Baykal-Erdoğan Görüşmesi Sonucu Açıklamalar

Baykal-Erdoğan Görüşmesi Sonucu Açıklamalar
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüştü.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Antalya Milletvekili seçilen Deniz Baykal'ı bugün Dışişleri Konutu'nda görüştü.Görüşme sonrasında...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Antalya Milletvekili seçilen Deniz Baykal'ı bugün Dışişleri Konutu'nda görüştü.

Görüşme sonrasında Deniz Baykal açıklama yaptı. Baykal'ın açıklamasının satırbaşları şöyle:

"Telaşa gerek yok, sakin olun arkadaşlar. Yardımcı olmaya çalışacağım.

Seçimlerin tamamlanmasından sonra, yeni TBMM’nin açılışından önce sayın cumhurbaşkanı’nın bu meclis’e geçici başkan olarak görev yapacak bir milletvekili olarak meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde bugün bu buluşma gerçekleşmiştir. Aniden gerçekleşmiştir. Bu sabah bu şekillendi. Sayın cumhurbaşkanının böyle bir görüşmeyi gerçekleştirmek istediği ifade edildi.

Onun üzerine ben Antalya’dan geldim ve cumhurbaşkanı ile ayrıntılı kapsamlı tahmin edeceğinzi şekilde, önümüzdeki siyaset döneminde TBMM’nin gündemi, çalışma konuları, Türkiye’nin önündeki sorunlar ayrı ayrı kapsamlı bir şekilde konuşuldu.

KOALİSYON KONUŞULDU MU

Burada benim bir koalisyon görüşmesi yapma konumum yok, olamaz. Ben milletvekiliyim. Partiler var, partilerin genel başkanları, yetkili organları var. onlar çeşitli hazırlıklasr yapıyorlardır, umarım, tahmin ederim. Benim o çalışmaların herhangi birisiyle ilgili somut girişimim söz konusu olamaz.

Elbette Türkiye’de ne yapmak lazım, nasıl yapmak lazım, bu konularda genel, parlamentoda uzun süre görev yapmış milletvekili sıfatıyla sayın cumhurbaşkanı ile bir karşılıklı değerlendirme yaptık.

KEMAL BEY’İN BİLGİSİ VAR

Elbette. Sayın Cumhurbaşkanı'nın programı bakımından daha uygun oldu. Ben böyle bir durumdan haberdar olduğum andan itibaren sayın Kılıçdaroğlu’na bilgi verdim. Şimdi Kılıçdaroğlu’nun yanına gidiyorum.

Uzun süredir birikmiş bir sürü sohbet gerektiren konular var. özel bir nedeni yok. Ciddi bir çalışma yapılmış gibi bir izlenim almamanız gerekir. Böyle bir şey yok çünkü. Bunun amacı da o değildi.

ERDOĞAN HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE KURULMASINDAN YANA

Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin bir an önce oluşması anlayışı içinde. Sayın Cumhurbaşkanı'nın koalisyonu oluşturma konusunda özel çaba içinde olduğuna ilişkin bir izlenim almadım.

Özel bir talebi yok, ama ben bazı tespitler yaptım tabi. Bir an önce istikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Bende bir an önce Türkiye bu belirsizlik dönemini aşmalı anlayışındayım. Her türlü koalisyona açık bir durumda olduğunu gördüm. Muhalefetin koalisyon oluşturmasına itirazı olmadığını gördüm. Ben bu aşamada olması gerektiği gibi sayın Cumhurbaşkanı’nın bir an önce hükümetin oluşması anlayışı içinde olduğunu, olası bütün modelleri değerlendirmeye oluşlu yaklaşacağı izlenimini edindim.

SEÇİM SONUÇLARINI KONUŞTUNUZ MU?

Yahu onları tartışmamız söz konusu olabilir mi?

SEÇİMLERDEKİ TUTUMUNU KENDİSİNE SÖYLEDİNİZ Mİ?

