Aylık Maaşla Çalışan Herkesi İlgilendiriyor! İşte Bilmeniz Gerekenler
Yayınlanma:
13 Mart 2024 Çarşamba 11:43
Güncelleme:
13 Mart 2024 Çarşamba 12:59
Emeklilik öncesi dikkat edilmesi gerekenler: SSK avantajı, prim günleri, sahte sigortalılık riski, şirket ortaklığı etkisi, Bağ-Kur günlerinin ihya edilmesi.. Yurtdışı borçlanması uyarısı, fazla prim ve emeklilik kararı, şirket ortaklarına tavsiyeler...
1 12
Türkiye'de emeklilik yaşına yaklaşanlar ya da emekliliği hak etmeye az bir süre kalmış olanlar için mali açıdan avantajlı bir emeklilik süreci geçirmek önemlidir. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik öncesi dikkat edilmesi gereken noktaları şu 10 maddeyle özetledi:
2 12
EKONOMİK YÖNTEM: Emeklilik sürecinde, SSK statüsünden emekli olmanın Bağ-Kur'a göre avantajlı olduğunu unutmayın. Daha az prim günüyle daha yüksek emekli aylığı alabilirsiniz. Eksik günlerinizi tamamlamak için isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi düşünüyorsanız, 1260 güne dikkat etmelisiniz.
3 12
PRİM GÜNLERİNE DİKKAT: Son 2520 gün içinde hangi sosyal güvenlik statüsünden daha fazla prim gününüz varsa, o statüden emekli olabilirsiniz. Bu durum, emeklilik aylığınızı etkileyebilir.
4 12
SAHTE SİGORTALILIK RİSKİ: SSK statüsünden emekli olacağınızı belirterek sahte sigortalılık gösterenler, emeklilik haklarını riske atabilirler. Kurallara uygun olmayan bir şekilde sigortalı görünenlerin SSK günleri Bağ-Kur'a aktarılabilir ve emekli olamama riskiyle karşılaşabilirler.
5 12
ŞİRKET ORTAĞI OLMANIN ETKİSİ: 28 Şubat 2011 tarihinden önce şirket ortaklığınız varsa, bu dönemdeki çalışmalarınız Bağ-Kur'a geçebilir. Bu durumda, ortak olduğunuz şirket dışında çalışmanızın da etkisi olabilir.
6 12
SSK İŞÇİLİĞİ ÖNEMİ: 1 Ekim 2008 tarihinden önce şirket ortağı olduğunuz bir işyerinde öncelikle işçi olarak SSK'lı çalışmaya başlamışsanız, sonradan ortak olmanızda sorun yaşamazsınız. Aksi halde SSK günleriniz Bağ-Kur'a geçebilir.
7 12
BAĞ-KUR GÜNLERİNİN İHYASI: Ödenmemiş Bağ-Kur prim günlerini ihya etmek isteyenler, eksik gün sayısı kadar değil, silinen sürenin tamamını ödemek zorundadırlar.
8 12
YURTDIŞI BORÇLANMASI UYARISI: Eksik günleri tamamlamak için yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, yurtdışında çalışırlarsa ya da sosyal yardım alırlarsa Türkiye'den emekli aylığı alamazlar. Bu durumu, şirket ortağı olarak prim ödeyerek çözebilirsiniz.
9 12
ŞİRKET ORTAĞI OLANLARIN DİKKATİ: Kendi adınıza işyeri veya şirket ortaklığı varsa ve Bağ-Kur primlerinizi ödemediğiniz için silinmişse, o döneme ait Doğum veya Askerlik gibi borçlanma yapamazsınız.
10 12
FAZLA PRİM VE EMEKLİLİK KARARI: Emeklilik hakkınızı kazanmış olsanız bile yüksek primlerle çalışıyorsanız, 2024'te emekli olmak mı, bir süre daha çalışmak mı sizin için avantajlı olacağını değerlendirin. Fayda maliyet analizi yaparak kararınızı belirleyin.
11 12
YURTDIŞI EMEKLİLERE TAVSİYE: Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, emeklilik için gerekli olan 1260 günlük primi tamamlamamışlarsa, şirket ortağı olarak avantajlı bir emeklilik süreci yaşayabilirler.
12 12
Bu tüyolar, emeklilik öncesi planlama yaparken dikkate alınması gereken önemli noktaları içermektedir.