Avrupa Konseyi'nden Kavala ve Demirtaş kararı

Avrupa Konseyi'nden Kavala ve Demirtaş kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili kararlarını açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’la ilgili kararını açıkladı.

Avukat Benan Molu'nun Komite'nin kararlarına ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre, Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti. Propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş’ı “cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı” taşıdığını belirtti.

Komite, Türkiye'nin Selahattin Demirtaş için ek süre talep etmediği halde eylem planı sunmadığını belirterek, eylem planı sunmak için 30 Eylül'e kadar süre verdi. Komite, bir önceki eylem planı sunma süresini 22 Haziran'a kadar vermişti.

Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebini de yineledi. Bakanlar Komitesi'nin Kavala davasına ilişkin Türkiye'ye yönelik ihlal prosedürü başlatma kararını vermedi.

Komite, daha önce 1413 gündür tutuklu olan iş insanı Kavala’nın tahliye edilmesi yönündeki kararlarının uygulanmaması halinde Türkiye’ye yönelik ilk kez ihlal prosedürü başlatılabileceğini açıklamıştı.

Bir sonraki Bakanlar Komitesi toplantısı, 30 Kasım-2 Aralık 2021'de yapılacak.

Selahattin Demirtaş'ın avukatları: Demirtaş derhal serbest bırakılsın

Selahattin Demirtaş'ın avukatları, AİHM'nin ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin kararlarının uygulanmasını istedi "Demirtaş derhal serbest bırakılsın" dedi.

Denmirtaş’ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'derhal serbest bırakılsın' kararına rağmen cezaevinde tutulan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili Türkiye’nin yaptığı savunmaya yanıt gönderdi.

Avukatlar Mahsuni Karaman, Benan Molu ve Ramazan Demir'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Demirtaş’ın serbest bırakılmasının tekrar talep edilmesi üzerine AİHM'ye gönderdiği yanıtta, Anayasa Mahkemesi'nin Demirtaş için etkili bir iç hukuk yolu olmadığının kabul edilmesini istedi.

Avukatlar, “Bunun yanı sıra, Sayın Demirtaş’ın muhalif bir milletvekili olarak yaptığı, siyasi ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle, somut bir delil olmadan ve siyaset sahnesinden silinmek amacıyla tutuklandığını ve tutukluluk halinin devam ettirildiğini tespit etmesini bekliyoruz” çağrısında bulundu.