Ben demin söylediğim konularda düşüncelerimi aktardım. Genel siyasi bir sohbet oldu. Türkiye’deki büyük projelerden tutunuz, ülkenin iç dış sorunları, hepsiyle ilgili bir görüşme gerçekleştirdik. Koalisyonu kurması gereken siyasi partilerdir. Siyasi partililer kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde, bunun Cumhurbaşkanlığı'ndan engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Koalisyon oluşturma konusunda, Cumhurbaşkanı'nın özel çaba içinde olduğu izlenimini almadım.

ERKEN SEÇİM

Yani erken seçim tercih edilen bir çözüm değil. Bu herkes için böyle. Türkiye bir seçimden yeni çıktı. Seçimde millet iradesini ortaya koydu. Şimdi çözüm oluşturma ihtiyacı var. Herkes bu ihtiyacın farkında. Bunun gereğini yerine getirmek lazım. Bu deneniyor. Şu anda gündemde erken seçim söz konusu değil. Şu anda gündemde koalisyon oluşturulması söz konusu olmalıdır.

AKP-CHP KOALİSYONU OLUR MU?

Ben bu görüşleri ifade etme konusunda özel yetki taşıyan bir insan değilim. Bu konuda yetkili arkadaşlarımız var. Birazdan Genel Başkan'a izlenimlerimi aktaracağım. Benim şu model olsun, bu model olsun bunları tartışma söz konusu olamaz."

BAYKAL'A DAVET TELEFONU GECE YARISI GELDİ

Baykal’ın dün gece yarısı 24.00'de Cumhurbaşkanlığı'ndan telefonla arandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, genel seçimin ardından önümüzdeki günlerde TBMM'nin açılışı ve çalışmaları hakkında Baykal ile değerlendirmelerde bulunacak. Baykal'ın, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM'nin açılışında başkanlık görevini yapması gerekecek. Ancak bu buluşmanın, olası koalisyon ve yeni hükümet için bir adım olduğu şeklinde de yorumlar yapılıyor.

BAYKAL NE DEMİŞTİ

Antalya'da partisinin 2'nci sıra adayı olarak yeniden milletvekili seçilen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de dayatmacı siyasi anlayışın toplum tarafından reddedildiğini belirterek, "AKP'nin bir koalisyon oluşturmak için çok ciddi sancılar çekmek zorunda kalacağı açıktır. O sancıları yaşamadan kurulacak bir koalisyon güven vermez" demişti.

AKP'nin olası koalisyon için 'Paralel yapıyla mücadele' ve 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meşruiyetinin sorgulanmaması'nı kırmızı çizgi olarak ortaya koyduğunun belirtilmesi üzerine Baykal, şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Cumhurbaşkanlığı anlayışıyla ilgili olduğu açıktır. Muhalefetin bu konuda talebi de bilindiği gibi Anayasa'nın öngördüğünün ötesinde sanki başkanlık rejimine geçmişiz gibi bir uygulamanın kabul edilemez olduğudur. Şu ana kadar uygulamaların anayasa açısından kabul edilemez olduğu tespiti yapılmıştır. 'Onları kabul edin, onlar meşrudur' deme hakkı kimsede yok. Yanlış yapılmıştır. Bundan sonra yapılmayacağı konusunda bir güvence en temel koşullardan biri olacaktır. Keyfi tariflerle, siyasi takdirlerle 'Bu budur, şu şudur' gibi hukuk ötesi bir uygulamaya muhalefetin teslim olacağını beklemek de iyimserlik olmayacaktır. AKP'nin bir koalisyon oluşturmak için çok ciddi sancılar çekmek zorunda kalacağı açıktır. O sancıları onlar yaşamadan kurulacak bir koalisyon güven verici bir izlenim veremez."

BAYKAL'A DAVET TELEFONU GECE YARISI GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal arasında saat 12.30'da, Dışişleri Konutu'nda gerçekleşecek görüşme için Baykal dün gece yarısı 24.00'de Cumhurbaşkanlığı'ndan telefonla arandı. Antalya'da bulunan Baykal bu sabah görüşme için uçakla Ankara'ya gitti.

