Bakan Pekcan konkordato sayısını açıkladı

Bakan Pekcan konkordato sayısını açıkladı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan canlı yayında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ihracat rekoru kırdığını söyleyen Bakan Pekcan, "Ayakları yere basan politikalar üretmeye çalışıyoruz." dedi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan canlı yayında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ihracat rekoru kırdığını söyleyen Bakan Pekcan, "Ayakları yere basan politikalar üretmeye çalışıyoruz." dedi. İran yaptırımlarında Türkiye'ye verilen 6 aylık muafiyet süresinin uzatılacağını düşündüğünü belirten Pekcan, devlet kayıtlarına göre 979 firmanın konkordato ilan ettiğini açıkladı.

İşte Bakan Pekcan’ın açıklamalarından satır başları:

Son iki üç aydır ihracat rekoru kırdık. Kasım sonunda 168 milyar dolarla cumhuriyet rekorunu kırdık. Hedeflerimize ulaşmış durumdayız. Bunda sonrası artı gelecek. İhracatın ithalatı karşılama oranında da güzel gidiyoruz. Yıl sonu beklentimiz yüzde 75 seviyelerinde.

“AYAKLARI YERE BASAN POLİTİKALAR ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Dış ticaret açığımızın da azalarak devam etmesini ümit ediyoruz. Bakanlık olarak hedefimiz ihracatı sürekli kılabilmek. Bu konuda çalışmalarımız var. Bizi en fazla etkileyecek olan Avrupa topluluğundaki büyüme yavaşlamasıdır. Yüzde 50’den fazla ihracatımızı AB’ye yapıyoruz. Her türlü olasılığı değerlendirmek zorundayız. İran ile ilgili alınan her karar Türkiye’yi ve bölgemizi ilgilendirir. Ayakları yere basan politikalar üretmeye çalışıyoruz.

Hindistan, Çin, Rusya ve Meksika alternatif pazarlar. Türkmenistan’da Türk ihraç ürünleri fuarımızı açtık. Türkmenistan Orta Asya’ya açılan önemli bir pazar. Fuar da oldukça ilgi gördü. Hindistan, Asya’nın yükselen ekonomileri arasında. Bizim beklentimiz Hindistan’ın önümüzdeki 10 yıl içinde tarım ve yazılımda dünya lideri olması. Yükselen bir orta sınıfı var. İhracatçılarımız için güzel bir fırsat. Hindistanlı firmalarla iş birliği planlarımız var. İş birliğimizi bir fırsat olarak görüyoruz. Burası da onlar için iyi bir üretim üssü diye düşünüyoruz.

ABD İLE EKONOMİK İLİŞKİLER

Biz aslında siyasi gelişmelerden ticari ve ekonomik olarak etkilendik. Bu bir gerçek. Etkilenmemek için her zaman diyaloglarımızı açık tuttuk. Ama hemen hemen her ülkeye  vergiler getirildi. Son zamanlarda yaptığımız gelişmelerle bu konuda olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz. Son üç ayda Dünya Ticaret Örgütü’nde iki tane dava kazandık demir çelik konusunda. Yaşanan gelişmelerin olumlu sinyaller verdiğini söyleyebilirim.

İRAN YAPTIRIMLARI TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?

Türkiye İran ile sınır komşusu. İran’a yapılan her yaptırım en fazla Türkiye’yi etkiler. Bizim enerji güvenliğimiz için çok önemli. Türkiye muafiyet verilen 8 ülkeden biri. Ama biz bu muafiyetin uzatılacağını düşünüyoruz. İran küçülme trendine girdi. Bu da bizim ihracatımızı etkiledi. İran acil tüketim olarak bakmadığı ürünlere ithalat yasağı getirdi. Bu da bizi etkiledi. En az etkilenecek şekilde görüşmelerimiz devam ediyor.

FİYAT DENETİMLERİ

Serbest piyasa ekonomisine inan bir insanım. Dengenin korunmasını sağlamak uysala vazifemiz. Ticaret Bakanlığı olarak arkadaşlarımız bu işi çok hassas götürdüler. Tüketici hattına 54 bine yakın şikayet geldi. Yerinde tespit yapıp yazılı savunma istedik. 81 bin ürün denetlendi. 1800 üründe fahiş fiyat artışı tespit edildi.

979 FİRMA KONKORDATO DEDİ

Konkordato Adalet Bakanlığı’nın konusu. Devam eden bir süreç, rakamlar da değişiyor. Bu pazartesi itibari ile 979 firma olmuş. Konkordato ile ilgili yeni bir düzenleme var. Bundan böyle bağımsız denetim kuruluşlarının raporlamaları sonucunda konkordato ilan edilebilecek. Hem alıcıyı hem de borçlu firmayı koruyan bir mekanizma olması yönünde ciddi bir çalışma yapıldı.