Atatürk'ün süt kardeşi ile mektuplaşması yıllar sonra ortaya çıktı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder GaziMustafa Kemal Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım ile 1916 yılında gerçekleştirdiği mektuplaşmalar gün yüzüne çıktı.
Türk Tarih Kurumu'nun "Belleten" dergisinin son sayısında yayımlanan ve Doç. Dr. Kenan Özkan ile Prof. Dr. Sevilay Özer tarafından kaleme alınan makale, Atatürk'ün hayatının kısa bir bölümüne ışık tutuyor.
Makalede, Atatürk'ün 1916 yılında Diyarbakır Silvan'da 16. Kolordu Komutanı olarak görev yaparken İstanbul Çengelköy'den süt kardeşi Saime Hanım'dan bir mektup aldığı ve bu mektuba "Hemşirem Hanımefendi" hitabıyla yanıt verdiği belgelendi.
Atatürk'ün süt annesi Ümmügül Hanım'ın varlığı, Cumhuriyet dönemi gazetecilerinden Enver Behnan Şapolyo'nun "Atatürk'ün Hayatı" kitabında yer almış, Makbule Hanım'ın anlattıklarıyla da teyit edildi. Makbule Hanım, Şapolyo'ya şunları söylemişti:
"...Ağabeyim Mustafa doğduğu zaman, babam Ali Rıza Bey, bir kılıç getirerek kundağının başına koymuş, annemi de tebrik etmiş. Annemin az sütü geldiğinden babam Ümmügül adında bir sütnine tutmuş."
Saime Hanım'ın 15 Temmuz 1916'da Mustafa Kemal Paşa'ya yazdığı mektupta, gönülli olarak orduya katılan eşi için destek talep ettiği ve ailesinin sağlık durumundan bahsettiği görülüyor.
Mustafa Kemal Paşa, 26 Ekim 1916'da yazdığı cevabi mektubunda, iki kardeşin Selanik'te tanıştığını ve uzun yıllar iletişim kurmadıklarını belirtmiş.
Makalede, Saime Hanım ve Mustafa Kemal Paşa'nın 1916'dan sonra tekrar iletişime geçtiklerine dair bir kanıt bulunmadığı belirtilmekte.
Ancak, 1923'te Mustafa Kemal Paşa'nın süt kardeşi Saime Hanım'a 100 lira yardımda bulunduğu, Dr. Ali Güler'in "Benim Ailem" kitabında yer alan bilgiler arasında. Mevcut belgelere göre, bu yardımdan sonra ikilinin tekrar iletişim kurduğuna dair bir kayıt bulunmamaktadır.