Aydın'da erken başlayan hasat çiftçiye mutluluk getirdi. 'Bunu yerseniz acıkmazsınız'

Aydın'da erken başlayan hasat çiftçiye mutluluk getirdi. 'Bunu yerseniz acıkmazsınız'
Kestane üretiminde Türkiye'nin başta gelen bölgelerinden biri olan Aydın Dağları'nda üreticiler hasada başladı. Kış aylarında çok sık tercih edilen kestanenin hasadı bu sene beklenenden daha erken başladı.

Aydın Dağları'nda geçtiğimiz yıllara göre bu sene daha yüksek rekoltede olan kestane, üreticisinin yüzünü güldürdü; fakat miktarı artan ürünün toptan fiyatında geçen senelere göre düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

GEÇEN SENE 130-160 TL BANDINDA SATILIYORDU

Yaklaşık 1 ay sürecek kestane hasadı, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre 10 gün daha erken başladı. Emekçilerin yoğun tempoda çalıştığı hasatta, sırık yardımıyla ağaçlardan yere düşürülen kestaneler, toplanıp gömü adı verilen yerde 10-15 gün kalıyor. İlerleyen süreçte kestaneler dış kabuğundan ayrılıp, sofralara ulaştırılıyor.

thumbs-b-c-ee614b26099ab575bb00f8836e13bf66.jpg

Bu sene rekoltesiyle emekçiyi sevindiren kestane, yurt içi başta olmak üzere Orta Doğu ve İtalya pazarında da satışa sunuluyor. Geçen sene 130 ila 160 TL arasından işlem gören kestanenin, bu sene rekolte yüksekliğinden kaynaklı fiyatından düşüş yaşanması muhtemel gözüküyor.

'İNSANI İYİ BESLER'

Sabahın erken saatlerinde başlayıp, akşama kadar hasatta çalışan emekçiler, bu işteki en zor kısmın ağaçlara çıkıp sırıkla kestane düşürmek olduğunu ifade etti.

Geçen seneki hasat dönemine göre bu sene 10 gün daha erken işe koyulduklarını belirten kestane üreticisi Metin Yağcı, "Son dönemde az da olsa görülen yağışla birlikte ağaçlar kendini besledi, olgunluğunu tamamladı ve yıl hasat sezonu biraz erken geldi. Bu uğraş biraz zor bir iş, bakım isteyen bir iş. Kestane, hemen oluveren, sofraya hızlıca gelen bir ürün değil. Önce kestaneyi ağaçtan dökeriz, gömü dediğimiz yere dökeriz. Orada bekleme süresi var, 10 gün ile 20 gün arasında. Kabuğu nemli havada daha çabuk çürür. Daha sonra kabuğu soyulduktan sonra depolara gider ve boylama yapılır. Nereye gidecekse bir kilodan bir tona kadar ambalajlama işlemi yapılır. Kestane fabrikalarında işlenir ve ihracata gider. İnsanı tok tutar, vitaminlidir, kalorisi fazladır. 4-5 tanesi doyurur. Ekmekten daha çok tok tutar ve insanı iyi besler" ifadelerini kullandı.

65193a8350acca66482ac3f5.webp

SAVAŞ SEBEBİYLE ORTA DOĞU'YA İHRACAT SEKTEYE UĞRADI

İsrail'in yarattığı savaş ortamı nedeniyle Orta Doğu'daki kestane ihracatında aksamlar olduğunu söyleyen Yağcı, "İsrail ile ilişkiler bozulunca Arabistan ağırlıklı işler olmadı. Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Kuveyt gibi ülkelere çok ihraç yaptık. Sonra İtalyanlar bunu pazarladı ve kestane konusunda dünyaya hakim oldu. Türkiye İtalya'dan daha fazla üretiyor ama kestane pazarı İtalyanların eline geçti." dedi.

Kaynak:Cumhuriyet