Bakan Albayrak kendiyle çelişti... Uzmanlar 'gerçekçi' bulmadı

Bakan Albayrak kendiyle çelişti... Uzmanlar 'gerçekçi' bulmadı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 yılında ilave 2.5 milyon istihdam vaadini çalışma ekonomisi uzmanları gerçekçi bulmadı.

Gazete Duvar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 yılında ilave 2.5 milyon istihdam vaadini çalışma ekonomisi uzmanları Dr. Nail Dertli ile Sinan Ok’a sordu.

Dr. Nail Dertli, AK Parti iktidarları döneminde işsizlik oranının yıllık ortalama yüzde 10.3 olduğunu ve işsizliğin yüzde 9.2’nin altına hiç inmediğini hatırlattı. Dertli, geçmiş verilerden yola çıkarak, vaadin gerçekçi olmadığını ifade etti.

Dertli, “2.5 milyon yeni istihdamla işsizlik oranı yüzde 5.7’ye düşer, işsiz sayısı yüzde 47 azalıp 1.9 milyona geriler. Bakan Albayrak’ın vaadi toplam istihdamda yüzde 9’luk artış anlamına geliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisinin son 10 yıllık performansında bu düzeyde bir artış yok. 2008-2009 krizinin ardından 2010 ve 2011 yıllarında sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 6.4 oranında istihdam artışı yakalanabildi. Ekonomik krizin ‘teğet’ geçtiği 2009’da işgücü yüzde 3.5 oranında büyümesine rağmen istihdam artışı yüzde 0.1’de kaldı” yorumunu yaptı.

ALBAYRAK KENDİYLE ÇELİŞTİ

Bakan Albayrak’ın bu vaadinin, daha önce kendisinin açıkladığı “Yeni Ekonomi Planı”yla çeliştiğini ifade eden Dertli şöyle konuştu:

“Bu planda 2019’da istihdamın 440 bin kişi artırılması ve işsiz sayısındaki artışın 500 binle sınırlı tutularak işsizlik oranının yüzde 12.1 olması hedefleniyor. 2019 yılında 2.5 milyon istihdam yaratılması durumunda toplam istihdam 31.2 milyona erişir ki, bu AKP’nin orta vadeli programında 2021 yılı için öngördüğü hedef olan 30.9 milyonun bile üzerindedir.”

‘İŞKUR BİLE ÇARE OLAMADI’

“10 yıldır ilk kez sigortalı sayısı bir önceki yılın altına düştü” diyen Dertli sözlerine şöyle devam etti:

“Aktif sigortalı sayısı kasım ayında 254 bin kişi azalmıştı. Aralık’ta ise 262 bin kişi daha azaldı. Kasım Ekim’den kötüydü. Aralık Kasım’dan da kötü oldu. Son üç ayda (Ekim-Kasım-Aralık) toplum yararına programlar ve işbaşı eğitimleri gibi İŞKUR kanalıyla yaratılan 180 bin kişilik ilave istihdama rağmen, sigortalı işçi sayısı 580 bin kişi azaldı. Sigortalı sayısındaki düşmenin Ocak ve Şubat’ta da sürmesi bekleniyor.”

‘KRİZDE İŞSİZLİK AZALMAZ’

Sinan Ok ise Türkiye ekonomisinde her şeyin yolunda olduğunda dahi işsizlikte artışlar yaşandığını vurgulayarak, “Kriz ortamında işsizlik azalmaz. Zaten yapılan şey de istihdam değil. Sigortalı sayısı bir yıldır artmıyor ama İŞKUR ‘1 milyon işe yerleştirme yaptım’ diyor” değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti hükümetinin “işsizliği düşürmek istemediğini” söyleyen Ok, “Yeni istihdam alanları, fabrikalar, tarım-turizm, sanayi üretimi ile mümkün ama AK Parti bunu yapmadı” dedi.

Etiketler :