Bakan Koca 'Yok' diyor ama... Ankara Tabip Odası Başkanı'ndan Eris varyantı açıklaması: Türkiye'de de var ama test yapılmıyor

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Muharrem Baytemür, Avrupa’da ortaya çıkan ve hızla yayılan, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün de uyarılarda bulunduğu Covid-19’un yeni varyantı Eris’le ilgili açıklama yaptı. Baytemür, “Türkiye’de de var ama bunu bulmak için test yapmanız gerekiyor, şu anda öyle bir eksikliğimiz var" dedi.

ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, dünyada Eris varyasyonu ile yeniden artan Covid-19 vakalarına ilişkin ANKA Haber Ajansı’na değerlendirme yaptı.

Baytemür, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “yeni varyasyonun Türkiye’de henüz görülmediği ve endişe edilecek bir şey olmadığı” yönündeki açıklamasına tepki göstererek şunları söyledi:
“Türkiye’de henüz tehlike yok, Türkiye’nin kapısını çalmış değil, Sağlık Bakanı’nın açıklaması bu yönde. Bütün Avrupa ve Dünya Sağlık Örgütü üst üste açıklama yapıyor vakaların arttığına yönelik. Ama Türkiye için henüz bir yetkili açıklaması yok. Test yapmazsanız bulamazsınız, test çok zor yapılıyor hastanelerde ve genelde yapılmıyor. Grip deniyor benzer bulgular olduğu için ve yapılırsa da varyant tayini için de halk sağlığı laboratuvarına gönderiliyor ama halk sağlığı laboratuvarında buna bakacak kimse yok. Bulaşıcı, salgın yapan bir hastalık, bu ulaşım ve etkileşim koşullarında yoğun. Türkiye’ye her gün yüzlerce uçak geliyor buradan yurt dışına gidiliyor. Türkiye’de yok demek kafayı kuma gömmektir. Türkiye’de de var ama bunu bulmak için test yapmanız gerekiyor, şu anda öyle bir eksikliğimiz var. Başta da böyleydi biliyorsunuz Türkiye’de yoktu, İran’dan gelen bir uçakla bir anda başka bir şeye dönüşmüştük. Bulaşıcı bir hastalık, komşumuzda var bizde olmaz yok yani.

Şu anda yeni varyanta yönelik bir aşı talebi ya da aşı olun, Türkiye’ye gelen bir aşı, bununla ilgili açıklama biz henüz Sağlık Bakanlığı yetkililerinden duymadık. Sadece bakanın söylediği, eski günlere geri dönmeyeceğiz şeklindeydi, umarım enflasyondaki gibi olmaz. Kişisel hijyen önemli, toplu yerlerin havalanması, orada maske takılması, toplu taşıma aracı, kapalı ortamlar, insanların yoğun ve uzun süre bir arada kalacağı ortamlar dahil. Maskeye tekrar ihtiyaç duyacağız ve duyuyoruz, çünkü havalar soğuyacak ve kapalı ortamda daha fazla zaman geçireceğiz. Gribal enfeksiyonun da artacağı, birbirine karışacak. Bu da başka bir tabloyu karşımıza çıkaracak. Bireysel önlemler tabii ki önemli, bir noktaya kadar ama. Asıl alınması gereken önlemler kamu, Sağlık Bakanlığı tarafından hastalığa ve aşıya yönelik önlemler olmalıdır.”

Kaynak:ANKA Haber Ajansı