Antalya'da bulunan Deniz Baykal'a davetin, en yaşlı milletvekili sıfatıyla açılışta TBMM Başkanlığı'nı üstlenecek olması nedeniyle yapıldığı belirtildi. Deniz Baykal daveti kabul etmeden önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na telefonla ulaşarak bilgi verdi. Kılıçdaroğlu'nun onayının ardından Baykal, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen randevu talebini kabul etti. Baykal, bugün Erdoğan'la görüşmek üzere sabah saat 10.00'da Antalya'dan havayoluyla Ankara'ya gitti.

MURAT YETKİN: BU İLK DEFA OLAN BİR ŞEY

CNN Türk canlı yayınında konuşan Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

"Bu görüşmede tabi meclisin açılışına dair konular değil, onun daha ötesine geçmesi de beklenebilir.

Bu talebin dün Davutoğlu’nun istifasını verdiği AKP'nin meclis çoğunluğunu kaybetmesi doğrultusunda, sonraki saatlerde yapılmış olması da önemli.

Yani siyaset ayrı mecralarda ısınmaya başlıyor.

Sayın Davutoğlu, henüz hükümeti kurma görüşmelerine başlamış değil. Kendi önceliğinin dışardan destekli azınlık hükümeti olduğu biliniyor. Bu desteği kimin vereceği belli değil.

İkinci tercih tabi koalisyon görüşmeleri olabilir. Bir başka parti ile koalisyon olabilir. Burada AKP Genel Merkezi'ndeki ağırlıktaki havanın MHP ile koalisyona girmek olduğu anlaşılıyor.

Fakta burada da MHP'nin Kürt meselesinde çok kesin bir tutumu var. Bahçeli tarafından bu kırmızı çizgi olarak adlandırılıyor.

Hem Erdoğan hem Davutoğlu, seçim kampanyalarında çözüm sürecinin devam edeceğini söylemişlerdi. Bu sözü vermişlerdi.

2002-2003 görüşmeleri vardı, o siyasetin seyrini değiştirmişti. O zaman meclis dışındaydı Erdoğan, Meclis'e girebilmiş ve başbakan olabilmişti.

Bu görüşme de siyasetteki düğümü çözebilecek bir görüşme olacak mı olmayacak mı ileriki saatlerde anlaşılacak.

Seçimlerden sonra yaptığı ilk siyasi hamle diyebiliriz buna. Yeni Melis’in en kıdemli üyesi sayın Baykal ile görüşmeyi tercih etmiş.

İlginç bir görüşme olacak. Siyasetin akış yönünü değiştirecek bir görüşme olabilir Erdoğan-Baykal görüşmesi.

Bu ilk defa olan bir şey. Çünkü şu ana kadar cumhurbaşkanlarının koalisyon süreçlerine müdahil olduğu görülmüş bir şey değildir.

Erdoğan, söz verdiği üzere 'ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım' sözünü dayanak alarak hep aktif pozisyon alıyor.

Burada sayın Davutoğlu'nun görüşmeye başlamasından önce, Baykal da CHP'nin genel başkanı değil. O da Kılıçdaroğlu'ndan onay alarak bu görüşmeyi kabul etmiş ama, ne Erdoğan ne Baykal ne AKP'yi ne CHP'yi resmi olarak temsil niteliğinde değil.

Eğer Sayın Baykal, meclis başkanı seçilirse, aday olup olmayacağını da bu görüşmeden sonra anlayacağız. Bu kıdemli üye sıfatıyla Meclis'i açması tabi meclis başkanı seçilene kadar olan bir süreç.

Meclis başkanı seçilişi zaten bir nevi koalisyon görüşmelerinin modellemesi, sınavı olarak adlandırılmıştı.

Bu daha önce örneği görülmemiş önemli bir gelişmedir, siyasetin akışını değiştirebilir."