir soruna dönüşen dijital bağımlılık riskine karşı da çocuklarımızı korumak zorundayız" ifadelerini kullanan Göktaş, 16 yaşından küçük çocuklar için oyun platformlarını düzenleyen bir hazırlık içinde olduklarını söyledi.
Göktaş'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle
"Avustralya'da 16 yaş altı için dünyanın en kapsamlı sosyal medya yasağını getiren tasarı yasalaştı. Avrupa Birliği ülkeleri de ekran bağımlılığı ve siber zorbalıkla mücadele amacıyla okullarda akıllı telefonlara kullanım yasağı getirdi. Bazı ülkeler, ahlaki ve ulusal güvenlik gerekçesiyle sosyal medya platformlarına kısıtlama getiriyor. Bugün artık ciddi bir soruna dönüşen dijital bağımlılık riskine karşı da çocuklarımızı korumak zorundayız.
"16 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIMIZ İÇİN OYUN PLATFORMLARINI DÜZENLEYEN BİR HAZIRLIK İÇİNDEYİZ"
Yaptığımız çalışmalar neticesinde, dijital medya ve oyun platformlarına dair yasal bir düzenlemenin yapılmasının elzem olduğunu gördük. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerini de göz önünde bulundurarak, 16 yaşından küçük çocuklarımız için sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisindeyiz.
Bakanlığımızın öncü rolü ve tüm tarafların aktif katılımıyla hayata geçirilecek bu yasal düzenleme ile çocuklarımıza daha güvenli bir dijital dünya sunmak istiyoruz. Ayrıca çocuklarımızın güvenliği için bazı sosyal medya platformlarının kullanımına sınırlamaların getirilmesi, dijital mecraların sağlıklı ve bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması için yeni bir eylem planı oluşturmayı planlıyoruz."