Askerliği Bedelli Yapanlar İşten Ayrılırken Kıdem Tazminatı Alabilir Mi? Bunu Mutlaka Yapın!

Askerliği Bedelli Yapanlar İşten Ayrılırken Kıdem Tazminatı Alabilir Mi? Bunu Mutlaka Yapın!
Temmuz-Aralık dönemi için 122 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti bütçeleri zorluyor. Bedelli askerlik yapanların aklındaki bir soru da kıdem tazminatı alıp alamayacakları. Bu konuda bazı şartlar bulunuyor.

Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenler kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler. Yaş dışındaki emeklilik koşulları ilk defa sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre değişmektedir. Peki emekli olmadan kıdem tazminatı alabilmek için kimler hangi koşullara tabidir?

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç bu konudaki soruları yanıtladı.

Bedelli askerlik konusunda kamuoyunun cevap aradığı bir soru bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi?

2019 yılında kalıcı hale getirilen bedelli askerlikten yararlananlar da kıdem tazminatı alabiliyor.
Fakat kıdem tazminatı hakkını kaybetmemek için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.

bedelli-askerlik2.jpg

İŞTEN AYRILMA SEBEBİ AÇIK YAZILMALI

Kanuna göre, askere giden işçi kıdem tazminatını alabilir. Ancak, hakkın kaybolmaması için iş akdini fesheden işçinin askerlik sebebiyle ayrılacağını yazıda açıkça belirtmesi gerekir.

Her ne kadar işverene sözlü olarak askere gideceği belirtilmiş olsa da aş akdinin fesih belgesinde askerlik gerekçesinin kayda geçirilmesi gerekir. Aksi takdirde kıdem tazminatı ödemekten kaçınan işveren işçinin kendi isteğiyle istifa ettiğini iddia edebilir. Hiçbir gerekçe olmadan kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hakkı olmaz.

Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçilerin bildirim süresine uyması gerekmez. Önceden bildirim yapmak zorunda değiller. Bu nedenle işverene ihbar tazminatı ödemezler. İş akdini işçi feshetmiş olduğu için askerlik nedeniyle işten ayrılan işçiye işverence de ihbar tazminatı ödenmez.

bedelli-askerlik6.jpg

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Memur maaşına bağlı olarak yılda iki kez bedelli askerlik ücreti de yeniden hesaplanıyor.

Temmuz zammı ile artış göstermesi beklenen bedelli fiyatı, memur maaşlarına yapılan zam oranı ile yılda iki kez değerlendiriliyor.

Memur maaşlarına yapılan seyyanen zam memur maaş katsayısına dahil edilmedi. Bu nedenle temmuz ayında memur maaş katsayısı yüzde 17,55 oranında arttı.

Buna göre; 2023'ün Ocak-Haziran döneminde 104 bin 84 TL olan bedelli askerlik ücreti Temmuz-Aralık dönemi için 122 bin 351 liraya çıkartıldı.

Etiketler :